Autor Wątek: Resetowanie sie kompa - mozliwe przyczyny  (Przeczytany 6126 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

303_Michcich

• Gość
Resetowanie sie kompa - mozliwe przyczyny
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 10, 2004, 23:25:38 »
dzieki za wyczerpujace wyjasnienie, Mazak.

Mowiac o podkreceniu mialem na mysli 13,5x166, wrocilem natomiast do 13x166.
Ten zasilacza Modecom jest ok twoim zdaniem, czy do wymiany - tzn. czy sprzet tej firmy jest ok i rzeczywiscie bedzie trzymal te 350 W ?

Po powrocie do 13x166 nie obserwuje na razie zadnych restartwo (co prawda nie katowalem jeszcze kompa na maxa).

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 11, 2004, 01:32:03 »
Zeby nie popadac w panike, proponuje. Sprowokowac kompa do restarta (ustawic tak jak miales gdy to sie dzialo), sprawdzic w ustawieniach czy przypadkiem nie jest wlaczone restartowanie sie windy przy kazdym bledzie (Moja Komputer>>>Wlasciwosci>>>Zaawansowane>>>Uruchamianie i Odzyskiwanie>>>Automatycznie Uruchom Ponownie). Jak juz beda restarty :P to bierzemy drugi zasilacz od kolegi i sprawdzamy czy bedzie to samo. Najlepiej jeszcze sciagnij program Prime95 i zrob male katowanie proca, moze to wlasnie pod wplywem temp. robi sie zwis, a jak masz automatyczne restartowanie to restart. Aha luknij na wtyczke doprowadzajaca zasilanie do pl. glownej czy przypatkiem nie jesy goraca lub przyjarana.

Ogolem Modecomy to srednie zasilki (zalezy jak sie trafi bo rozne opinie czytalem, jedni chwalili inni narzekali), teraz sa w miare Ok zwlaszcza te nowe modele na bebechach o ile dobrze pamietam TOPa, wczesniej bywalo roznie np. 350tki byly dwa rodzaje na bebechach Fortona (te lepsze nazwane przez ta firme jako 350 a realny max to 320 watt i Fortona wystepowaly jako 300 watt) i jakies inne (juz nie pamietam :P ). Przegladnij sobie to zestawienie PSU i zapoznaj sie z cenami.

Ps. Podaj mi pelna nazwe bo narazie wiem ze jest to Modecom 350....jest cos dalej jeszcze ??? jakies literki ???
Ps2. Zmierz napiecia miernikiem
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Ger0nim0

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 11, 2004, 01:40:21 »
Ewentualnie sprawdź czy gdzieś obok sąsiadka w okolicach restartu nie włącza miksera ??
Nie jest to żart znana mi jest sytuacja gdzie serwer za GRUBE pieniądzorki padał wieczorkami, szukanie przyczyn zawsze kończyło się fiaskiem, do czasu aż ktoś zwrócił uwagę, że komputer padał zawsze kiedy Pani Sprzątaczka wpinała się w listwę sieci wydzielonej zasilającej wszystkie komputery (serwer też) , no i pojawiały się jakieś dziwne spadki napięć, co powodowało restarty serwera.

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 11, 2004, 03:34:27 »
Zacznij od najprostszych rozwiązań, zanim zacznie się radosna i niekończąca się twórczość. Wariant z zasilaczem jest bardzo prawdopodobny, o ile pamiętam u Labienusa kiedyś była podobna sprawa, założyłem mu swój zasilacz na chwilę i sprawa była jasna (o ile dobrze pamiętam, bo dawno było, ale zupa była przepyszna). Co do postu Apacza: ja znam autentyczny przypadek kiedy "pani Basia" w biurze puściła z dymem centralny komp bo za każdym razem wychodząc do domu wyłączała go z prądu wyjmując po prostu wtyczkę (po co poczekać aż się system zamknie, prawda?). Niby nic, ale po paru miesiącach pieprznął zasilacz, i odchodząc zabrał ze sobą płytę główną i dysk. A wydało się to jak poprosiłem żeby mi pokazała jak można najszybciej wyłączyć komputer wychodząc do domu. Polak potrafi. I dzięki temu Szmajser, Apacz i przy okazji Elwood mają za co żyć.

« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 12, 2004, 10:13:09 »
Polak potrafi. I dzięki temu Szmajser, Apacz i przy okazji Elwood mają za co żyć.

Ja też.
Czasem mam wrażenie, że tu na Forum, jesteśmy bardziej uprzejmi i skorzy do pomocy "poszkodowanym", niż na codzień w swojej firmie.
Jednoczesnie skuteczność porad "na odległość" jest mizerna: rzadko mamy okazje przeczytać o sposobie rozwiązania problemu przedstawionego na Forum.
Leszek

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 12, 2004, 23:33:33 »
Elwoodzik, zupkę jadłeś innym razem - gdy miałeś targi w Pałacu Kultury :)

Co do zasilacza to chodzi u mnie teraz ba zarzutu nowy zasilacz. 350Wat, Mode Com :)

303_Michcich

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 13, 2004, 00:23:19 »
no jesli to nie zasilacz, to pewnie temperatura...

zastanawia mnie tylko dlaczego tym, ktorzy maja np Athlona 3000+ ze standardowym wiatraczkiem w boxie, on sie nie przegrzewa a ja majac 2700+ z wiatraczyskiem -smoczyskiem i megaradiatorem mam problemy z temperatura po przekrecie do 2800+...zreszta musialem wymienic standardowy wiatrak na ten wielki wlasnie dlatego ze  komp sie resetowal z powodu temperatury (przy zwyklym ustawieniu na 2700+, czyli bez podkrecania).

Zakladam, ze zasilacz moze byc ok, skoro Labiemu dziala dobrze (nie wiem jaki ma sprzet co prawda, moze mniej pradozerny...)

« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 13, 2004, 10:24:45 »
Athlona 3000+ ze standardowym wiatraczkiem w boxie, on sie nie przegrzewa

Jak na tym uruchomisz przeglądarkę internetową, OutlookExpress i WindCommandera to się nie przegrzeje. Te 75Watt (wg producenta: tyle sie wydziela na procku przy max obciążeniu ) nie powstanie -  bo nie ma jak.
Jak pograsz w jakąkolwiek gierkę 3D, pokonwertujesz WAV, obrobisz DVD - wtedy zacznie się grzać i z pewnością cooler dostarczany przez AMD nie wystarczy Ci na dłużej niż 1h grania w AEP. Potem gra zaczyna zwalniać i zaczynają sie schody.
Podobnie jest z kartą graficzną - przy pełnm obciążeniu ( w grze 3D ) wydziela sie porównywalna do XP3000+ ilość ciepła ( Radki 9800 dają ok 80Watt ). Razem wychodzi Ci > 150 W ( chipset płyty, inne karty, HDD, RAM ) do "oddania" - nie każdy system wodnego chłodzenia poradzi sobie z tym przy graniu "ciągłym".
Najmniej komfortowa jest sytuacja gdy wykosztujesz sie na wydajny sprzęt a zapomnisz o zasilaczu, coolerze i "przewietrzaniu" obudowy. Z początku radość jest wielka a po ~~2 tygodniach serwis rozkłada ręce i pyta: co pan tam liczy na tym kompie, że tak sie grzeje ? Ponieważ Ił2/FB/AEP nie jest specjalnie rozpowszechniony, więc nikt nie wierzy że "tylko gram !".

Wodne chłodzenie - zdobi Ciebie i Twój Dom ( komp ).
Leszek

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 13, 2004, 20:31:05 »
Ja proponuje jeszcze sciagnac radiator i sprawdzic ilosc pasty termo. pod radiatorem moze ona zamiast poprawic przewodnosc przez nadmiar stala sie izolatorem.  Sprawdzic docisk samego radiatora.

Co do ciepla wydzielanego z proca to wcale nie trzeba nic odpalac a wlaczyc poprostu przycisk On/Off. Prosty eksperyment wlacz sobie kompa bez wiatraka i zobaczymy jak dlugo pochodzi, a przy odrobinie szczescia nawet sie windows odpali :)

Co od zasilki to si enie sugeruj ze Labi ma ten sam to moj tez jest dobry to trzeba poprostu sprawdzic samemu.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 15, 2004, 16:52:58 »
Prosty eksperyment wlacz sobie kompa bez wiatraka i zobaczymy jak dlugo pochodzi, a przy odrobinie szczescia nawet sie windows odpali

Hmmm... tego to akurat bym nie radził. Mam wrażenie, że  kilka postów przeczytałem w różnych miejscach o popalonych amdkach, na których wcześniej spalił się wiatrak. Krótko mówiąc - to bardzo zła rada, żeby nawet w ramach testów puszczać proca bez chłodznia..

pozdrawiam,
qrdl

« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 15, 2004, 17:01:30 »
puszczać proca bez chłodznia

Zgaduję, że Kosiemu chodziło o sprawdzenie poprawności działania wyłącznika termicznego - powinien zadziałać po ok 3-5 minutach ( w zalezności od "mocy" procka).
Leszek

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 15, 2004, 17:11:57 »
Szanowni koledzy zle mnie zrozumieli :) moja wypowiedzia chcialem tylko udowodnic ze nie trzeba zbytnio proca obciazac jakimis aplikacjami tylko wystarczy go wlaczyc i juz widac jak temp. rosnie. Bron Boziu nie odpalajcie kompa bez radiatora, bo bez wiatraczka moze chwile pochodzic, sprawdzilem osobiscie. Baaa nawet kilka razy resetowalem go gdyz bylem zbulwersowany ze sie na zawiesza w momecie jak chcialem odpalic Ironow w Winampie. Tak sie stalo dlatego ze dzien wczesniej bios przewalilem na nowszy i alarmy wylaczylem. A chlodzenie nie zadzialalo bo mi pompa klekla i jak dotknolem bloku to sie poparzylem. Hard life ale proc zyje do dzis  :wink:

swier

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 15, 2004, 22:39:05 »
no dobra wujki  :D

trochę się czuję jak na grupie wsparcia ale cóż ... taki los. kompie pozwól żyć  :mrgreen:

ja tyż mam restarty regularne. a najczesciej w środku misji jak przed 20 minutami. raczej nie zasilacz choc ostatno jak wyj###ł to był huk i główny bezpiecznik w domu wywaliło heh

tia no i mam nowy zasilacz wielki i mocny jak Baskervill Szajsera

więc sprawdziłem i mam ten auto restart przy błędach windy. co się dzieje z gratem jak to wyłączę i jakie mogą być tego implikacje?

tylko tak żebym zrozumiał. podstawówke skończyłem i to z trudem  :roll:

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 15, 2004, 22:50:13 »
Cytat: swier

więc sprawdziłem i mam ten auto restart przy błędach windy. co się dzieje z gratem jak to wyłączę i jakie mogą być tego implikacje?

Ladny sliczny blue screen i zwis :)

swier

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 15, 2004, 23:04:48 »
co lepsze dla grata?