Autor Wątek: Nasze modele  (Przeczytany 158075 razy)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Nasze modele
« Odpowiedź #525 dnia: Listopada 30, 2017, 23:23:26 »
Gratsy!
Szkoda, że w tym dziale tak mało nowości, nikt nic nie klei? ;>
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #526 dnia: Listopada 30, 2017, 23:27:32 »
Spoko, jak będę się zbliżał ku końcowi z MX-em, zacznę wydrukowanego 3D Spita o rozpiętości 1,7. Wygląda prawie jak redukcja. Niestety obawiam się, że na prawdziwe redukcyjne (a kilka eFów 16 czeka) nie będę miał czasu i muszą jeszcze poczekać.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #527 dnia: Grudnia 01, 2017, 07:45:37 »
@Baas ArK
Gratulacje!

@Yoyo
Ja co najwyżej mogę pokazać Ci jak ścianę pokleiłem ;D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #528 dnia: Grudnia 01, 2017, 23:03:11 »
Od Wind zamilkł faktycznie pusto. Zresztą w dziale z "modelami ludzi" ;) też wieje nudą...
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #529 dnia: Grudnia 12, 2017, 00:40:38 »
Nie nasze, ale filmik zacny :) :
https://www.youtube.com/watch?v=8wxBhMJA7tY

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #530 dnia: Grudnia 12, 2017, 07:44:35 »
Kapitalnie zrobiony filmik i model.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Online rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #531 dnia: Grudnia 12, 2017, 14:13:33 »
Klasa. Dowiedziałem się gdzie jest zbiornik paliwa w Fokkerze :-).
A Tempeścik jeszcze lepszy.
Z drugiej strony takie filmy kompletnie mnie zniechęcają do zabierania się za cokolwiek w tym temacie.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #532 dnia: Grudnia 12, 2017, 19:36:30 »
Coś w tym jest. :)   Człowiek patrzy i wie, że choćby nie wiem jak się sprężył, to i tak gorzej wyjdzie. I filmik, i model...:(
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #533 dnia: Grudnia 12, 2017, 21:55:13 »
Eeee tam, macie Panowie złe podejście ;)
Też jestem pod wrażeniem tych modeli, ale....
Jak się podchodzi z nastawieniem, że nie wyjdzie lub wyjdzie słabo, to najcześciej się w ogóle nie zaczyna.
A wszystko co się robi, jest to kwestia tylko i wyłącznie determinacji i zaangażowania. Zdolności oczywiście nie przeszkadzają :)
W zeszłym roku zobaczyłem na portalu aukcyjnym gotowe modele naszego F16 - cudeńko, cena była adekwatna do jakości i tak sobie pomyślałem, że warto by było mieć taki. Nie kleiłem plastików od grubo ponad 20, a może i 30 lat, ale pooglądałem różne filmiki w internecie, poczytałem różne fora, wybrałem odpowiednią chemię i zacząłem eksperymenty. Najpierw jakiś prosty eFik w 1:72, na nim się uczyłem aerografu, potem równie prosty w 1:48 tu lepiej poznawałem chemię i aerograf, zacząłem zabawę z brudzingiem, waloryzacją i innymi tego typu technikami. Nie osiągnąłem perfekcji, ale postep widać. Rozpocząłem pracę nad naszym eFem w 1:72 i równocześnie nad F14. Obecnie duże modele zwyciężyły, więc plastiki czekają na wolny czas, ale wrócę do nich. Współczesna chemia jest niesamowita, nie ma problemu z zakupem narzedzi i przyborów bardzo ułatwiających pracę i owszem trzeba podziwiać takie dzieła, ale traktować je jako inspirację i zachętę do własnych działań :)

« Odpowiedź #534 dnia: Grudnia 12, 2017, 22:35:29 »
Nooo... W tej skali grzechem było by nie poszaleć z dodatkami. Zawsze podziwiam scratcherów i "szmatopłatowców".
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #535 dnia: Grudnia 15, 2017, 15:39:33 »
Hej Pany, akurat zajrzałem na forum...  ;)

Przyznam szczerze, kiedyś tak. Teraz nie rozumiem ludzi narzekających, że nie warto samemu brać się do roboty kiedy patrzą na modele innych w internecie. W internecie jest wszystko, dużo fajniejsze niż mamy modele, samochody i dziewczyny a nikt w celibat nie popada. Oczywistym jest, że w tak misternej dyscyplinie jak modelarstwo żeby osiągnąć poziom wywołujący podziw wśród przypadkowych gapiów potrzeba ogromu czasu na praktykę i też nie mało finansów. A mało kto pracując czy nawet studiując, mając rodzinę etc. jest w stanie poświecić ileś czasu dziennie na "naukę modelarstwa". Do tego jeśli chce się pokazywać model w internecie to potem raz jeszcze trzeba się nauczyć i wyposażyć na potrzeby tzw. fotografii produktu. Hobby jest dla własnej satysfakcji, nie cudzej. Choć oczywiście miło jeśli ktoś pochwali. Nawet najprostszy model nie do końca perfekcyjny, ale wykonany samodzielnie, nawet bez tych wszystkich dodatków które mistrzowie marketingu sypią nam oknami, da więcej satysfakcji i radości niż zdjęcie Hesji na tapecie, gotowy samolot z kiosku czy inna zabawka. Pamiętam jak kiedyś w podstawówce z zachwytem oglądałem gotowe modele w sklepie modelarskim i Młodym Techniku. Wówczas moje malowanie modeli bardziej dawało efekt zbliżony do nakładania gipsu szpachelką. Tak mi to weszło wówczas na ambicje, że po okresie dorabiania modelarstwem jeszcze w czasach szkolnych, potem na studiach i ostatecznie po pewnych zawirowaniach w pracy zawodowej, samo modelarstwo na ten czas stało się moją pracą. Także nie ma co przesadzać  ;)

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #536 dnia: Grudnia 15, 2017, 23:35:29 »
Ten argument z dziewczynami mnie ujął. OK, nie ma co robić Wow! na cudze, a samemu marudzić. Do dzieła! :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #537 dnia: Grudnia 17, 2017, 21:58:38 »
Nigdy nie miałem cierpliwości do modelarstwa  ale to od tego Pana (mój sąsiad )  jakoś 20 lat temu albo i więcej pokochałem lotnictwo a zwłaszcza symulatory .

Taka ciekawostka P11c została zapożyczona do najnowszego filmu ;)

Więcej zdjęć z prac Piotra tutaj

https://www.facebook.com/piotr.kaplon.12

« Odpowiedź #538 dnia: Marca 09, 2018, 22:54:27 »
W porównaniu z prezentowanymi tutaj dziełami sztuki nie mam się czym chwalić; ale z kronikarskiego obowiązku...:

Więcej tutaj:
Sheet Metal Work
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #539 dnia: Marca 10, 2018, 07:14:57 »
A to ten X-wing jest metalowy?

www.yoyosims.pl