Autor Wątek: Szkola u Pana Dziadka  (Przeczytany 148316 razy)

Blackmessiah

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #135 dnia: Kwietnia 02, 2005, 13:45:32 »
Wejdz na Hyperlobby do starego Ila, tam mozna sie takze czegos nauczyc. Graja sami Polacy prawie - piloci sa rozni, ale jak sie uczyc, to tylko od najlepszych.

Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #136 dnia: Kwietnia 11, 2005, 01:09:08 »
Zgadza się ja latam od ok 5 tygodni tylko na HL i trochę sie już nauczyłem majtnia pętelek. Balckmessiash ma zupełną rację. Jak się uczyć to tylko od najlepszych i to w starym ile gdzie fizyka lotu jest Super! :o
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Calafior

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #137 dnia: Kwietnia 13, 2005, 09:23:39 »
No więc latam na HL chociaz ostatnio niestety przez tydzień mnie tam niebyło musiałem sie przesiasc z DSLa na neostrade :( i niemoglem przez tydzien dojsc z kompem do porzadku    :twisted: ale teraz juz wszystko jest spoko :)

Bartolnikow

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #138 dnia: Kwietnia 19, 2005, 20:46:39 »
Ja tylko dodam, wlasciwie ponownie napisze, ze to byla jest i mam nadzieje bedzie jedna z najciekawszych inicjatyw w swiecie (badz, co badz) gier.
Patrzac na "kulture" szerzaca sie na serwerach, tutaj mozemy podszkolic nie tylko umiejetnosci wirtualnego pilota, lecz takze pocwiczyc odpowiednie zachowania......

I tutaj niestety pojawia sie rzecz, ktora ostatnio zaobserwowalem, a mi - uczniowi przeszkadza. Mowa o osobach trzecich na serwerze szkolki. Przeszkadzajace - czytaj mylace oraz wtracajace sie swoimi rozmowami na Ventylowskim kanale szkolki.

Moze by tak nie robic ze szkolki towarzyskich spotkan i przestac uprawiac kawiarniane pogawedki?

Kamyk

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #139 dnia: Kwietnia 20, 2005, 17:14:46 »
Czy dodatkowy komentarz bywa mylacy? Jesli tak to przepraszam - mamy widocznie inne poglady na temat uzywania ventyla i wtracania sie. Jednakze potrafie to uszanowac - bede siedzial nastepny raz cicho. S!

Bartolnikow

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #140 dnia: Kwietnia 20, 2005, 18:18:30 »
Nie chodzi w zadnym razie o komentarze dot obserwacji czyjegos szkolenia. Mowie o tym, gdy na serwerze lataja jeszcze 2 inne osoby i pomiedzy soba rozmawiaja, przeszkadzajac adeptowi i instruktorowi. I nie ma co sie denerwowwac i obrazac. :)

Elkion

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #141 dnia: Kwietnia 22, 2005, 16:12:20 »
Jako bardzo początkujący gracz, mam pare pytań w związku z grą.

Po pierwsze, co musze gokładnie kupić żeby zacząć "normalnie" grać?? Jaką podstawkę i dodatki, i ile to w przybliżeniu razem kosztuje??

Druga sprawa to joystick. Jaki byłby optymalny dla początkującego?? Posiadam narazie Saitek ST290, jest odpowiedni czy może myśleś już nad kupnem leprzego??

Za wszelką pomoc wielkie THX.

Kamyk

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #142 dnia: Kwietnia 22, 2005, 18:31:18 »
Cytat: Elkion
Po pierwsze, co musze gokładnie kupić żeby zacząć "normalnie" grać?? Jaką podstawkę i dodatki, i ile to w przybliżeniu razem kosztuje??

nie rozumiem pytania ?? co znaczy podstawka?

Druga sprawa to joystick. Jaki byłby optymalny dla początkującego?? Posiadam narazie Saitek ST290, jest odpowiedni czy może myśleś już nad kupnem leprzego??

moim zdaniem jesli ma tylko 3 osie ( wysokosc, kierunek lotki ) to jest ok

[ Dodano: Pią 22 Kwi, 2005 19:33 ]
i co rozumiesz przez stwierdzenie "normalnie'?

Molnar

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #143 dnia: Kwietnia 22, 2005, 19:16:59 »
Forgotten Battles/Ace Expansion Pack/Pacific Fighters + patche
To musisz mieć aby zagrać ...

I zobacz tutaj: http://212.160.164.236/~apacz/phpBB2/viewtopic.php?t=3673
 8)

Bartolnikow

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #144 dnia: Kwietnia 22, 2005, 19:20:32 »
podstawka - ja to rozumiem poprzez podstawowa konfiguracje komputera, Sprzetowa oczywiscie.

Wedlug mnie:
1. Procesor ze "sredniej polki", ok 2 giga
2. Pamiec 1024MB (sam mam 512 - i musze przyznac, ze za malo)
3. Plyta glowna - jak Bog da: tanio a dobrze:)
4. Grafika - do wyboru, do koloru, byle nie zintegrowana z plyta glowna:) Najlepiej, nie mniej niz 128MB
5. Obudowa:)klawiatura:)naped CD:)myszka:)monitor.....

Co do Joysticka, to nie ma sensu ladowac pieniedzy na poczatku, zanim nie sprobujesz latac, a noz po miesiacu Ci sie znudzi.

Zgadzam sie z Kamykiem, ze jak ma 3 osie, to starczy na 100%.

A co do cen - to zobacz sobie przykladowe ceny w pierwszym-lepszym sklepie internetowym, bedziesz mial ogolny obraz cen, a potem tylko kupowac tam, gdzie najtaniej....

[ Dodano: Pią 22 Kwi, 2005 20:26 ]
Tak sie wlasnie zastanawiam....

Ten watek nie powinien raczej znajdowac sie w temacie "szkoly".

Elkion

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #145 dnia: Kwietnia 23, 2005, 00:49:21 »
Podstawka to powiedzenie z gier bitewnych i sie wkradło przez przypadek. Chodzi o grę na której wszystko sie opiera, na której podstawie sie gra(instaluje się na nią dodatki). Ale na to odpowiedział mi Molnar.

Komputer mam taki jak powiedział Bartolnikow, pocek 2 GH, 512 ramu, karta 256 ramu. Czy wystarczy??

Joystickiem moge latać w góre i w dół, na boki i jak nacisnę jeden z guzików i przekręcę drążek w lewo/prawo to samolot kręci sie wokół własnej osi (tak jest przynajmniej w innych symulatorach). Mam na nim do tego 6 przycisków.

Jeżeli nie tu, to gdzie mam się dowiedzeć rzeczy jako początkujący??

Bartolnikow

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #146 dnia: Kwietnia 23, 2005, 08:17:38 »
wszystko masz, by zaczac latac, teraz zaopatrz sie w czas i cierpliwosc, cierpliwosc, jeszcze raz cierpliwosc.....

Blackmessiah

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #147 dnia: Kwietnia 23, 2005, 11:17:19 »
Joystickiem moge latać w góre i w dół, na boki i jak nacisnę jeden z guzików i przekręcę drążek w lewo/prawo to samolot kręci sie wokół własnej osi (tak jest przynajmniej w innych symulatorach). Mam na nim do tego 6 przycisków.

Troche to dziwnie brzmi z tym nacisnieciem guzikow. ST290 jest tansza wersja Cyborga Evo. Mysle, ze swietnie sie nadaje do Ila.

Fellows

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #148 dnia: Maja 19, 2005, 21:32:56 »
mam takie male pytanie do Kosa i reszty doswiadczonych pilotow otoz jestem totalnym noobem(latam dopiero 2 miesiace) i chcialbym prosic o napisanie jakis podstaw jesli chodzi o dog fight(jak powinienem sie zachowywac,jakich manewrow unikac) abym nie musial ladowac awaryjnie po 30sec od spotkania przeciwnika (spadochroniarstwo mnie jakos nie interesuje):) ... na szkolke nie mam co liczyc gdyz latam na wersji bez expansion pack'ow....

ps. czy p-40 to dobry samolot dla poczatkujacego? bo jakos przypadl mi do gustu i nie moge sie od niego odkleic ;)

a moze jakas rada : jakie manewry cwiczyc or sth?

pomozcie prosze ;) pozdro

Blackmessiah

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #149 dnia: Maja 19, 2005, 22:02:36 »
Moja rada:

1. odpal Quick Mission
2. wez sobie jakis jeden samolot, moze byc twoj ulubiony P-40 (zreszta ja tez go lubie)
3. jako przeciwnika wybierz La-7
4. poziom na Ace
5. i lataj do upadlego cwiczac rozne figury, przede wszystkim unikaj H2H (czyli lotu na zderzenie czolowe), bo to nie ma sensu
6. jak juz zestrzelisz pare razy La-7, wez Fw-190, I-153, Mustanga i inne samoloty, i zobacz jak ci sie z nimi walczy.

Nie ma innej drogi, jak nieustanne cwiczenie. :)