Autor Wątek: TrackIR2 :)  (Przeczytany 5186 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szadowman

• Gość
TrackIR2 :)
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 02, 2004, 09:03:44 »
Josiv, dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Widze, ze TrackIR ma podobne ustawienia co freelook  :D . Ciekawe tylko czym sie rozni ten tryb emulacji "Enhenced" od zwyklej emujacji myszki?

O Pan2Cam slyszalem i nawet kiedys testowalem ale primo, wersja testowa, secundo dla mnie sprawowalo sie gorzej niz freelook.
Ma jedna zalete, a mianowicie potrafi zrobic detekcje twarzy. I wtedy dziala bez zadnych diod, po prostu sledzi ruch glowy. Jest to fajne bo praktycznie niweluje wplyw otoczenia. Tylko mala UWAGA ! Ci co nosza okulary moga miec z tym problemy. Ja mialem  :) . Po prostu algorytmy sie gubia  :(

swier

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 02, 2004, 10:05:15 »
aqs - co do lokalizacji kropki. Mocno polecam czapeczkę z daszkiem. Tylko wtedy musisz nakleić na daszku kilka kropek 'symulując' pasek. Ja zrobiłem taki 'krzyżyk', żeby kropka nie niknęła Trackowi przy obracaniu głowy. No chyba że masz taki tekstylny pasek to kein problem. Tylko wtedy trzeba coś tam odchaczyć w opcjach ale nie pamiętam co a nie jestem w chaci żeby sprawdzić.

serwusik!

ags

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 02, 2004, 22:06:52 »
Cytat: szadowman
Sprawdzales moze pod jakim katem mozesz przekrecic te "plamke" tak aby TrackIR nie gubil sygnalu ? Lub moze inaczej, pod jakim katem mozesz przekrecic glowe (w prawo lub lewo) ? Tak pi razy drzwi  8)

Materiał z którego zbudowane są kropki dla TIRa zapewnia 75% odbicia do 30 stopni, potem jest różnie. Połączenia kilku ustawionych pod różnymi kątami działa świetnie:)
Cytat: szadowman

I drugie pytanie: czy TrackIR gubi "centrowanie", tzn. czy jak wracasz glowa do pozycji centralnej to jestes w tym samym miejscu co przed ruchem ? czy musisz korygowac to jakims klawiszem ?

Mnie centrowania nie gubi, musiałem tylko nauczyć się wracać głową do takiego samego ustawienia za kazdym razem :) Oprogramowanie pozwala ustawić czułość X, Y, [czułość może być zależna od miejsca w którym się ją ustawia- np. wyższa czułość przy większym wychyleniu głowy itd., przez co strefę o zwiększonej płynności/deadzone też] płynność, metodę przenoszenia ruchów głowy, tyle starcza. Program jest naprawdę świetnie przymyślany i działa świetnie.

Ajti

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 14, 2004, 15:48:43 »
Czy ktos moze przeslac mi instrukcje... zebym mogl sobie sam zrobic taki zestaw freelook? Mam zwykla kamerke GENIUSA (pare lat ma) i chcialbym sie dowiedziecz czy w ogole moge cos takiego zrobic

z gory dzieki

i pozdrawiam

ags

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 14, 2004, 22:35:07 »
Jasne że możesz. Wszelkie informacje znajdziesz www.freelook.org. Ich forum jest bardzo aktywne i na pewno Ci pomogą.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 15, 2004, 00:45:16 »
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Ajti

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 15, 2004, 19:08:20 »
Ludzie!!
A jak moja kamerka ma mniej niz 30 klatek/sek to bedzie dzialac??

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 15, 2004, 19:33:31 »
Ruchy głowy w samolocie nie będą płynne, mogą też wystąpić pewne problemy z "łapaniem" kropki przez kamerę.

Ajti

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 15, 2004, 19:54:38 »
a wystarczy 20 klatek? to powinno wystarczyc bo przeciez przy tej szybkosci obraz rowniez jest plynny

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 16, 2004, 00:24:26 »
Tego to już nie wiem - pytaj masterów, którzy mają kamerę 20 fps - nie jestem Ci w stanie powiedzieć. Jednak w grach 20 fps to już żaba jest.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 16, 2004, 14:25:19 »
Ajti, jeżeli masz taką kamerę to po prostu sprawdź, freelook jest przecież darmowy, żadnego cyrografu nie podpisujesz, więc to chyba problemem nie jest :D

John.Doe

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 22, 2004, 21:27:29 »
Kilka słów na temat artykułu ze strony Yoyo o TrackIr2. Otóż zamówiłem swój TrackIr2 ze strony www.edimensional.com  płacąc kartą . Przesyłka doszła kurierem w ciągu kilku dni.  Zapłaciłem za nią 630 zł (po zaokrągleniu w górę) Zwykła przesyłka jest tańsza od przesyłki kurierskiej o 10$ co daje kwotę ok 600 zł. Wiecie co w tym wszystkim jest najśmieszniejszego?  Otóż dlatego, że na stronie www.pilots.pl można zamówić sobie TrackIr2 za 619 złociszy + koszta przesyłki 35 zł co daje nam kwotę 654 złote czyli drożej niż zapłacilibyście zamawiając sobie z USA. Zaoszczędzamy ponad 50 zł. I powiedzcie mi, gdzie sens i logika? Niech mi nikt nie opowiada, że jestem szczęściarzem bo nie zapłaciłem cła. W podobny sposób sprowadziłem sobie wiele artykułów z USA i nie tylko, płacąć kartą i jak do tej pory nie zapłaciłem ani grosza cła. Nadmienię tylko, że polski dystrybutor oferuje TrackIr2 w cenie promocyjnej. Ciekawe ile będzie kosztował po tej "PROMOCJI"?  Nikogo nie namawiam do kupowania poza granicami naszej cudnej bananowej republiki. "Róbta co chceta", każdy ma swój rozum i niech się nim kieruje. Pzdr

MMG

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 24, 2004, 15:29:41 »
Ja również kilka słów na ten temat. Opis procedury jaka powinna objąć taką paczkę jest opisany na stronie YoYo http://acn.waw.pl/sturm/hardware.htm prawidłowo. To dlaczego część przesyłek przechodzi bez odprawy to jest temat odrębny, również dla mnie nie jest to do końca jasne. Tym niemniej jest wiele przykładów, o czym również można poczytać w internecie, przykrych niespodzianek związanych z koniecznością odprawy takich przesyłek. Takie są obecnie przepisy.

Ponieważ sprowadzamy towar oficjalnie jest on z miejsca obkładany 22% VAT'em + koszty odprawy. Cło okurat wynosi 0%. Oczywiście osoba która otrzyma paczkę bezpośrednio do domu szczęśliwie nie poniesie tych kosztów. Niestety w chwili obecnej cena została ustalona na takim poziomie jak na stronie www.pilots.pl. Produkt kupiony w Polsce objęty jest 12 miesięczną gwarancją.

Robert Banasiak
www.pilots.pl

swier

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 25, 2004, 13:23:21 »
Bardzo chętnie się dowiem od czego zależy czy przesyłka jest objęta cłem czy nie .... tyz sprowadzałem szereg rzeczy i tylko raz dostałem po bożemu do domu. A pozostałe razy dymałem do cholernego urzędu celnego tracąc czas i nerwy. Że nie wspomnę o kasie - VAT + cło   :?

to jak to jest?

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 29, 2004, 02:06:43 »
Bardzo chętnie się dowiem od czego zależy czy przesyłka jest objęta cłem czy nie

1. Zależy to od jej wartości, o ile mnie pamięć nie myli, a może, paczki do 70 euro nie są objęte cłem ani niczym innym...
2. Towar też ma znaczenie, książki chyba nie są watowane.
Głównym czynnikiem jest jednak praca celników  :roll:
W chwili obecnej czekam na przesyłkę z UK, wysłaną w piątek, a konkretnie piękny nowy silnik modelarski Irvine (mniam, mniam), całość ~53 funciaki. Napiszę czy mnie oclą czy nie.

pozdrawiam,
qrdl