Autor Wątek: Czy wiecie, że ? ( przełamanie bariery dźwięku w FB )  (Przeczytany 6530 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

saba

• Gość
Czy wiecie, że ? ( przełamanie bariery dźwięku w FB )
« dnia: Lutego 26, 2004, 11:48:40 »
No właśnie... Czy wiecie, że latając na FB można na jednym z samolotów osiągnąć prędkość
maksymalną w granicach 2000 - 2400 kilometrów na godzinę i pułap do 46 kilometrów  :!:  :?:

Trzy dni temu wpadłem na to całkiem przypadkiem i jestem w poważnym szoku tym bardziej, że nie chodzi tu bynajmniej o samolot ....owy  :shock:

Aby nie było wątpliwości to od razu zaznaczam, że nie jest to kawał z mojej strony. Nadmieniam także, iż niec nie "grzebałem" przy programie. Ot po prostu wściekły na to,że
ostatnio moje łącze inetrnetowe uniemożliwia mi loty :(  nieco bez zastanowienia zacząłem
sobie latać różnymi samolotami na różnych pułapach próbując je rozpędzić w lnurkowaniu
do maksymalnych prędkości . Potem sprawdziłem maksymalne pułapy i  .... bawiąc się jedną z "maszyn" na maksymalnej dla niej wysokości zrobiłem przypadkowo pewien idiotyczny błąd który jednak o dziwo spowodował  dalsze wznoszenie i nabieranie prędkości. W każdym razie "pobiłem"  chyba jakieś dwa razy maksymalny pułap przewidziany dla U-2  :shock: . Przy nurkowaniu zanim dotarłem do "gęstych warstw atmosfery" :)  nie tylko przekroczyłem barierę dźwięku ale osiągnąłem prękośc przelotową Concorda co mnie lekko zdziwiło :).  Umyślnie nie podaję nazwy samolotu ani tego co należy zrobić by uzyskać wymieniony wyżej efekt bo ciekawy jestem czy Wy ten numer znacie. Jeśli okaże się, że
ten kolejny błąd teamu Olega nie jest Wam znany to oczywiście napiszę jak to zrobić :).
W takiem razie pytam : Znacie ten numer ?

303_Michcich

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 26, 2004, 13:06:44 »
a na jakich ustawieniach leciales ?

generalnie maszynki rozbieraja sie cos kolo 600-1000 km/h. Chyba ze jakies BI-1 albo cos....

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 26, 2004, 13:49:07 »
Cytat: 303_Michcich
generalnie maszynki rozbieraja sie cos kolo 600-1000 km/h. Chyba ze jakies BI-1 albo cos....

Mich po co Ci skrzydla jak w Warpa 4 wchodzisz :D, poza tym ciezko wymagac ze na kazdym pulapie wszystko sie bedzie zgadzac. A na podany pulap w grze i tak nie wejde bo nikt tam nie lata wiec nie ma sie czym przejmowac :D

Taki drobny smaczek :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 26, 2004, 14:38:43 »
Ten samolot to ani chybi Emil :D
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Predator

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 26, 2004, 14:50:41 »
taaak ja wiem co to za samolot to przecierz P-11c ze zmienną geometrio skrzydeł :mrgreen: :lol: A tak na poważnie to udało Ci się to tylko raz czy za każdym razem :?:

saba

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 26, 2004, 15:59:29 »
Michcik latałem na względnie przeciętnych ustawieniach tzn. jedynymi ułatwieniami były włączone ikonki i widok elektroniczny tj. bez kabiny. Nie sądzę aby to miało wpływ na efekt ale piernik go tam wie :). Kosi jedno im się zgadza . Powyżej pułapu 15 000 metrów gwałtownie spadają w FB opory powietrza. I tu mnie Oleg zadziwił. Zastanawiam się dlaczego stworzono taką barierę w grze na tak dużej wysokości mimo, że teoreycznie nic tam nie powinno dolecieć. Chyba, że im to wyszło całkiem przypadkowo.

Meehau z Emilem tego jeszcze nie sprawdzałem :). Może czasem też się uda. Ale coś w to wątpię.

Predator udaje mi się to za każdym razem. To wymaga tylko cierpliwego wzbicia się na możliwie najwyższy ( normalnie ) pułap i wykonania pewnej całkowicie idiotycznej czynności
kompletnie nie pasującej do lotu na tak wysokim pułapie. Gdyby nie przypadek to chyba nigdy bym się nie domyślił, że coś takiego jest możliwe :).

Dla ułatwienia podam, że manewr ten ( normalnie ) czasem wykonuje się pod koniec udanego lotu :).

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 26, 2004, 16:23:50 »
Cytat: saba
Dla ułatwienia podam, że manewr ten ( normalnie ) czasem wykonuje się pod koniec udanego lotu :).
WIEM !!! zapala się papierosa ! :P

kaa

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 26, 2004, 17:08:54 »
beczka....? (piwa....?)

panzerjager

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 26, 2004, 17:19:39 »
Jednym słowem wzbijamy sie na odpowiednią wysokość,zapalamy papierosa i czekamy na efekty :lol:

Sufler

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 26, 2004, 18:48:02 »
hy hy hy no nie mow ze wyciagneles podwozie i flaps na landing?:P

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 26, 2004, 20:10:25 »
Chyba nikt już nie pamięta jak wspiąłem się na 56km i pomachałem do stacji MIR ;)

Powyżej 10000m gra nie modeluje poprawnie powietrza, od tej wysokości w górę powietrze jest constant - to dlatego, że engine stworzono dla samolotu wsparcia pola bitwy, który lata nad wierzchołkami drzew. Sam Oleg się do tego przyznał.
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 26, 2004, 21:07:43 »
Cytat: Rola
Chyba nikt już nie pamięta jak wspiąłem się na 56km i pomachałem do stacji MIR ;)

Powyżej 10000m gra nie modeluje poprawnie powietrza, od tej wysokości w górę powietrze jest constant - to dlatego, że engine stworzono dla samolotu wsparcia pola bitwy, który lata nad wierzchołkami drzew. Sam Oleg się do tego przyznał.
Pamiętać, pamiętamy twoje screeny Me-262 w stratosferze :D ... ale myślałem, że to juz poprawili w 1.22 ... bo o ile dobrze pamiętam robiłeś to na Becie 1.21

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 26, 2004, 23:25:00 »
Chyba nikt już nie pamięta jak
ja pamietam  8) chyba to było na BI-1 z nieskonczonym paliwem,nie me262 hihi. Niestety Mira juz nie było bo spadł do ocenu... :mrgreen:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 27, 2004, 00:15:14 »
Takich baboli w Ił-2 jakoś sobie nie przypominam. Ale w FB jest więcej samolotów za to WUHAHAHAHA.
OK - pax inter fratres - więcej już nie będę (w tym tygodniu :mrgreen: )

saba

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 27, 2004, 14:45:00 »
Jesteście już bardzo blisko, a najbliżej "VR C Therr" :).
Rzeczywiście dowcip polega na wypuszczeniu w odpowiednim momencie klap lądowania.
Ale trzba być przy tym bardzo wysoko bo inaczej klapy diabli wezmą. Jakaś logika w tym jest
bo samolot zaczyna się zachowywać jakby miał większe skrzydła. Wątpię tylko czy nawet na
wysokości 12 km wypuszczenie klap nie skończyłoby się w realu totalną katastrofą w sytuacji
gdy lecimy z maksymalną dostępną prędkością. W każdym razie tutaj przypomina to raczej
efekt zmiennej geometri skrzydeł. Ten samolot o którym myślę i tak jest jednym z najbardziej
kontrowersyjnych myśliwców w FB, a jego parametry doprowadzają do szału każdego zdrowo
myślącego gracza/pilota.