Czyli bardziej pasowałby jakiś system drżeń dla fotela niż joysticka. A jak jest z siłami na drążku w MiG-29 czy podczas różnych prędkości siły się zmieniają czy cały czas są takie same. I jak mógłbyś wyjaśnić jak było na Su-22 i Iskrze oraz innych samolotach na których latałeś. Z góry Thx za odpowiedzi.
Biorąc pod uwagę system sterowania MiG-29, drążek nie przenosił drgań, a robił to cały samolot, system hydrauliczny skutecznie wytłumiał to co działo się na sterach.
Znajdę gdzieś i wrzucę wykres obciążeń drążka w zależności od prędkości, było to generowane przez specjalny układ, jako ciekawostkę na piszę, że powyżej Ma=1 obciążenie delikatnie malało.
Wracając do drgań, MiG-29przyjemnie drżał podczas manewrowania, gdy osiągnął kąty natarcia większe niż 15 stopni, przy ich wartości 26 do pracy wchodził system ostrzegania i drążek gwałtownie odchylał się do przodu, nie była to ogromna siła, ale wyraźnie wyczuwalna. Mierzone było też tempo przyrostu kąta natarcia i jeżeli było duże, to "odpychanie" pojawiało się przy niższych niż maksymalne kątach natarcia.
Na Su-22 było podobnie, ale bez systemu ostrzegania przed przeciągnięciem.
Co łączyło te samoloty, to konieczność niemal ciągłego trymowania, choć w walce nie było na to czasu.
TS-11, tutaj sprawa prosta, cięgła i popychacze przekazywały wszystko na drążek, jedynie w kanale poprzecznym (lotkach) był tzw. buster, który można było wyłączyć ii dało się dalej lecieć, choć siły potrzebne do wychylenia lotek były wyraźnie wyższe. Iskra miała trymer tylko w kanale podłużnym.
Ciekawostka odnośnie MOZA AB9, otóż kilka dni temu siedliśmy z moim Miśkiem w multicrew do L-39 w DCS, jak to ojciec z synem, ja do pierwszej, on do drugiej, przy czym u mnie była MOZA, zaś u niego TM. Po przejęciu przez niego sterowania, mój dżojstik zaczął wychylać się. Jednak zauważyłem, że robił to z lekkim opóźnieniem i w przeciw fazie, być może to kwestia ustawień, ale jest nadzieja, że może to chodzić. Po zamianie kabin nie było tego, jak będzie czas, to pokombinujemy trochę z tym. Ciekaw też jestem jak będzie wyglądała współpraca MOZA + MOZA.