Autor Wątek: Jak mi bedzie chodzic IL2Fb?  (Przeczytany 4238 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
Jak mi bedzie chodzic IL2Fb?
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 04, 2005, 15:06:10 »
Radzę powyłączać Antialasing i Anizostroping w opcjach karty graficznej.Jeżeli masz to włączone to jest to powodem słabego chodzenia. U mnie jak miałem nawet leprzy troche sprzęt niż ten który masz ty karta graficzna mi zwalniała IŁ2FB jak nie wiem.Kiedy jednak zrezygnowałem z jakości obrazu,wygładzania itp to dało się grać spokojnnie a nawet chodziło bardzo dobrze.Oczywiście nie polecam 32 bitów i Stencil Buffera bo to zabija nawet mocne karty.No chyba,że ma się jakąś za 1000-2000zł.

Pozdrawiam.

PS.Właściwie czemu nie napisałeś tego postu w S&H?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 04, 2005, 16:57:16 »
Cytat: Hauptmann Kuba
Radzę powyłączać Antialasing i Anizostroping w opcjach karty graficznej.Jeżeli masz to włączone to jest to powodem słabego chodzenia.

Pierwsza czesc wypowidzi jest OK ale co ma AA i ANIZO do chlodzneia to nie wiem :P jak karta jest obciazona to sie grzeje a jak sie przegrzeje to sie upali. Pozatym trzeba byc twardzielem zeby wlaczac wygladzania obrazu na MX440.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

FaZi

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 04, 2005, 17:07:58 »
to jak sprawdza sie ilosc fps w grze??

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 04, 2005, 17:08:01 »
Aber Herr Admin :)  :
Pisze przecież "chodzenia" :wink: ....hmmm chodzi mi że jak AA i AS jest włączone to  nowe gry mogą słabo chodzić...tak...o to mi chodzi.Nie napisałem "chłodzenia'..czy może napisałem bo sam już nie wiem...w każdym razie chodzi o 'chodzenie" czyli wydajność.Bo oczywiście AA i AS ma się do chłodzenia tak jak piernik do wiatraka... :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 04, 2005, 17:56:00 »
Hehehehe faktycznie, to wszystko jasne. Sorka za zamieszanie dzisiaj cos zakrecony jestem przez ta pogode chyba :roll:  :roll:  :roll:

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 04, 2005, 18:41:15 »
Nie ma sprawy. Ja też przez tą pogodę dziś zdycham po prostu, a tu sesja idzie,koła itd....ech....

Pozdrawiam.

PS.Do FaZi'ego : Patche zainstaluj ale na wydajność to raczej nie pomoże.Tak jak mówiłem już wyłącz ten cholerny AA I AS.

Baldigozz

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 01, 2005, 11:04:10 »
Pierwszy post, ale trema ... Ja gram w FB na duronie 650, 128 RAM i radeonie 9200 i chodzi w sumie całkiem ładnie. Grałem na 800x600x32 i ustawienia medium. Tak przy przeciętnych misjach w kampanii, to gra się płynnie. Ten jeden raz gdy znalazłem kogoś kto postawił grę w HL na gołym FB, to też uchodziło choć ping był wysoki. Wczoraj jak przeczytałem wcześniejsze posty, to zmieniłem swoje ustawienia karty graficznej (powyłączałem antyaliasingi, Stencil buffera) i w quick mission dałem max samolotów - skoków żadnych nie zauważyłem. Mam natomiast takie pytanie, ponieważ czytałem, że PF ma większe wymagania od FB czy wynika, to z faktycznego wzrostu wymagań czy po prostu przy pisaniu recenzji z gier różnica 2 lat wyraża się tym, że minimalne wymagania rosną adekwatnie do tego co akurat można kupić w sklepie (procki itd). Chciałbym w końcu polatać online ale do tego już nie wystarcza niestety gołe FB, a na inwestycje w sprzęt będę musiał poczekać.

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 01, 2005, 12:54:44 »
Po pierwsze witamy nowego forumowicza :).
PF ma chyba większe jednak wymagania niż FB. Gram sobie używając DCG w kampanię na Ost froncie i chyba bez PF mi lekko lepiej to chodziło.Przynajmniej mam takie wrażenie,może się mylę.Na pewno kampanie pacyficzne mają większe wymagania bo są tam lotniskowce,statki etc.Pozatym jak już kiedyś pisałem wydajność na max samolotów w quick mission a w normalnej kampanii to 2 różne sprawy.W kampaniach standartowych które są IMHO słabe wymagania są mniejsze bo mniejsza ilość jest samolotów ,obiektów i kolumn naziemych w stosunku do kampanii generowanych przez DCG.
Reasumując: kampanie oryginalne w PF są słabe (ale bardziej wymagające sprzętu niż te z FB i AEP) a wyjściem jest DCG który podnosi jednak wymagania jeszcze bardziej co może być problemem dla twojego sprzętu.(oczywiście można odpowidnio wszyskto ustawić ale przecież wszyscy chcielibyśmy grać na jakiś przyzwoicie odzwzorowujących pole walki ustawieniach ilości samolotów ,pojadów itp).
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 02, 2005, 12:23:52 »
Cytat: Baldigozz
Pierwszy post, ale trema ... Ja gram w FB na duronie 650, 128 RAM i radeonie 9200 i chodzi w sumie całkiem ładnie. Grałem na 800x600x32 i ustawienia medium. Tak przy przeciętnych misjach w kampanii, to gra się płynnie.

Witam, no niestety w PF bedzie ciezko z tym sprzetem, sam mialem PIII 550@650, 192ramu, gf2mx, juz z aep chodzilo yhymm, w quick pograc sie da owszem, ale VEF to juz sie ciezko latalo, o kampani moglem zapomniec. Zawsze mozesz poszukac starego Iła2 sturmovik, sciagnac dwa patche 1.1a i 1.2 i bez problemu pograsz na hyper lobby, tylko ludzi niewiele, ale wiekszosc to Polacy, czesc z nich tez ma za slaby sprzet na FB. A co do ustawien grafiki polecam dzial software i hardware, przyklejone tematy, np conf.ini, no i sprawdz na ile lepiej chodzi tryb 16 bitowy, bo roznicy w wygladzie praktycznie nie widac.
Achtung Spitfeuer!

Brunner

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 23, 2005, 10:48:20 »
Witam!
a cośtakiego jak PIV 3.2 Ghz, 1GB ram, grafika ATI RAdeon 9550 (128MB, 128bit) starczy na PF z patchem 4.0?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 23, 2005, 12:13:03 »
Styknie ale lepsza grafa by sie przydala bo troche hamuje kompa :)

« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 23, 2005, 14:02:33 »
Jak sie pytac, to pytac...
Sempron 2200+* na ASRocku K7S8XE+, 256RAMU (PC 2700 :(), HiS R9000PRO 64Mb, 128bit ViVo (przez ktore musze robic czeste formaty...sterowniki...). Niedlugo bede mial FB+AEP+PF (narazie dzialam na Sturmoviku BEZ patch'a...). I standartowe pytanie: jak bedzie chodzic (glownie mi chodzi o PF)?

* - Czestotliwosc rzeczywista 1500Mhz, moge spokojnie skrecic do 1800Mhz, nawet do 2000Mhz.

« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 23, 2005, 14:26:47 »
Cytat: Link92-92
.. jak bedzie chodzic..

Słabo,
Polecam lekturę wcześniejszych tematów na Forum Technicznym, tam jest tyle wiedzy, że można spokojnie wyrobić sobie wyobrażenie o wymaganiach PF.

Wiem że Kosi jest Wielki, ale lepiej żebyś wiedział sam, które komponenty Twojego zestawu są za słabe i dlaczego.
Leszek

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 23, 2005, 14:27:44 »
A ja mam Intel Pentium 1.8GHz, starego (chyba z 4 czy 5 lat!) GeForce2 Ti 32Mb, 512 RAM'u i jakoś żyje. Poprostu nie rozkoszuję się wodą z PF tylko normalnie gram.

P.S.: Jak zdobyć forse na nowego kompa? :P
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 23, 2005, 14:55:15 »
co wy za debilizmy tu piszecie

ja mam pol giga ramu celerona 1,6 Ghz   i zyczylibyscie sobie miec taką grafe jak ja
pytanie za sto pointsów - kto z wasw gra na 6 anizo + 6x wygładzanie pelnoekranowe :D