Witaj cedrus!
Jak Chcesz się zacząć bawić online, to po prostu Zacznij. Oczywiście wcześniej, poza samą umiejętnością startów i lądowań, Postaraj się jeszcze "pokatować" grę offline i spróbować powalczyć z AI. Już wcześniej była o tym mowa. Ustaw sobie przeciwnika na "asa" i jazda 1x1 , to da Ci chociaż blade pojęcie, co czeka Cię na sieciowym froncie.
Nawigacji i rozpoznawania samolotów Nauczysz się w praniu. Poznasz mapy i planeset to, jak Sam Zauważysz stopniowo przestanie stanowić problem. Rada: nie Skacz po serverach jak wariat. Znajdź 1-2 , które Ci pasują i tam Poznaj mapy, samoloty, lotniska i ich okolice. Na początek unikaj serverów z tłumem po każdej stronie- spadanie co 10-20 sekund może zniechęcić.
Właśnie. Spadanie. Musisz się niestety na nie przygotować i się nie załamywać, tylko nagrywać loty i potem je sobie spokojnie oglądać i wyciągać wnioski. Ja tak robię do tej pory, gdyż po ponad roku uwijania się na wirtualnym niebie, nadal jestem często posyłany na glebę

. Polecam poszukiwania teorii na temat taktyki i techniki walk powietrznych( tych wirtualnych i tych prawdziwych) , dla mnie to była wspaniała zabawa i nauka.
Czy jest jakiś serwer na którym mógłbym polatać i pouczyć się trochę. Słyszałem o ger-serv-arcade, ale na niego potrzeba miec umiejętności. Ponadto nie chciałbym psuć gry doświadczonym pilotom.
Niestety nie potrafię Ci doradzić, który server Masz wybrać. Szukaj takich, które są zgodne z wersją Twojej gry i zabezpieczeniem przeciwcziterowym (nigdy nie jestem pewien jak to sie nazywa...chyba CRT2) . A jeżeli chodzi o psucie zabawy... Cóż wszyscy kiedyś zaczynali. Nikt nie rodzi się mistrzem. Jeżeli ludzie, z którymi Będziesz się bawił nie będą tego mogli zaakceptować i przestaną Cię traktować z należytym szacunkiem, to nie są warci aby kontynuować z nimi wspólne "latanie" lub zasłużyli na zignorowanie. Chyba nigdy w mojej, krótkiej jeszcze, przygodzie z online-owym iłkiem nie spotkałem się ze złym słowem ze strony ludzi ,GÓRUJĄCYCH nade mną stażem i umiejętnościami, ze złym traktowaniem. Na większości serverów, przejawy chamstwa są tępione. Więc głowa do góry!!!
Jeszce jedną alternatywą jest rekrutacja do wirtualnych dywizjonów ( teamów). Często poszukują oni właśnie takich jak Ty, czyli podstawowe opanowanie podstawowych "tematów" i dalej mogą Cię " doszlifować". Ale wymagać to będzie od Ciebie rzetelnej i ciężkiej pracy. Nie wolno zawieść tych ludzi, porzucić jak zwierzątko, którym się Znudzisz...
To na tyle. Się rozpisałem kuna...
Powodzenia!
pozdr