Joł bejbe
Tak sobie żeby nie było że tylko się czepiam czy marudzę, chciałem rozpisać konkurs na Wasz ulubiony samolot, taki który mimo wszystkich wad FB nie wprawia was w osłupienie częściej niż I-153 Czajka goniąca na wznoszeniu Bf-109F. Ma to też być temat o tym, że jak się chce, to można zrobić przyzwoity samolot z rozsądnym DM (FM niestety ogranicza sama gra). Proszę o co najmniej kilka słów uzasadnienia, nie każdy przecież zna wszystkie samoloty.
Otóż ja uważam za bardzo rozsądnie zrobiony samolot He-111. Co prawda jest to model bliski raczej epoce Bitwy o Anglię niż frontowi wschodniemu, bo w gondoli pod kadłubem nie ma działka skierowanego do przodu, a i karabiny maszynowe częstokroć były poważniejsze niż MG17 (czy MG81). Poza tym z pełnym ładunkiem można nim wyczyniać manewry które moim zdaniem doprowadziłyby do zniszczenia jego konstrukcji (jak choćby pętla). Ale jest to samolot w którym mogą zginąć wszyscy strzelcy, i nie wymaga to cudu, tylko dobrze odmierzonej serii po kadłubie; strzelcy nie strzelają pod kątem 90 stopni do swego stanowiska, ani nie zabijają z kilometra strzałem w twarz. Ogólnie nie jest łatwo dać się zabić ani zdemolować samolotu w czasie ataku na He-111, trzeba się o to samemu usilnie poprosić. He-111 miał opinię trwałego i dobrego samolotu, i rzeczywiście nie spada on po wybuchu torby po czereśniach. Seria po silniku powoduje jego trwałe uszkodzenie, wyciek oleju doprowadza do zatarcia silnika, spadek mocy jest wyraźnie odczuwalny a w przypadku powaznego uszkodzenia nieuchronnie prowadzi do zatrzymania silnika. Śmigła można ustawiać w chorągiewkę, co ma kolosalne znaczenie w takiej sytuacji, a poważnie uszkodzony samolot może się zapalić. Dziury w skrzydłach mają bardzo wymierny wpływ na lot i sterowanie. Praca sprężarek, skoku śmigła i składu paliwa jest wyraźnie zaakcentowana, choć nie działa tak jakbym to sobie wyobrażał. Ale na tle FB to i tak jest jeden z najlepszych pod tym względem samolotów. Niestety ognia nie można ugasić pędem powietrza, jak w całym FB, nie ma też gaśnic, ani obsługi kranów paliwowych ani bezpieczników, co oznacza nieuchronny koniec płonącego samolotu w każdym przypadku.
Mimo wszystkich ograniczeń ze strony FB, jest to jeden z najlepiej zrobionych samolotów, który można zestrzelić za pomocą pary MG-17 na Bf-109 i nie wymaga to interwencji sił boskich.
Czekam na opinie i komentarze.