Autor Wątek: Nasze modele  (Przeczytany 157538 razy)

kaa

• Gość
Odp: nasze modele
« Odpowiedź #120 dnia: Sierpnia 02, 2006, 19:11:20 »
Moje modelowanie na razie ugrzęzło. Dziś pierwszy raz od dawna coś pomalowałem a była to... żarówka (taka zajawka żeby sobie czerwoną żarówkę wkręcić).

Za to pożyczyłem cyfraka i porobiłem parę zdjęć.

Męczyć Was znowu Hs 129 i Ju 88 chyba nie ma sensu, więc pokażę modele, które czekają na swój czas. Na dolnej półce: A6M2 (wiecznie w budowie, miałem problem z kalkami i w efekcie utracone w boju zostało lewe kadłubowe hinomaru i nie bardzo wiem czym je teraz zastąpić) i He 70 (szło nieźle aż do kładzenia kalek, te niezbyt pasowały i trochę się pokruszyły). Na górnej: modele, które sklejałem w podstawówce (często z symbolicznym malowniem lub w ogóle bez) i postanowiłem odrestaurować. Najbardziej zaawansowane to Ju 87G (stoi z braku kalek i działek) oraz Alpha Jet z Patrouille de France (brak zapału). Oba z Matchboxa. W stanie surowym (podstawówka) widać P-38, P-61 i Mi-24.

A tu wystawa tych co miały więcej szczęścia - jedynym z nie zupełnie dokończonym jest A-7 (niedoklejone bomby widać na zdjęciu wyżej, brak też części kalek). Oprócz Challengera 2, Ka-50, OH-58, Spitfire'a (drugi malowany model w życiu, pierwszy nie dotrwał), Ju 88, Hs 129, Pz.Kpfw.VI, F-104 i Nelsona pozostałe są z odzysku czyli sklejane i malowane drugi raz.

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #121 dnia: Sierpnia 02, 2006, 19:35:39 »
Na razie i mnie wena twórcza jakoś opuściła i klejenie odłożyłem na pewien czas. Jednak coś tam w warsztacie sie dzieje i powolutku powstaje Hercules C-130 z Italerki w podz. 1/48. Ponieważ model jest jeszcze w kawałkach a i dział nie ten, pokażę jedynie kilka fotek.

Pierwsza fotka ukazuje wstępnie złożony "na sucho" model, druga zmontowaną i pomalowaną wnękę podwozia przedniego a ostatnia porównanie wielkości Herculesa z A-10 (podziałka ta sama). Inne elementy w trakcie budowy.
Dziadek Kos

« Odpowiedź #122 dnia: Września 27, 2006, 23:26:24 »
Dawno już nic nowego nie pojawiło się w tym dziale, więc pozwolicie że ja się pochwalę swoją ostatnią konstrukcją.  :001:

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że model ten jest moim pierwszym poważnym projektem od dłuższego czasu. W rzeczywistości zestaw jest przepakiem Hasegawy, a nie markowym Revellem, co gwarantuje dobrą jakość. I rzeczywiście - jeżeli chodzi o jakość wyprasek to nie mam zastrzeżeń. Wszystko ładnie do siebie pasuje, nie używałem nawet przy tym modelu szpachlówki (może dlatego że jej po prostu nie miałem :D - naprawdę nie jest tu ona niezbędna). Kalki też są w porządku. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to brak kokpitu, a konkretnie zegarów (jest kalkomania) oraz nieścisłości i błędy w instrukcji, m.in. podana jest niewystarczająca waga ciężarka, jaki należy włożyć w dziób, zeby samolot stał. Napisane jest 8g gdy w rzeczywistości potrzeba około 12-13g. Po sklejeniu kadłuba trzeba się mocno namęczyć zeby go potem dociążyć... :) Poza tym pomieszane jest odrobine z kalkomaniami. Ostatecznie musiałem przejrzeć fotki w necie, żeby się upewnić gdzie co przykleić.

Tyle na temat zestawu. Jeżeli chodzi o wykonanie. Model w całości malowany farbami olejnymi Humbrola i Revella. Po raz pierwszy zrobiłem także washa i jestem zadowolony z otrzymanych rezultatów. Wash robiony był farbą olejną w proporcjach ok. 1:8-9 z rozcieńczalnikiem Wamodu. Na sam koniec poszedł lakier wodny półmat do podłóg  :D . Wszystko malowane jest pędzlami, bowiem nie dorobiłem sie jeszcze aerografu.

Jeżeli chodzi o sam samolot - jest to B-25 w wersji z pełnym, nieprzeszklonym nosem i zamontowanymi 12 karabinami maszynowymi. Malowanie 38th Bomber Group; 71st. Bomber Squadron z 1945 roku.

To by było na tyle ode mnie. Zapraszam do obejrzenia całej galerii pod tym adresem: http://asdiaem.fotosik.pl/albumy/60082.html
Komentarze mile widziane  :D

A tu kilka fotek:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #123 dnia: Września 28, 2006, 09:43:03 »
A jaka skala Mitchella bo nie podałeś? Jak sądzę 1/72. Te linie podziału to dodatkowo przyciemniałeś czy tak wyszły na zdjęciach? No i powinien być nieco bardziej matowy  :001: Ten kolor praktycznie nie odbijał światła - przyjrzyj się obecnym kolorowym zdjęciom, chociażby B-17tki, która była w Lipcu w Wawie (temat w Wiadomościach)

@Kos jak tam projekcik? W tej podziałce to już jest niezły kawał plastiku, widać to zresztą na dywanie. Jakieś nowe fotki?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #124 dnia: Września 28, 2006, 16:29:16 »
Zapomniałem o najważniejszym - tak, jest to skala 1:72. Linie zapuszczone są bardzo rozcieńczoną ciemną farbą - to jest właśnie ten wash o którym pisałem wcześniej.

Samolot na zdjęciach wygląda na odrobine bardziej błyszczącego niz jest w rzeczywistości. A poza tym zobacz chociażby to zdjęcie: http://www.b25.net/pages/b25sln.html Tutaj wcale nie jest taki matowy...

« Odpowiedź #125 dnia: Września 29, 2006, 23:42:14 »
Też się trochę pochwalę - oto moja skromna kolekcja  :003:

Pozdrawiam. :001:
"Banany na twoim skrzydle to samo zdrowie" - Banan :)

« Odpowiedź #126 dnia: Września 30, 2006, 10:36:46 »
Samolot na zdjęciach wygląda na odrobine bardziej błyszczącego niz jest w rzeczywistości. A poza tym zobacz chociażby to zdjęcie: http://www.b25.net/pages/b25sln.html Tutaj wcale nie jest taki matowy...
Mnie też się wydaje, że modele mogą być odrobinę bardziej błyszczące, bo jakby zeskalować 'ziarnistość' farby to byłaby właśnie bardziej błyszcząca. Czy może się mylę? <W sobotę przed południem mogę się nawet bardzo mylić> ;)
PFS_milo

« Odpowiedź #127 dnia: Września 30, 2006, 22:55:36 »
Pare "detali" z mojej kolekcji:  :001:
skala 1:48 -
i 1:72 -

Agadam

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: Października 01, 2006, 09:04:01 »
Fajne modele  :banan
Intryguje mnie ten Camel... Co to za malowanie?

« Odpowiedź #129 dnia: Października 01, 2006, 10:03:23 »
 :003: Moje malowanie  :003: Dwupłatowce sklejam dla relaksu nie przywiazując wagi do realiów historycznych -sorry :001: A ten Camel akurat fajnie wyszedł. Nota bene linki naciągów są z włosów.

chincz

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: Października 02, 2006, 10:40:46 »
Montujesz silniczki do tych samolotów?

« Odpowiedź #131 dnia: Października 02, 2006, 13:24:20 »
Kiedyś tak zrobiłem do C-130, wraz z "iluminacją", ale się już rozleciał (koniec resursu :) ). Teraz buduję f-16 (1:32) z podświetleniem awioniki i innym oświetleniem Zrobię parę zdjęć i przedstawię je tutaj).
Samoloty na zdjęciach, z kręcącymi się śmigłami zrobiłem na długim czasie naświetlania i przy pomocy suszarki :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #132 dnia: Października 02, 2006, 13:28:18 »
Uberprzebiegle :118:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #133 dnia: Października 02, 2006, 18:07:36 »
Fajna rura Banan. Jaka to skala, 1/48?

PS:
Koniecznie daj fotki tego kokpitu Vipera  :003:
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #134 dnia: Października 20, 2006, 13:43:24 »
Oto i zdjęcia "nocne" funkcjonującej już instalacji elektrycznej oraz pare innych, wykonanych już detali płatowca. Pozdrawiam, Banan.

Fajna rura Banan. Jaka to skala, 1/48?
1:48
« Ostatnia zmiana: Października 20, 2006, 13:52:04 wysłana przez bananpl »