Autor Wątek: fotografia  (Przeczytany 2193 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kaa

• Gość
fotografia
« dnia: Maja 08, 2005, 22:36:06 »
na początek coś z pogranicza tematu - widzieliście na pewno fotkę Kosa w wątku powitalnym. proponuję w tym wątku umieszczać różne takie fotki z tłem, bajerami ew. po prostu jakieś bardzo charakterystyczne. no oczywiście wszelkie porady i dyskusje nt. technik fotografii mile widziane...

... a tak szczerze, to potrzebny mi pretekst, żeby zamieścić kilka eksperymentalnych fotek, które nie dawno odnalazłem. :P

wykonałem je dawno temu moją lustrzanką - Practica MTL50, bez lampy błyskowej, oświetlenie pokojowe górne, lampka z biurka i jeszcze jedna taka na klips, czas naświetlania raczej długi (nie pamiętam dokładnie), zamiast statywu - książka, film - jakiś czarno-biały, robione na stole, w tle kalendarz bądź biały arkusz A3. pierwsze trzy wyglądają tak jak wyglądają (charakterystycznie ;) ), bo była to moja pierwsza próba samodzielnego wywoływania fotografii (naświetlanie, maczanie etc.). kolejne dwie wywoływane w zakładzie wyglądają już nieco lepiej. wybaczcie, że tylko 3/5 dotyczy lotnictwa. wszystkie prezentuję w stanie surowym, bez edytowania na kompie.

od lewej:
-> Bf-109E-4 Schweiz Fliegertruppe, Revell (?) 1/72  
-> Bismarck podczas rejsu po stole, Revell (?) 1/800 (?)
-> StuG IIIG z kalendarzem w tle, Matchbox (?) 1/76
-> Lysander w locie, Matchbox 1/72
-> P-26 i Opel Blitz, Revell 1/72

ps
wszystkie modele prócz pierwszego są z odzysku - w podstawówce masowo składałem takie bez malowania, a potem - na początku liceum - zrobiłem im face-lifting. oczywiście nie wszystkie tego doczekały. niektóre miały bum. :twisted:

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
fotografia
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 08, 2005, 23:13:16 »
W imieniu Kosa
Cytat: Kos
Kaa, modele zapewne sa swietne ale..... niewiele na tych zdjeciach mozna zobaczyc poza bryla fotografowanego obiektu. Rozumiem, ze sposob wykonania fotek byl zamierzony a efekt widoczny. Osobiscie wolalbym na tych zdjeciach widziec wyraznie caly model badz jego szczegoly. Nie przecze, technika wykonania zdjec jest interesujaca i przyznaje, ze widze cos takiego pierwszy raz. Zachecam  do przedstawienia nam tu innych swoich prac bo wiem, ze Twoje modele sa starannie wykonane i warto je zaprezentowac szerszemu gronu widzow. Dodam, ze fotografia jako taka to dla mnie cos z pogranicza czarnrj magii a zdjecie o ktorym wspomniales wykonalem "cyfrowka" na ustaieniach "portret" przy wykorzystaniu statywu i samowyzwalacza. Szczerze mowiac dopiero jestem w stadium poznawania mozliwosci mojego aparatu i jego ustawien. Ale faktycznie, dobrze by bylo by znalazl sie ktos, kto dysponuje wiedza w dziedzinie fotografii i podzielil sie nia z nami.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

kaa

• Gość
fotografia
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 08, 2005, 23:34:50 »
modele zapewne sa swietne ale..... niewiele na tych zdjeciach mozna zobaczyc poza bryla fotografowanego obiektu.

przeciwnie, są marniutkie i skromniutkie, nie warte "zwykłego" fotografowania. wyszło jak wyszło, ale stawiałem raczej na formę niż treść.

Rozumiem, ze sposob wykonania fotek byl zamierzony a efekt widoczny. (...) Nie przecze, technika wykonania zdjec jest interesujaca i przyznaje, ze widze cos takiego pierwszy raz.

no i właśnie o to chodziło - o eksperyment. na tego typu fotki nie ma miejsca gdzie indziej, dlatego założyłem ten wątek.

Osobiscie wolalbym na tych zdjeciach widziec wyraznie caly model badz jego szczegoly.

takich zdjęć jest w bród, a ja chciałem spróbować czegoś innego. co oczywiście nie znaczy, że nie lubię czy nie robię "zwykłych" fotek, ale te chyba będziemy prezentować w dedykowanych wątkach dla różnych modeli... zresztą nie wiem jaką masz wizję tego działu.  :roll:

Zachecam do przedstawienia nam tu innych swoich prac bo wiem, ze Twoje modele sa starannie wykonane i warto je zaprezentowac szerszemu gronu widzow.

to masz o nich dokładnie przeciwne zdanie niż ja :P a tak na serio - fotek trochę mam (choćby na stronie), więc nie omieszkam ich tu zamieścić.

Kos

• Gość
fotografia
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 08, 2005, 23:47:44 »
Nie zawsze moge pisac na forum ale jesli to wejdzie to odpowiem, ze moja wizja dzialu jest prosta. On ma po prostu zyc! Ma sie w nim caly czas cos dziac abedzie tak jesli bedzie miedzy nami, modelarzami, wspolpraca i chec do rozmow.

kaa

• Gość
fotografia
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 09, 2005, 20:11:58 »
do fotografowania modeli staram się nie używać lampy błyskowej ze względu na zbyt wyraziste cienie, nie zawsze jednak chce mi się iść z modelem na dwór, a pokojowe oświetlenie może spowodować fotki będą żółte... można to poprawić np. za pomocą PaintShopaPro.

przed:

po:

użyte filtry:
 :arrow: Automatic Color Balance
 :arrow: Automatic Contrast Enhancement
 :arrow: Clarify
 :arrow: Edge Preserving Smooth

Offline SG4_Rush

• SG4
  • *
fotografia
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 10, 2005, 12:44:34 »
Modelarstwem zajmuje się od święta, a somolotami od niedawna, ale grafiką 2D już sporo czasu, szczególnie obróbką zdjęć. Może przyda Ci się Wam ten link

http://www.dreamtom.3d.pl/index.htm

- dział 2D. Co prawda odnosi się głównie do Photoshopa, do CMYK i LAB a nie RGB ale może podpatrzycie co można wycisnąć ze zdjęcia. Od razu wspomnę że CMYK ma mniejsze możliwości kolorystyczne niż RGB.

Posiadam Praktikę BCA - dość starą - ale zdjęcia robi całkiem dobre. Mam ten sam problem z lampą ale można częściowo ten efekt zgubić kierując lampę w bok na ścianę, ewentualnie zrobić blendę z prześcieradła i odbić światło słonecze nawet w pokoju, lub przesłonić lampę błyskową białym materiałem, papierem tyle że papier chyba da lekkie żółte przebarwienie. Popopróbujcie.

Staram się zawsze stosować zasadę przy robieniu zdjęć, żeby dobrze oświetlić obiekt, bo późniejsze wyciąganie kolorów, kontrastów itp komplikuje życie i powoduje niechciane efekty, np. ziarno kliszy (mozna sobie i z tym poradzić tylko trzeba mieć zdjęcie dosć przyzwoitej rozdzielczośći z zastoswać w PS filtr Noise>Dust & Stratches)

Jeżeli ktoś ma możliwość nakręcania filtrów na obiektyw to polecam filtr polaryzacyjny, najlepiej kołowy, a przynajmniej UV. Przy ostrym świetle zniweluje to "wypalenia" kolorów
(nie próbowałem ze sztucznym oświetleniem stosować filtru ale w tym wypadku raczej i on nie pomoże).

Pozdrawiam
Konradzik

kaa

• Gość
Odp: fotografia
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 21, 2006, 12:29:09 »
Pamięta ktoś, że był taki wątek?

Tutaj świetny programik do redukcji szumów polecony mi kiedyś przez Ranwersa

A tutaj przykład zabawy ze zdjęciami modelu i mały tutorial jak "rozkręcić" śmigła.

kaa

• Gość
Odp: fotografia
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 22, 2006, 09:53:11 »
Ciekawy tutorial nt. fotografowania modeli: części I, II, III i IV.