dzieki za szybka odpowiedz, ale sek w tym, ze robie wsztystko dokladnie tak jak napisales, tzn: zapisuje ustawienia przed odpaleniem ila. Chodzi o to, ze po uruchomieniu gry cos sie samo automatycznie przestawia i po ponownym wejsciu do nview os y zapisana jest jako aditional. Moglbys dokladniej podac swoja konfiguracje, bo moze cos w ustawieniach w innym miejscu skopalem? Np nie bardzo wiem gdzie wybrac kolejnosc kontrolerow. Pozdrawiam
[ Dodano: Sob 10 Wrz, 2005 22:51 ]
a teraz jest jeszcze gorzej:( tamten problem wystepowal w wersji 2.9, sciagnalem wiec 3.5 w nadziei ,ze to rozwiaze sprawe a tu lipa, wogole urgear nie dziala, tzn: w zakladce helmet jest ok, ale il go nie widzi
[ Dodano: Wto 13 Wrz, 2005 20:53 ]
I wszystko jasne:]
Wspólnymi siłami wraz z Hornetem doszlismy do przyczyny błędu. Pierwsza wazna sprawa to w panelu sterowania--kontrolery gier należy dodac URgeara jako 2-osiowy joystick z dwoma przyciskami (wszystko podaję dla winXP). Następnie będąc w zakładce kontrolery gier należy kliknąć okienko "zaawansowane" i wybrać jako "urządzenie do pracy ze starszymi programami" joystick, którym gramy (nie ten dwuosiowy, którym jest fizycznie nasz hełm) i nacisnąc OK. Teraz odpalamy Nview - dla iła podobno najlepiej zainstalować wersję 2.9- i teraz pierwsza rzecz jaką musimy zrobić, to kliknąć przycisk "add dll to registry" i następnie "create ini file". Póżniej przechodzimy do zakładki "Joystick" i w pierwszym urządzeniu Main, którym jest nasz joy zostawiamy 0, natomiast w Additional (nasz hełm) ustawiamy 1 (chyba ze pod 1 mamy np pedaly, wtedy ustwiamy 2, ale przy wersji joy+hełm wpisujemy 1). Odhaczamy również opcję Enabled i klikamy button Apply. Teraz ponownie wracamy do zakładki Installation, gdzie generowaliśmy pliki dll oraz ini i ponownie klikamy "add dll to registry". I teraz ważna sprawa: należy zamknąć program, odpalić go ponownie i sprawdzić, czy nasze ustawienia się zapisały. Jeśli nie to całąoperację powtarzamy od nowa. Dopiero kiedy stwierdzimy, że wszystko się zapisało, przechodzimy do dalszych ustawień. Otwieramy zakładkę HELMET i nie zmieniamy nic, oprócz dwóch rzeczy: oś X i Y. Obydwie muszą być oznaczone jako Additional. Teraz w okienku po prawej kwadracik powinien poruszać się wraz z ruchami naszej głowy. Zaznaczamy jeszcze tylko "Enabled on startup", kikamy Apply, ponownie przechodzimy do zakładki Installation i wybieramy "add dll to registry". I znów ważna sprawa: ponownie kończymy program i uruchamiamy go na nowo!. Teraz wchodzimy z powrotem do zakładki helmet i prawdopodobnie stwierdzimy, ze jedna z osi jest ustawiona jako 'main'. Jesli tak jest, ponownie ustawiamy ja jako additional. klikamy "apply", przechodzimy do zakładki "Installation", klikamy "add dll to registry" i resetujemy program. Teraz wszystko powinno być ok, czyli obydwie osie ustawione jako additional, a w zakładce "Joystick" mamy 'main' jako device 0 a 'additional' jako device 1. Odpalamy iła i cieszymy się z zalet naszego URgeara:) A i jeszcze jedno, Nview musi byc odpalony podczas gdy chcemy grać w naszego Iłka, chociaż ręki nie dam sobie za to obciąć.[p]Jeszcze raz wielkie dzieki dla Horneta, który pomógł mi sie uporac z problemem, opis instalki hełmu napisałem za Jego namową (moze dzieki temu podlize sie rowniez Mazakowi i dostane haslo do serva, pomimo ze nie jestem w zadnym dywizjonie:P). Pozdrawiam.