Mam MOZA AB9 jako bazę do gripa TM, do tego dodana przedłużka 10 cm.
Wcześniej latałem na bazie TM ze zmienioną sprężyną na najsilniejszą i oczywiście przedłużką, nie będę pisał jak było, napiszę jak jest.
Widzę i czuję olbrzymią różnicę, zdecydowanie lepsza precyzja, teraz nawet przy maksymalnych ustawieniach obciążenia sprężyny chodzi lżej, co teraz mi nie przeszkadza. Ma swoje presety, ale sprawdziłem jeden na Spitfire w DCS i zupełnie mi nie podszedł, pokombinowałem z ustawieniami sam i jest wg mnie lepiej.
Co do ustawień, jest całe mnóstwo możliwości, na początku wręcz przytłacza to, ale po jakimś czasie, poznając jakie są reakcje na zmianę położenia poszczególnych suwaków, można fajnie poustawiać pod siebie.
Bardzo cenię sobie zmianę obciążenia w funkcji prędkości oraz możliwość ustawienia drgań (łącznie z ich częstotliwością i siłą) w zależności od kąta natarcia. To samo do strzelania, mam ustawione na lekkie drgania, gdyby były jeszcze rozpylane perfumy o zapachu spalonego prochu, to byłby ideał.
Ogólnie polecam, robi różnicę i daje lesze czucie samolotu. O śmigłowcach nie wypowiem się, bo nie latam nimi, ale można domniemać, że jest podobnie.