na początek coś z pogranicza tematu - widzieliście na pewno fotkę
Kosa w wątku powitalnym. proponuję w tym wątku umieszczać różne takie fotki z tłem, bajerami ew. po prostu jakieś bardzo charakterystyczne. no oczywiście
wszelkie porady i dyskusje nt. technik fotografii mile widziane...
... a tak szczerze, to potrzebny mi pretekst, żeby zamieścić kilka eksperymentalnych fotek, które nie dawno odnalazłem.

wykonałem je dawno temu moją lustrzanką - Practica MTL50, bez lampy błyskowej, oświetlenie pokojowe górne, lampka z biurka i jeszcze jedna taka na klips, czas naświetlania raczej długi (nie pamiętam dokładnie), zamiast statywu - książka, film - jakiś czarno-biały, robione na stole, w tle kalendarz bądź biały arkusz A3. pierwsze trzy wyglądają tak jak wyglądają (charakterystycznie

), bo była to moja pierwsza próba samodzielnego wywoływania fotografii (naświetlanie, maczanie etc.). kolejne dwie wywoływane w zakładzie wyglądają już nieco lepiej. wybaczcie, że tylko 3/5 dotyczy lotnictwa. wszystkie prezentuję w stanie surowym, bez edytowania na kompie.

od lewej:
-> Bf-109E-4
Schweiz Fliegertruppe, Revell (?) 1/72
-> Bismarck
podczas rejsu po stole, Revell (?) 1/800 (?)
-> StuG IIIG
z kalendarzem w tle, Matchbox (?) 1/76
-> Lysander
w locie, Matchbox 1/72
-> P-26
i Opel Blitz, Revell 1/72
ps
wszystkie modele prócz pierwszego są z odzysku - w podstawówce masowo składałem takie bez malowania, a potem - na początku liceum - zrobiłem im face-lifting. oczywiście nie wszystkie tego doczekały. niektóre miały bum.