Autor Wątek: Optymalne ustawienia Lock On  (Przeczytany 28698 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kaa

• Gość
Odp: Optymalne ustawienia Lock On
« Odpowiedź #30 dnia: Września 14, 2005, 20:07:46 »
bawię się trochę lomanem2.1 i tak:

wyszedłem od visibilty: low

zwiększyłem far clipping na med (gram z haze: advanced i z dużej wysokości przy low horyzont jest ścięty, przy med już nie)

structures, trees i objects density dałem na low (i tak jest ich dużo). btw wydaje mi się, że opisy (pod "i") dla structures i objects są pomylone (zamienione).

structures clipping dałem na med, żeby tak z nienacka te chałupy nie wyskakiwały, a trees clipping na 5k (przy med czyli 8k odczuwalny jest spadek wydajności)

to tylko takie ogólne kombinacje w fazie testów, ale mam wrażenie, że jest nieźle.

[ Dodano: Sob 17 Wrz, 2005 12:11 ]
lusterka off, woda med, mgła adv, refleksy bez zadrapań, cienie active...

hellmut

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 20, 2005, 15:02:24 »
witam
mam Pytanie - jak wyłączyć te zadrapania na owiewce?
W opcjach mogę wyłączyć refleksy, ale wtedy pozbywam się wszystkiego, a ja chciałbym zostawić refleksy, ale bez zadrapań.

kaa

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 20, 2005, 17:32:32 »
nie ma takiej opcji... co nie znaczy, że nie da się tego zrobić - zajrzyj do wątku z modami

hellmut

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 20, 2005, 17:40:10 »
dzięki:)

hellmut

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 23, 2005, 18:43:17 »
Mam ość głupie pytane, ale nieststy w instrukcji tego nie znzlazłem - jak włączyć wyświetlanie fps? Bawię się właśnie z ustawieniami i to by mi pomogło wybrać najlepsze.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 23, 2005, 19:16:16 »
Ctrl + Backspace.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

hellmut

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 23, 2005, 21:02:48 »
dzięki:)

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 02, 2005, 19:55:09 »
Wiem, wiem są mody (med i low), ale co, jeżeli nawet te mody nie pomagają i nie ma z czego schodzić w ustawieniach??? Tak jest właśnie w przypadku mojego kompa.

Czy nie można np. doprowadzić tego efektu do postaci, jaką miał we Flankerze 2?

No ostatecznie można by ten efekt całkowicie usunąć, jak nic się nie da zmodyfikować, bo normalnie mam 30 klatek, a w chmurach (pełna zachm.) i nad nimi 10, a przy takiej liczbie klatek/s to chyba tylko autopilot zostaje :005:

: Grudzień 02, 2005, 18:00:47
Właśnie zakończyłem testy z cyklu "zrobić wszystko, co się da" i efekty są żadne.
Wpadłem do katalogu BazarEffectsOVERCAST i wszystko, co się dało przeformatowałem na rozdzielczość "kilkupikselowe" i nic to nie dało. Owszem niebo jest prawie całkiem jednolite od spodu i od góry, ale klatki jak były na poziomie 10, tak i są nadal...

No i oczywiście przetestowałem całkowite usunięcie efektu poprzez usunięcie katalogu OVERCAST. Rezultat jest... widoczny:) Nie ma zachmurzenia, ale jest ciemno i po osiągnięciu pułapu wyższego niż ustawiony pułap chmur nagle robi się jasno. Oczywiście cały czas widać ziemię :005:

Moim zdaniem brak rezultatów przy zast. tekstur o ekstremalnie małej rozdzielczości pokazuje, na jak niskim poziomie jest engine graficzny Lock Ona. :010:

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 03, 2005, 16:00:40 »
Bucic, a napisz może jaki faktycznie masz sprzęt (ile ramu), bo w tym wątku jakoś tego nie widzę..
Wiadomo, że engine LO/FC nie jest idealny... ale - o to prosiłem w innym wątku! - proszę pisać o jakiej wersji rozmawiamy!!

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 03, 2005, 17:03:35 »
Wesja: Lock On 1.02

Sprzęt:
AMD Athlon 2000XP
1GB RAM DDR
Radeon 9550 GIGABYTE'a
Płyta gł. : SHUTTLE AK-31A

Wszystko ustawione najniżej, jak się da,ale próbowałem z różnymi ustawieniami: haze adv/basic, 16/32bit i różne rozdzielczości. 10-14FPS nad chmurami przy pełnym zachmurzeniu (overcast). Pod chmurami ~25FPS.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 03, 2005, 17:12:08 »
Coż... nie chcę cię martwić, ale tylko pamięć jest w odpowiedniej ilości. Procesor i grafa, jak dla LO, to niestety mało i te ~25 pod chmurami to nie jest tak źle.... a nad chmurami, coż, ja na swojej 6800 Ultra, 1GB ramu i procku ~3.5GHz (p4) też nad chmurami nie czuję się komfortowo.
Jeszcze jedno, tak na wszelki wypadek, oczywiście z poziomu sterowników nie masz włączonego antyaliasingu i filtra anizo, bardzo to może spowolnić grę?

pozdrawiam,
qrdl

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 04, 2005, 12:29:59 »
Kurna :005:

Antyaliasing i Filtrowanie Anizotropowe mam na AppControlled, bo Off nie ma.

: Grudzień 03, 2005, 16:19:00
Nie da się usunąć tego efektu i grać w kampanię! Usunąłem katalog OVERCAST tak, jak poprzednio i nie wiem, skąd on sobie te chmury z powrotem wytrzepał! W misji pojedynczej ich nie ma!
: Grudzień 03, 2005, 18:56:50
JEEEST!!! UDAŁO SIĘ!!! 002
Dzisiaj spróbowałem jeszcze raz (a co tam 001). Usunąłem >tylko< folder OVERCAST i oto efekt!

: Grudzień 04, 2005, 10:55:42
Zrzuty pochodzą z 2.misji kampanii Su-27 (Lock On 1.02):

Przed modyfikacją:
~25 FPS pod chmurami
~11 FPS nad chmurami

Po modyfikacji:
~26 FPS pod chmurami!
~60 FPS po przelocie nad warstwę chmur!

Gdyby ktoś miał problemy z odczytem FPS na kolejnych screenach:
FPS=50
FPS=68
FPS=27
FPS=26
FPS=119
FPS=119

P.S. Byłbym zapomniał - zrzuty zrobione podczas pracy w rozdzielczości 1600x1200 :002:

rafalg_78

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 12, 2005, 15:53:02 »
Witam,

Moje ustawienia:
Textures: High
Scenes: Medium
Terr. Prld.: 50km
Water: Medium
Haze: Advanced
Lights: Weapons
Visib. Rng.: TOMMY
Effects: Low
Heat Blr.: Off
Shadows: Active Planer
Color :32 bit
Resolut.: 1152x864

Sprzęt:
Athlon MP 2500+@2331MHz
1GB RAM
Radeon 9800 Pro
Windows XP Pro SP2
Lock On 1.11

Mam problem z ustawieniami graficznymi w Lock On-ie. Przy tych ustawieniach fps wacha się w granicach od 16-20 (w kabine na pasie) do nawet 70 (w powietrzu). Wszystko jest OK do czasu kiedy zestrzele jakiś cel. W tym momencie fps siada do ok. 4 i zaczynają się kangury :005:

Mam powgrywane w ModMan wszystkie fps tweaks dla wody, chmur, wybuchów i flar.

Mam ktoś jakiś pomysł?

Albo proszę o przedstawianie swojej konfiguracji do porównania :icon_idea:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 12, 2005, 15:56:14 »
Wściekliście się dzisiaj?

Tu jeszcze jest taki temacik,jak ktoś niedowidział;
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=5634.0
« Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2005, 16:00:12 wysłana przez Kusch »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 23, 2005, 23:12:06 »
Latam w Lock On już jakiś czas. Zmieniałem grafy, dokładałem RAMu, czytam o tych wszystkich modach i nadal mi się to nie podoba.
 Jedno jest pewne: silnik graficzny gry jest zje****!  :006:
Widzę prostą zależność: ścinająć detale gra dużo traci na wyglądzie a FPSy rosną o kilka % zaledwie  :015:

Mam głupie pytanko:
Kto tutaj ma najmocniejszy sprzęt i na jakich detalach gra?

Chcę wiedzieć czy da się uzyskać wogóle idealną płynność na możliwie maksymalnych detalach.
Może ma ktoś dwie mocne grafy w SLI?
Jakiś bardzo mocno podkręcony procesorek?
2GB DDR2 na wysokich taktowaniach?  :020:

Generalnie mogę sobie polatać na dość ładnej graficzce, ale o graniu w kampanię nie mam co marzyć.
 Zauważyłem, że gierka dostaje nieco kopa jak mojego  Athlona XP1700 kręcę powyżej 2200MHz - ale co z tego skoro kumpel ma Bartona@2,7GHz!!! 1GB RAMu w dualu, nawet 2hdd w SATA RAID (czyli ma dużo więcej ode mnie), a gierka nadal nie śmiga jak powinna. Dziwi mnie to że udaje mi się odpalić LOMAC na PIII 256MB RAM Ti4200, a komp kilka razy lepszy okazuje się nadal za słaby  :008:
(nawet głupi Kłak4 mi ładniej chodzi on LOMACa)
Może panowie z Eagle Dynamics powinni zoptymalizować troche engine gry zamiast wypuszcząć dodatki.

Cały czas zastanawiam się nad zakupem Flaming Cliffs, ale zniechęcają mnie wymagania

(sory za odgrzewanie starych tematów, ale jeszcze za dobrze nie umiem poruszać się po tym forum)
PS: Sprawdzanie pisowni to wielka QPA  :003:
DCS/FSX/AC/pCARS