Autor Wątek: Kobra Pugaczowa????  (Przeczytany 13053 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mrocz

• Gość
Kobra Pugaczowa????
« dnia: Lipca 05, 2004, 14:40:38 »
No kolejne problemy się pojawiły :D Teraz trochę bardziej zaawansowane. Albowiem Jak wykonać Kobrę Pugaczowa???? Wiem, że jakaś opcja związana z tym manewrem jest pod Klawiszem "K" ale nic to nie pomaga :/ Możecie mi dać jakiś mały opis jak zrobić ten Manewr???? Dobże by było, gdyby ktoś znalazł jakiegoś Tutorial Tracka, gdzie pokazują tą Kobre Pugaczowa.

kaa

• Gość
Odp: Kobra Pugaczowa????
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 05, 2004, 16:55:24 »
żeby wykonać ten manewr właściwie wystarczy w locie poziomym z prędkością 300...400km/h (tak mniej więcej, bo nie pamiętam  :P ) energicznie (ale z wyczuciem) pociagnąć drążek do siebie, po uprzednim wyłączeniu ogranicznika kąta natarcia* (klawisz "k") - ów ogranicznik nie pozwala przekroczyć bodajże 30 stopni, a przy Kobrze osiągnąć można nawet 120 stopni... to tyle. manewr jest dość prosty do wykonania w zwykłych warunkach, ale na małej wysokości (tak jak to demostrują rosyjscy piloci na pokazach) albo w czasie walki to już wyższa szkoła jazdy (wykonując go nieprawidłowo lub w złym momencie łatwo, z Kobry szykującej się do śmiertelnego ukąszenia, stać się prawie nieruchomym celem).

* na wszelki wypadek: w prostych słowach kąt natarcia (ang.: angle of attack, AoA) to kąt między płaszczyzną skrzydeł a torem lotu, czyli jeśli lecisz poziomo i masz nos wycelowany w horyzont to AoA jest bliski 0 stopni, jeśli natomiast lecisz poziomo z nosem wycelowanym w niebo (jak w Kobrze) to AoA wynosi ~90 stopni etc.

Mrocz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 05, 2004, 21:17:25 »
Dzięki za podpowiedź :] Teraz napewno mi się uda :D Trzeba go przećwiczyć :] By w walce umieć zastosować :D

kaa

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 31, 2005, 23:06:22 »
ciekaw jestem czy forumowi suszarkowi Experten stosują ten manewr w walce (online)?

bo ja właśnie sobie trenuję z AI (na razie average, bom dawno w na suszarach nie śmigał) i wychodzi to całkiem fajnie. wrzuciłem wyłącznik ogranicznika AoA na joy'a, natomiast lewą ręką celuję Shlem'em za pomocą myszki. pewnie dla wyjadaczy żadna rewelacja, ale nawet traka sobie nagrałem, żeby się napawać... :wink:

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #4 dnia: Września 01, 2005, 12:55:19 »
Na niektórych filmikach widziałem nawrót Migacza tzn. wykonuje kobre i leci w stronę, w którą się odwrócił. Jak ja chce tak zrobić to samolot po manewrze wraca na siłę w stronę, w którą leciał przed kobrą.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #5 dnia: Września 01, 2005, 13:06:41 »
W LockOn kobra nie jest symulowana właściwie, naciśnięcie przycisku K powoduje wyłączenie fizyki lotu i po zaciagnieciu drążka do siebie - wykonania Kobry, same zjawiska fizyczne nie są wtedy modelowane, więc i sam samolot powróci do swojej wcześniejszej pozycji nie ważne co byśmy robili... przynajmniej tak było w 1.02 ale nie czytałem by twórcy zabrali sie za to w 1.1 (gdzieś pisali, że zjawiska występujące w trakcie kobry są zbyt skomplikowane by mogli je zaimplementowac do wzorów z których wyliczany jest model lotu w grze.)

Z pisaniem więcej poczekam aż nasz Wujek Toyo zaopatrzy się w kopię gry i sam przetestuje ;)

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #6 dnia: Września 01, 2005, 13:13:07 »
No to chociaż jak to się robi w warunkach gry bo widziałem taki patent, że gościu zawracał kobrą.

kaa

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 01, 2005, 13:18:19 »
chyba niemożliwe, może był to po prostu ciasny zwrot...  :roll:

Ajti

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 01, 2005, 17:01:57 »
Zawsze mnie bawi... ze za kazdym razem po wyjsciu z kobry mam 251km/h... nawet jak robie to lecac pionowo  :mrgreen:

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 01, 2005, 17:23:38 »
Nie wiem co Cię bawi. Kobrę można wykonać dopiero po zejściu do odpowiednio niskiej prędkości, inaczej złamałbyś skrzydła, dlatego możliwość wyłączenia blokady max konta natarcia jest dostępna dopiero poniżej pewnej prędkości. Reasumując, jeżeli zaczynasz kobrę zazwyczaj z tą samą prędkością, to kończysz ją mniej więcej z podobną co zwykle.

A propos powracania samolotu do pozycji. Przy tak dużym koncie natarcia, gdy samolot wytraci moment obrotowy wywołany gwałtownym "poderwaniem", ze względu na umiejscowienie powierzchni natarcia w stosunku do środka ciężkości, samolot wraca do pozycji tak jak lotka badmintonowa, dziobem "do kierunku wiatru".

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 01, 2005, 17:28:04 »
Bawi go to że za każdym razem kobra kończy się na tej samej prędkosci co jest jawnym sygnałem że vcały event jest strigerowany.  A dynamika kobry ?  Nie mam zielonego pojęcia dlaczego maszyna wraca do poziomu :D Ale obstawiałbym na efekt wahadła

Ajti

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Września 02, 2005, 07:35:35 »
Cytat: McHaron
Nie wiem co Cię bawi

Cytat: Schmeisser
Bawi go to że za każdym razem kobra kończy się na tej samej prędkosci co jest jawnym sygnałem że vcały event jest strigerowany.

Slyszalem, iz kobre mozna wykonac w taki sposob, zeby znalezc sie na zupelnie innym kierukni niz przy wchodzeniu w ow manewr...
Ile w tym prawdy? Nie wiem... widzialem tylko w telewizji jak migacz robi 'klasyczna' kobre.

kaa

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Września 02, 2005, 13:36:42 »
Cytat: Ajti
Zawsze mnie bawi... ze za kazdym razem po wyjsciu z kobry mam 251km/h... nawet jak robie to lecac pionowo  :mrgreen:

[1.02] małe sprostowanie. bez problemu można uzyskać w trakcie i na wyjściu z manewru prędkości (TAS) większe niż rzeczone 251kph, natomiast niemożliwe wydaje się być uzyskanie prędkości mniejszej, niezależnie od warunków. nawet idąc pionowo w górę - prędkość spada poniżej 251kph dopiero po zakończeniu manewru.

Waylander

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Września 02, 2005, 14:53:17 »
A próbował ktoś zrobić kobrę lecąc do góry nogami tzn brzuchem do góry?  :mrgreen:

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #14 dnia: Września 02, 2005, 15:02:28 »
ja robiłem kobry na plecach, i pod kątem 90 stp (w bok), nie wiem na ile to jest kobra, a na ile dziwny nieokreslony manewr po prostu:)) potem zamieszcze tracki, bo musze nowe nagrać, wtedy nie robiłem ich:)
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...