Autor Wątek: Czy MOZA MH16 Flightstick jest kompatybilny z AVA Thurstmaster?  (Przeczytany 1222 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czy MOZA MH16 Flightstick jest kompatybilny z AVA Thurstmaster?
« dnia: Września 23, 2025, 22:10:07 »
Witam i pytam Szanownych Kolegów.
Czy MH16 Flightstick MOZA jest kompatybilny z AVA Thurstmastera? Bo cena całkiem znośna a kilka guzików więcej!?
« Ostatnia zmiana: Września 24, 2025, 07:42:16 wysłana przez KosiMazaki »
Pozdrawiam.

Odp: Czy MOZA MH16 Flightstick jest kompatybilny z AVA Thurstmaster?
« Odpowiedź #1 dnia: Października 04, 2025, 22:38:58 »
A ktoś z forum zakupił taki joystick? I bazę Moza AB9?
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

« Odpowiedź #2 dnia: Października 05, 2025, 16:40:08 »
Kumpel ma tą Mozę. Do niego grip TM. Mogę coś podpytać jak potrzebujesz.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #3 dnia: Października 05, 2025, 21:41:34 »
No... to informacja o jaką mi chodziło, pasuje i już! Mam nadzieję, że bez "przeróbek".
Dzięki.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #4 dnia: Października 06, 2025, 09:57:46 »
To że grip Warthoga pasuje do bazy Moza nie oznacza że na bazie AVA można używać gripa Mozy. Baza Mozy ma w sofcie opcję użycia gripa Warthoga. A czy AVA ma jakieś opcje gripów do ustawienia?

« Odpowiedź #5 dnia: Października 06, 2025, 12:16:08 »
To fakt. Niestety nie znam nikogo kto mógłby to sprawdzić.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #6 dnia: Października 06, 2025, 19:41:33 »
No chętnie usłyszę jakaś opinię użytkownika, który regularnie lata na AB9.

W sieci jest moim zdaniem bardzo mało filmów, gdzie ludzie latają na tej bazie - (i dzielą się czymś więcej, niż stwierdzeniem, że FFB zmienia wszystko). Wydaje mi się, że bardzo dużo zależy od konkretnego wsparcia symulatora dla FFB. Nawet w obrębie DCS są różnice pomiędzy kolejnymi maszynami. Spotkałem się też z opiniami, że aplikacja Maza Cockpit lubi się wykrzaczyć / wyłączyć.

Szybownik:
MH16 - jest obecnie dostępny w kilku polskich elektromarketach, internetowych sklepach komputerowych i na portalu aukcyjnym. Wszędzie jak zamówisz masz 14 dni na zwrot. W niektórych sklepach nawet nie trzeba odsyłać, wystarczy zawieść do najbliższego oddziału.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

« Odpowiedź #7 dnia: Października 11, 2025, 17:35:40 »
https://virpil-controls.eu/cdt-aero-r-grip.html
Tutaj ostatnia nowość od Virpila. Ten powinien pasować. Producent twierdzi, że do bazy Warthoga pasuje. Cenowo nawet trochę lepiej wychodzi.

« Odpowiedź #8 dnia: Października 11, 2025, 18:53:17 »
No tak, obejrzałem i zastanawiam się czy warto zamienić mojego gripa TM na nowego CDT-AERO Virpila, ten drugi jakiś taki ugładzony (jakby nadmuchany). Co to zmieni w wygodzie obsługi? Co do kształtu i wyglądu to bardziej leży mi TM.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #9 dnia: Października 11, 2025, 19:13:39 »
Przede wszystkim na gripa Virpila trzeba poczekać. Na razie preorder. Policz haty, przyciski. Virpil ma ministick. Potrzebujesz? Ciekawe, że ma przełącznik trybów. Te dwa LEDy na górze pokazują w którym jesteś. To zawsze jakaś większa opcja. Dla mnie ten grip dyskwalifikuje brak pusha w hatach (nie 5- way tylko 4) i w mini sticku też tego brak. Jak masz kasę to dołóż do Alphy albo do tego FLNKR. Tylko to już drogie zabawki, ale z metalu jak Warthog. Pamiętaj jednak, ze na bazie Thrusmastera będziesz miał z tymi gripami na dźwigni z przodu przycisk a nie oś (jak w gripie Warthoga zresztą).

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Października 11, 2025, 20:37:44 »
Gripy Virpila mogą mieć więcej problemów na bazach Thrustmastera, typu nie działające niektóre przyciski, albo osie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #11 dnia: Października 12, 2025, 12:30:12 »
Za dużo pytań, za dużą kasę, na razie rezygnuję. Zostaję przy sprawdzonej parze z TM. Dzięki za dyskusję.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #12 dnia: Października 21, 2025, 19:20:26 »
Mam MOZA AB9 jako bazę do gripa TM, do tego dodana przedłużka 10 cm.

Wcześniej latałem na bazie TM ze zmienioną sprężyną na najsilniejszą i oczywiście przedłużką, nie będę pisał jak było, napiszę jak jest.
Widzę i czuję olbrzymią różnicę, zdecydowanie lepsza precyzja, teraz nawet przy maksymalnych ustawieniach obciążenia sprężyny chodzi lżej, co teraz mi nie przeszkadza. Ma swoje presety, ale sprawdziłem jeden na Spitfire w DCS i zupełnie mi nie podszedł, pokombinowałem z ustawieniami sam i jest wg mnie lepiej.
Co do ustawień, jest całe mnóstwo możliwości, na początku wręcz przytłacza to, ale po jakimś czasie, poznając jakie są reakcje na zmianę położenia poszczególnych suwaków, można fajnie poustawiać pod siebie.

Bardzo cenię sobie zmianę obciążenia w funkcji prędkości oraz możliwość ustawienia drgań (łącznie z ich częstotliwością i siłą) w zależności od kąta natarcia. To samo do strzelania, mam ustawione na lekkie drgania, gdyby były jeszcze rozpylane perfumy o zapachu spalonego prochu, to byłby ideał.
Ogólnie polecam, robi różnicę i daje lesze czucie samolotu. O śmigłowcach nie wypowiem się, bo nie latam nimi, ale można domniemać, że jest podobnie.

« Odpowiedź #13 dnia: Października 23, 2025, 14:19:48 »
Bardzo cenię sobie zmianę obciążenia w funkcji prędkości oraz możliwość ustawienia drgań (łącznie z ich częstotliwością i siłą) w zależności od kąta natarcia. To samo do strzelania, mam ustawione na lekkie drgania, gdyby były jeszcze rozpylane perfumy o zapachu spalonego prochu, to byłby ideał.
A jak jest w realu? Czy w prawdziwym MiG-29 czuć drgania na control stick?
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #14 dnia: Października 23, 2025, 23:00:23 »
Czuć to na całym samolocie, nie jakieś rzucanie po burtach, ale takie lekkie drżenie, drążek ze względu na swoje połączenia nie przenosił tych drgań. MOZA daje namiastkę tego przenosząc na joystick. Może kiedyś, jak dorosnę do platformy, to będzie można to zasymulować na całości.