Autor Wątek: Szkola u Pana Dziadka  (Przeczytany 134937 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

madog

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #90 dnia: Września 19, 2004, 13:42:19 »
Uff to kamień z serca!! :D  :D
Bo ja już nawet biurko przemodelowałem i nowy microfoinik zakupiłem coby łącznosc usprawnić a tu PRACH!! kłody pod nogi i wiatr w oczy, Jednym słowem uziemienie :567: NO FLY ZONE.
Ale ciągle mam nadzieje. I dziekować nie wiem komu, że mistrz Kos ma tak dobre i wielkie Serce  :)

Ale musze stwierdzić,że nocami późnymi gdy zasiadam za sterami to stalle już mi nie straszne a wraże myśliwce już coraz rzadziej siadają mi na ogonku. A wszystko to zasługa tego Wielkiego człowieka.

I tylko takie pytanko czy nie można by gdzieś jakichś tracków z lekcji umieścić? Jakoby nie było wielką pomocą dydaktyczną by sie stały, dla takich jak ja nie mogących uczestniczyć na żywo :567:

Pzdr i dziekuje za uwagę

ToTom

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #91 dnia: Września 27, 2004, 14:41:32 »
Im więcej latam z Dziadkiem, tym fajniejsza mi się ta "zabawa" wydaje.
Samolocik jakby bardziej posłuszny, jakoś mniej nerwowo a zarazem z wiekszą werwą  :lol:
Muszę zapytać Dziadka następnym razem, ile jeszcze godzin mi zostało do latania po japońsku - JAKOTAKO  :wink:

Kamyk

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #92 dnia: Września 30, 2004, 23:49:49 »
Kosie chcialem sie dowiedziec czy jak stawiasz serv to mozna wejsc sobie tak pocwiczyc cokolwiek (samemu na uboczu) czy jednak bedzie ci to przeszkadzalo w prowadzeniu lekcji?

a jesli masz jakies linki do ciekawej lektury pomocnej w szkoleniu?

[ Dodano: Pią 01 Paź, 2004 00:52 ]
"a jesli masz jakies linki do ciekawej lektury pomocnej w szkoleniu? "
eehhh spiacy juz jestem i dlatego jakies takie nielogiczne zdania komponuje
oczywiscie chodzilo mi o to czy masz jakies sznurki z lektura pomocna w szkoleniu .

Kos

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #93 dnia: Października 01, 2004, 07:00:21 »
Wyjasniam. Moim zdaniem wejscie na serwer szkolki i, jak to powiedziales "cwiczenie cokolwiek samemu na uboczu", nie przyniesie Ci raczej wymiernych efektow. Po pierwsze nie bedziesz wiedzial czy dany manewr lub ewolucje wykonujesz w sposob prawidlowy, po drugie, trudno Ci bedzie samemu ocenic w ktorym momencie jakiejs figury popelniasz blad badz dlaczego ten blad powstal i wreszcie po trzecie, trudno ci tez bedzie (przynajmniej na poczatku) zrozumiec dlaczego w konkretnej sytuacji taktycznej lepiej jest wykonac taka czy inna ewolucje lub manewr. Co innego jesli wejdziesz na serwer, wybierzesz sobie samolot, zaraz go rozbijesz i pozostaniesz jako obserwator. To pewnie da Ci wiele wiecej niz "latanie samemu na uboczu". A dlaczego masz sie rozbic? Dlatego, ze znaczniki polozenia samolotow moga mylic tego, ktory aktualnie cwiczy.

Co do linkow z pomoca w lataniu to prosze zajrzec na strone http://www.kg200.xt.pl/main.htm lub tez na strone http://acn.waw.pl/sturm/szkola_pilota_IL-2_F_B.htm do dzialow "Szkola Pilota" lub "Szkola Pilotazu" w zaleznosci od stronki. Prosze rowniez o podanie mi swojego adresu skrzynki netowej a podesle nieco nagranego materialu do dalszych cwiczen.

ToTom

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #94 dnia: Października 01, 2004, 08:07:31 »
Dziadku, w linku http://acn.waw.pl/sturm/szkola_pilota_IL-2_F_B.htm niepotrzebnie dodał Ci się przecinek.
Co do obserwowania, sam tak czasem robię, jeśli tylko jestem nieco przed lub mam chwilkę po moim szkoleniu.
Można się sporo dowiedzieć....
Polecam Szkółkę :!: Już po kilku godzinach czuję się Asem Przestworzy  :lol:

Kos

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #95 dnia: Października 01, 2004, 08:29:21 »
Dzieki Tomku za zwrocenie mi uwgi, juz poprawilem.

Kamyk

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #96 dnia: Października 01, 2004, 18:59:55 »
Dzieki za wyjasnienie. Moj adres mailowy to

afrykanin@o2.pl

tomaxg

• Gość
Witam wszystkich
« Odpowiedź #97 dnia: Października 05, 2004, 00:13:11 »
Chciałem podziękować w tym miejscu Dziadkowi za przyjęcie do szkoły latania i za cierpliwość i wyrozumiałość w trakcie pierwszej lekcji.
Pozdrowienia dla Wszystkich!

Sky

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #98 dnia: Października 07, 2004, 09:44:30 »
Szanowny Dziadku czy przyjął byś pod swoje skrzydła kolejnego pełenego entuzjazmu ucznia?
 Pzdr

Kos

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #99 dnia: Października 07, 2004, 15:07:58 »
Tak.

Dodam tylko, ze w przyszlym tygodniu zajec nie bedzie a to za sprawa mojego szkolenia zawodowego. Chyba, ze czas jego twania ulegnie skroceniu a wtedy zamieszcze stosowne info w opisie swojego GG.

Sky

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #100 dnia: Października 07, 2004, 22:27:21 »
Dziś odbyłem z Dziadkiem pierwszą lekcję latania, mowi że nie jest tak zle ale ja i tak wiem swoje.Postaram się do następnych lekcji lepiej przygotować (a nie latać z mikrofonem pod pachą )hehe.
Wielkie dzięki Dziadku za cierpliwość.
Pozdrawiam

grad

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #101 dnia: Października 08, 2004, 22:34:10 »
Witam wszystkich

Właśnie jestem po "wieczorku zapoznawczym" z Panem Dziadkiem. Chciałbym w tym miejscu serdecznie podziękować mu za poświęcony czas. Jego działalność jest czymś wyjątkowym! To, że poświęca swój czas na uczenie innych, jest godne podziwu. No i nic tak nie motywuje do dalszej pracy jak uwagi pedagoga, który ma właściwe podejście :)

Dziękuję bardzo. Mam nadzieję, że będę pojętnym uczniem i wyniosę z tych lekcji jak najwięcej.

BTW, przeczytałem wątek - czy grupa uczniów szkółki spotyka się gdzieś na wspólnym lataniu? Chętnie dołączę w miarę możliwości.

Pozdrowienia dla Kosa. I wszystkich forumowiczów.

grad

Kamyk

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #102 dnia: Października 08, 2004, 23:51:01 »
sadze ze byc moze tak ale nic mi o tym nie wiadomo z reszta to kos okresla czy jest sens laczyc 2 uczniow w walke (czy cos na tym zyskaja) glownie jak chcesz sie poprubowac to pytaj dziadka :)

Ja tez dopiero co zaczelem nauke ale nie mam zewnetrznego ip dlatego serva nie postawie

A Kosie mam dobra wiadomosc tzn lacze mam teraz dwukrotnie szybsze (256 kbit/s zamiast 128) takze powinno byc lepiej (mniej lagow) :)))))) co z reszta juz pewnie zauwazylez podczas dzisiejszego latania :)

Hmm co do tego trenowania z JAK 9 na ace narazie nie mam szans albo mam co chwila PK albo sklada mi skrzydla ale to chyba poprostu pociwczyc dluzej niz te marne 2 godziny
jedyne co mi sie udawalo to petla obronnna bo w tedy do mnie nie ladowal :)
to tyle wiadomosci z frontu !!!
Miłego weekendu wszystkim zycze

Kos

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #103 dnia: Października 09, 2004, 00:40:12 »
Dziekuje z cieple slowa.

Co do spotykania sie Was na wspolnych treningach poza zajeciami ze mna. Mozna, oczywiscie, ale nalezy dobierac sie w/g umiejetnosci i wylatanych ze mna godzin. Wtedy bedzie jakas skala porownawcza w innym przypadku bedzie to gra "do jednej bramki". Jesli ktorys a Was moze postawic serwer to nic nie stoi na przeszkodzie aby tam sie spotykac poza zajeciami i doskonalic to o czym razem rozmawiamy i co cwiczymy. Pamietajcie tylko by bylo zalozone haslo, inaczej nie opedzicie sie od "gosci".

Co do treningu z Jakiem ustawionym na "Asa" to jest to calkowicie zamierzone i celowe. Chodzi tu o to by cwiczyc dwa elementy: zejscie z linii ognia przy ataku czolowym i zawracanie za przeciwnikiem o ile wyjdziesz calo z ataku czolowego. Jesli wykonasz prawidlowo beczke defensywna, ktora juz pokazywalem (ale ktorej jeszcze nie cwiczylismy razem) to przeciwnik Cie nie trafi. Jesli wykonasz szybciej zwrot niz przeciwnik to wyjdziesz mu za plecy i mozesz myslec, ze masz walke wygrana. I na tym polega to cwiczenie, nalezy wszystko zrobic szybciej i dokladniej niz przeciwnik. Poki co nie dziw sie, ze Jak bedzie Cie puszczal z dymem, to normalne ale w miare ilosci wylatanych ze mna godzin sam sie przekonasz, ze poszczegolne figury beda wychodzic coraz lepiej, dokladniej i szybciej co pozwoli Ci na osiaganie przewagi i odnoszenie zwyciestw. Ale do tego potrzebny jest trening i duzo cierpliwosci. Przykladem tutaj jest kolega ToTom. Po kilkunastu spedzonych razem ze mna godzinach nie straszni juz dla niego sa przeciwnicy AI i teraz szuka lepszych wsrod zywych pilotow.

grad

• Gość
Szkola u Pana Dziadka
« Odpowiedź #104 dnia: Października 09, 2004, 11:34:38 »
Cytat: Kos

Mozna, oczywiscie, ale nalezy dobierac sie w/g umiejetnosci i wylatanych ze mna godzin. Wtedy bedzie jakas skala porownawcza w innym przypadku bedzie to gra "do jednej bramki".

To rzecz oczywista. Ja też nie chciałbym być "bramką". Chodziło mi raczej o możliwość wspólnego polatania z ludźmi na mniej więcej tym samym poziomie i utrwalania tego, czego nauczymy się na lekcji z tobą. Poza tym można by sobie spokojnie poćwiczyć choćby nawigację, czy latanie w formacji, nie angażując twojego czasu, który możesz wtedy poświęcić innym potrzebującym.

Takie latanie mogłoby też obejmować jakiś mały co-op, np. 2vs2, albo inne działania grupowe. Mogłoby to być coś na kształt pracy domowej  ;). Niemniej, przydatne byłyby na pewno jakieś wskazówki, albo coś na kształt planu/programu.

Cytat: Kos
Jesli ktorys a Was moze postawic serwer to nic nie stoi na przeszkodzie aby tam sie spotykac poza zajeciami i doskonalic to o czym razem rozmawiamy i co cwiczymy.

Ja mam publiczne IP i mogę postawić serwer. Mam łącze 640/100 (down/up), powinno wystarczyć na kilka osób. Mogę postawić i FB+AEP i Sturmovika. Więc jeżeli znajdą się chętni z pomysłami i zapałem, to jestem gotowy. Ogranicza mnie tylko czas, który muszę jeszcze dzielić między żonę i córkę (a ta ma 2 miesiące, więc wymaga trochę opieki).

W każdym z wariantów, musiałaby to być jednak dobra zabawa :)