Autor Wątek: niskie FPS  (Przeczytany 3394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

niskie FPS
« dnia: Grudnia 22, 2004, 14:32:08 »
Mam pytanie, posiadam sprzęt z dobrym prockiem (Intel 3.0 HT 512), 1,5G RAM 3200 ale słabą grafą (NV5200). Podczas gry w PF mam strasznie niskie FPS (na Black Death przy 1024x728x32 i ustawieniach Excellent z wyłączeniem kilku opcji nam od 8 do 20 FPS) a jednocześnie jak czytam na rożnych forach (SimHQ i Ubi) to wyniki na porównywalnych kompach są znacznie lepsze. W czym rzecz i co można zmienić by to poprawić (oczywiście poza kartą  :( )?
Aha, a wzrost ilości RAM z 512M do 1,5G niewiele zmienił (jedynie szybciej się ładuje)

pozdr wszystkich
KK

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
niskie FPS
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 22, 2004, 15:30:20 »
Karta hamuje ci kompa pol biedy jak to 128bitowa wersja ale jak trafiles na 64bitowa to porazka. Tak czy siak tylko wsadzenie innej grafy przyspieszy gre. Mozesz jeszcze zmienic sterowniki i pogrzebac w pliku "conf.ini" gdzie wylaczysz to i owo. Jedno jest pewne odbije sie to na jakosci grafiki.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

CyC_Benito

• Gość
niskie FPS
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 22, 2004, 15:54:37 »
nie jestem pewien na sto procent bo wypadlem troche z obiegu jesli chodzi o nowe plytki glowne zwlaszcza pod intela ale z tego co mi swita w lepetenie to  3 kostki ramu nie dzialaja w dualu to po pierwsze , moja rada jest taka wyjmij i sprzedaj jednego rama wyjmij i sprzedaj tego fx'a kase ktora w ten sposob uzyskasz kup porzadna grafike to najlepsze rozwiazanie ktorego efekty  napewno zobaczysz golym okiem , co do innych sposobow to i tak wiele nie zdzialasz poniewaz twoja karta nie potrafi zrobic pewnych rzeczy sprzetowo i tu  na nic sie zda grzebanie w ustawieniach owszem mozesz powylaczac czesc detali ustawic w karcie wszystko odpowoeidnio,  ale zyskasz robiac to tylko pare fpsow powiedzmy z 20 zrobi ci sie 28 , nie wiem do czego uzywasz kompa ale jesli do gier,  to trzeba bylo wiecej kasy wydac na grafe mniej na procka i ram

takie jest moje zdanie

pzdr

niskie FPS
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 22, 2004, 22:58:53 »
Witam.
Masz słaba kartę graficzną (teraz masz tak, jakbyś jeździł mercedesem z silnikiem od "malucha"), zmień ją na szybszą, a ramu nigdy za dużo.
W związku z ramem -  CyC Benito: miałem swego czasu 3x 256 DDR i śmigały jako dual na płycie MSI K7N2 Ultra 400 więc wiem, że jest to możliwe (swoją drogą jak 2=3 ?)
Pozdrawiam.

CyC_Benito

• Gość
niskie FPS
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 22, 2004, 23:27:48 »
z tego co  pamietam zeby ram chodzil w dualu trzeba miec dwie jednakowe kostki tegoz i obsadzic je  w odpowiednich bankach na plycie , sam mam mobo K7n2Delta MSI i jak byk w instrukcji stoi ze ram  w dualu chodzi na tylko dwoch bankach , nie wiem moze miales stary bios ktory nie wyswietlal info na poscie o trybie pracy pamieci i tylko tak myslales ze masz dual , a moze rzeczywiscie jest tak jak mowisz nie chce mi sie sprawdzac , pisalem z glowy a ludzka pamiec zawodzi

natomiast co 2 = 3 ? nie wiem czy mnie sie o cos pytasz czy kogos innego, niemniej jednak nie wiem o co chodzi

Offline KosiMazaki

• Administrator
niskie FPS
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 22, 2004, 23:42:46 »
Benek ma racje. jak sama nazwa wskazuje "dual" = dwie (podwojne) i mozna go osiagnac przynajmniej na nf7 (jak wiadomo specyfikacja nforca2 jest taka sama dla wszystkich plyt z tym chipsetem wiec zaryzykuje twierdzenie ze tak musi byc na wszystkich mobo) obsadzajac tak banki:

Zapelniajac 3 banki pozbywamy sie dual'a pomimo tego ze plyta wypisuje ze go mamy.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl

• Gość
niskie FPS
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 23, 2004, 02:05:09 »
Jeśli idzie o duala, to nie zaszkodzi sprawdzić odpowiednim softem np. cpu-z ( http://www.cpuid.com/ ) czy faktycznie pamięci pracują w tym trybie. Mam płytę obsługującą d.ch. pod p4 i tak się miło składa, że 2x512. Na mojej płycie (asus p5p800) są 4 sloty, które należy obsadzać parami, jeśli chce się, żeby działał dual, a w przypadku 3 kości jest to niemożliwe. Zwracam też uwagę, że nie wszystkie pamięci chcą działać poprawnie w dualu, nawet tej samej firmy... niestety przy gorszych pamięciach mogą i występują kłopoty.

pozdrawiam,
qrdl

CyC_Benito

• Gość
niskie FPS
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 23, 2004, 08:16:53 »
jesli chodzi o przypadek autora tego tematu to teaoretycznie jest mozliwe chyba ?? ze dziala 1,5 gb ramu w dualu musza byc 4 sloty pamieci na plycie i 2 x 512 takich samych pamieci w  1-2 slocie i  2x 256 ram w 3-4 slocie nie wiem czy mozna tak mieszac pamieci do duala nigdy tak nie robilem swoja droga moglby ktos napisac jesli tak ma i czy to dziala :)

niskie FPS
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 23, 2004, 08:31:08 »
Na mojej płycie (Gigabyte ale teraz numerka nie pamiętam) wg instrukcji jest możliwość uzycia 2,3,4 kości w dualu (warunek - wszystkie kości jednakowe). Niestety u mnie nie chodzą w dualu bo mam jedną kość innej firmy niż 2X512 do duala. Nie robiłem jeszcze testów czy wyjęcie tej pojedynczej znacznie przyspieszy. Poza tym będę miał mniej RAM (co dla obróbki fotek i do baz danych jest przydatne). Muszę to sprawdzić :!:
Co do karty graficznej - do tej pory nie badzo potrzebowałem, teraz będę musiał zainwestować ciutkę kasy w kartę i lepszy zasilacz   :(
Mam jedynie nadzieję, że gdy włożę nową kartę to nie dostanę nikłego skoku FPS (np rzędu 10 klatek) bo to ciut mało jak na taką inwestycję.
A, mam pytanie - czy wszyscy testują pamięci np memtestem?
Ostatnio puściłem taki test i znalazłem 3 błędy  :evil:
Chyba będę musiał zareklamować kości  :evil:
pozdr
KK

CyC_Benito

• Gość
niskie FPS
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 23, 2004, 08:47:27 »
wyjecie jednego rama za duzo nie da , u mnie przy bartonie 2500@2,1ghz na mobo msik7n2delta 1024 mb ddr i radeonie 9500 pro herculesa PF z patchem 3.02bm na cat 4.12 ze starym control panelem wyciaga srednia 65 fpsow (czasem zalezy  od mapy i obiektow na BW jest nawet 90 srednio) ze wszystkimi ustawieniami na excellent zakladajac ze procek intela bedzie ciut szybszy ramu bedziesz mial tyle samo albo wiecej zakupisz karte o mozliwosciach 9500pro czyli zgodna z directx9 i majaca wiecej niz 4 potoki renderujace powinienes miec tak albo lepiej pod warunkiem ze system masz dobrze postawiony i wszystko elegancko skonfigurowane jak mam nadzieje mam ja  8)

moja rada jest taka ze jak juz zdecydujesz sie na nowa grafe to kup cos markowego i pelnego a nie jakis szrot nie wiadomo skad i nie wiadomo jak bardzo przyciety grzejacy sie etc

pzdr

qrdl

• Gość
niskie FPS
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 23, 2004, 11:20:18 »
Podobno najlepszy efekt, jeśli chodzi o d.ch., uzyskuje się przy chipsetach i prockach P4. W moim przypadku, różnica pomiędzy singlema a d.ch. jest kolosalna. W tej chwili odpaliłem EVERTESTa v1.51.195 i bez przygotowywania systemu (tj. z progsami w trayu, osiołkiem, oe, etc.) "odczyt z pamięci" - 6059 MB/sek "zapis" - 2200 MB/sek. Pamięci 3200 (DDR 400MHz) z tym, że realne taktowanie FSB to 222 (DDR 444) zamiast 200. Wiem, że te testy nie są zbyt "powtarzalne" ale dają pewne pojęcie o prędkości pamięci....

Pamięci do duala najlepiej jak są identyczne, mogą być różnej wielkości, ale w oddzielnych bankach, tzn. w jednym banku muszą być dwie identyczne bądz takiej samej wielkości z takim samym CAS Latency... Ogólnie jeśli ktoś nie chce ryzykować, proponowałbym kupić od razu duala, który jest wyselekcjonowany przez producenta kości i gwarantuje poprawną pracę, koszt jest troszkę wyższy niż kupienie 2 pojedynczych no nameów, ale nie piszemy tutaj o o szczędzaniu :-)

Jeśli występują błędy w testach pamięci to może to być wina zasilacza, kiedyś też tak miałem, po zmianie zasiłki błędy zniknęły.

IMHO w seri FB/PF lepszy efekt osiąga się 1GB w dualu niż większą ilością w singlu.

pozdrawiam,
qrdl

CyC_Benito

• Gość
niskie FPS
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 23, 2004, 12:37:41 »
@qrdl banki pamieci to sa po dwa na kazdym slocie pamieci stad masz nazwe DIMM dokladnie rzecz biorac slot 1 dimm zawiera w sobie bank0 i bank1 i tak dalej
tobie chodzi o sloty pamieci  ale wiem sam cwaniakuje a sam w instrukcji dopiero sprawdzilem :P ale to tak gwoli wyjasnienia zeby nas mazak nie obsmial jacy z nas experten :D

pamieci nie musza miec takiego samego CAS i i nnych parametrow wystarczy zeby kostka o gorszych parametrach byla w banku0 poniewaz wszelkie ustawienia brane z spd na pamieci sa zczytywane z banku0 i stosowane do wszystkich, owszem idealem jest kupic sobie taki specjalny zestawik preselekcjonowany przez producenta wtedy na bank bedzie dzialal natomiast w swojej praktyce nigdy nie stosowalem dwoch roznych pojemnosciowo kostek i tu jestem ciekaw jak jesli w ogule cos takiego dziala

Offline KosiMazaki

• Administrator
niskie FPS
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 23, 2004, 12:59:15 »
Cytat: qrdl
Pamięci do duala najlepiej jak są identyczne, mogą być różnej wielkości, ale w oddzielnych bankach, tzn. w jednym banku muszą być dwie identyczne bądz takiej samej wielkości z takim samym CAS Latency... Ogólnie jeśli ktoś nie chce ryzykować, proponowałbym kupić od razu duala, który jest wyselekcjonowany przez producenta kości i gwarantuje poprawną pracę, koszt jest troszkę wyższy niż kupienie 2 pojedynczych no nameów, ale nie piszemy tutaj o o szczędzaniu :-)

Kazda kosc bedzie chodzic w dualu. Sam jak przesiadalem sie na NForca2 zglebilem temat dosc mocno. Na poczatku latalem na dwoch zupelnie innych kosciach o roznych czasach z zalaczonym dualem, poprostu wolniejsza kosc w pierwszy bank ktora dyktowala szybszej. Pozniej zreszta zamienilem je miejscami i smigaly przednio :D. Kosci parowane to chwyt marketingowy zeby wyciagnac z nas wiecej kasy. To bylo powiedziane tak aby "mniej kumaci" ludzie mam na mysli 13 latkow z Kansas nie mieli problemow bo wszyscy wiemy jakie tam maja podejscie do tematu. Jak cos nie dziala a w instrukcji nie ma o tym mowy to panika. Dlatego wlasnie taki poglad byl powszechny jednak szybko normalni ludzie go obalili. POzatym przy kupywaniu drozszych ale lepszych jakosciowo ukladow ryzyko konfliktow maleje niemniej trzeba pamietac ze niektore plyty maja fochy czyli wybrzydzaja w pamieciach   :?[/quote]

Jeśli występują błędy w testach pamięci to może to być wina zasilacza, kiedyś też tak miałem, po zmianie zasiłki błędy zniknęły.

Roznie moze byc, czasami zly styk ramu ze slotem moze powodowac bledy, wiadomo "druciku" sie troszke rozegna i juz moze byc blad. Samo przekladanie wielokrotne powoduje ze sloty robia sie luzniejsze (pamietam jak wsadzalem na poczatku pamiatki to cala plyta trzeszczala....ze szczescia :D ). Styki tez moga przysniedziec - zdarza sie cos takiego. Warto wtedy docisna pamieci, poruszac nimi delikatnie i moze sie naparwi.  Czasami pamieci moga byc niedowoltowane i sypia bledami dlatego na abitach zey dual szedl stabilnie to zwieksza sie napiecia z miejsca szczegolnie na wyczynowych kostkach. Zreszta nie od dzis wiadomo ze jak da sie wiecej "papu" to sprzet lepiej idzie :D do pewnej granicy offkors :)

Do sprawdzenia RAMu polecam Memtest a do wydajnosci Aide32 badz Sisoft Sandre :)

A z racji ze P4 posiada HT to odczyt/zapis pamieci mial zawsze wiekszy ale w tej chwili dzieki budowie 64bitowej a zwlaszcza dzieki wbudowanym kontrolerom pamieci w proca paleczke przejmuje AMD.

Ps. Mam nadzieje qrdl nie nie masz nic przeciwko ze cie tak "wycytowalem" :)

qrdl

• Gość
niskie FPS
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 23, 2004, 13:29:21 »
Informacje na temat sposobów konfiguracji zaczerpnąłem z instrukcji obsługi płyty gł. Asusa P5P800, tak więc nie opierałem się na własnoręcznych doświadczeniach. Osobiście, jeśli to możliwe, zwykłem stosować się do zaleceń producenta, żeby zminimalizować ryzyko porażki :-).
Jeśli idzie o ceny, to np.:
http://www.in4.pl/sklep.htm?kat=166&pno=23201 - pojedyncza markowa kość 512 - 366 pln
http://www.in4.pl/sklep.htm?kat=166&pno=23203 - 2x256 wyselekcjonowane do duala, tej samej firmy - 371 pln.
Jak by nie patrzeć 5pln różnicy
ewentualnie 2 kostki po 256 markowe http://www.in4.pl/sklep.htm?kat=166&pno=23200, ale nie selekcjonowane, to - 2x184pln czyli 368, 3pln taniej niż wyselekcjonowana pamięć do duala. Tak więc argument z wyciąganiem kasy jest dość wątpliwy. Dodam, że wyżej wymienione duale mają radiatory... tak więc koszt kupienia dual, którego działanie jest gwarantowane, to od 3 do 5 pln więcej niż w przypadku "losowego" doboru DIMMów. Czy zatem warto ponosić ryzyko?

"tej chwili dzieki budowie 64bitowej a zwlaszcza dzieki wbudowanym kontrolerom pamieci w proca paleczke przejmuje AMD. "

Nie sądzę... EVERTEST to nowa wersja Sandry. Podaje odczyt z pamięci:
 Procesor   Płyta główna   Mikroukład płyty głównej   Pamięć   Szybkość odczytu
Athlon64 3800+   MSI K8T Neo2-FIR   K8T800Pro   Dual PC3200 DDR   5980 MB/sek

u mnie przy normalnie pracującym systemie (dużo procesów, aplikacji, antywir, gg, emul, etc. - jak już pisałem) odczyt utrzymuje się powyżej 6000 MB/sek, więc wg EVERTESTA to ja trzymam pałeczkę ;)

pozdrawiam,
qrdl

Offline KosiMazaki

• Administrator
niskie FPS
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 23, 2004, 14:13:57 »
Qrdl sloneczko :) tylko wez pod uwage ze teraz 400tki to standard ale pol roku temu jak byla moda na nf2 to za dual kit trzeba bylo dac za TWINmosy 600 zl a za a za zwykla 512 - 420 zl czyli roznica byla. podobnie jest teraz ale na ukladach szybszych. Zobacz na Corsair XMS, Mushkin czy OCZ a nawet HyperXy. Oczywiscie teraz troszke pamieci potanialy na swiatowym rynku podobnie jak sam dolar wiec roznice sa mniejsze. Wiec swoj argument podtrzymuje.

Co do Everestu to jest to nastepca nie Sandry a Aidy32 z ktorej wycieto wszystkie ciekawe funkcje jak cpuid, czy testy wiec nie wiem jak robisz na niej porownia bo ja szczerze mowiac nie widzialem w niej opcji TEST i uzywam do tego AIdy32.

Kolejna sprawa jest fakt ze wystepuje roznica 800 MHztow miedzy nimi wiec to juz calkiem sporo.

Pozatym zauwaz Qrdl ze  A64 3800 odpadl na jakies jakies 20 punktow wiec 5980 a 6000 to dla mnie bez roznicy gdyz nawet gdyby sie nie czepiac czystej technologi to wystepuje cos takiego jak margines bledu (i jezeli robisz takie testy to dosonale zdajesz sobie sprawe ze czasami po robiac testy po kilka razy wychodza ci rozne wyniki). A fakcie ze testy powinno przeprowadzac sie praktycznie bez programow w tle to raczej przemilcze bo nie jest to akurat tak istotne w tym przypadku.

Zebysmy sie zle zrozumieli, ja nie twierdze ze P4 jest zlym prockiem ale defakto intel goni juz swoj wlasny ogon gdyz jego dazenie do coraz wyzszych zegarow okazalo sie bezcelowe, jezeli siedzisz w temacie to wiesz ze wycofal sie z produkcji 4.4 i 4.0 GHz procow, P.6 EE sa za drogie a zmiana technologi na mniejsza okazala sie zrobieniem doskonalego grzejnika mowiac zartem w porownaniu do starszego brata Northwooda. A AMD moze bylo i w tyle ale w tej chwili wysunelo sie w przod bo po katach grzebalo i udoskonalalo poczciwe XPki az wyszedl im 64bitowy proc (maja tez oczywiscie swoje rzeczy na sumieniu). A to jest przyszlosc niestety ktora nie jest juz tak odlegla. Testow jest masa w necie w niektorych rzadzi Pentek w innych A64 ale generalnie chyba raczej przyznasz mi racje ze 64bity sa przyszloscia a nie kolejne zwiekszanie zegarow.

Zreszta wejdz Qrdl tytulem ciekawostki na Orba i zobacz ze w wyscigu o palme pierwszenstwa w (s)markach raczej A64 nie dostal za wyglad.

Ps. Tu jest jeden z wielu linkow do testow pamieci na obu platformach. Dobrym testem tez byl test procow na Doomie3 tam roznice tez dobrze wychodzily.
Ps2. Prawdziwy wyscig sie zacznie dopiero po wydaniu przez Mikromiekkiego ;) Swojego Windowsa 64 (BTW. Dostepny jest juz RC1).
PS3. Jak masz P4 u siebie to jak przetestowales u siebie A64 ? ;]