Autor Wątek: Nasze modele  (Przeczytany 157935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online some1

• Global Moderator
Odp: Nasze modele
« Odpowiedź #720 dnia: Czerwca 12, 2025, 09:39:20 »
Nie takie rzeczy odchodziły w LWP:

A jeśli chodzi o Jaczka, to przynajmniej 144 i 19 miały odwrotnie namalowane szachownice. Chociaż inny kierunek szachownic po drugiej stronie kadłuba to może być pomysł producenta, ciężko o zdjęcia samolotów z tamtych lat zrobione z obu stron. Z monografii TBiU

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #721 dnia: Czerwca 12, 2025, 13:45:41 »
No to szok ;D. Tym lepiej dla YoYo. Nie będzie musiał wprowadzać żadnych korekt do kalkomanii :P

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #722 dnia: Czerwca 12, 2025, 19:59:54 »
Nie chcę Cię martwić YoYo, ale ...

Nie martwisz bo jest duża szansa, że tak było (dokładnie ten egzemplarz uległ dość poważnemu uszkodzeniu w latach 50 i można podejrzewać też, że podjęto próbę jego remontu). Dochodziło do różnej interpretacji znaków pomimo standardów które obowiązywały. Znam sytuacje, że interpretowano je, że patrzy się na nie "od środka" i w ten sposób były malowane odwrotnie. Zresztą daleko nie trzeba szukać, tu dobry przykład (21 i 23): https://cdn-legacy.defence24.pl/defence24.pl/upload/2021-12-03/r3jd2r_PICT0027.jpg. Druga kwestia to bywało, że maszyna trafiająca na remont wychodziła ze zmianami (w tym właśnie odwróconymi np. znakami). To co zamieściłeś to oczywiście znany egzemplarz, nielot ale ładnie zrobiony, drugi jest w Krakowie. Oba to już współczesne renowacje. Druga kwestia jest taka, tego mnie uczono i zresztą jak kiedyś startowałem jeszcze w zawodach to interpretacja była dość prosta - do modelu startującego w zawodach załączasz dokumentację, jeśli wskazuje ona na konkretne malowanie, umiejscowienie znaków i oczywiście elementy płatowca to jest to traktowane jako poprawne wykonanie modelu, koniec i kropka. W tym wypadku źródłem jest polski producent kalek ModelMaker.

Ps. Fota suni od Some1 zaiste ciekawa, tu akurat to można dostać oczopląsu ;D.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #723 dnia: Września 08, 2025, 00:29:29 »
Zainspirowany świetnymi dioramami YoYo, postanowiłem przygotować mini dioramki dla swojej "pancernej menażerii" w skali 1:72. W cztery wieczory wykonałem ich 14 sztuk :). Poniżej prezentuję przykładowe trzy: pustynną z HMMWV (jako nośnik TOW), zimową z Panzer III i stepową z Tygryskiem. Postawki pod dioramki to polakierowana (lak. bezbarwnym) sklejka.

Wiem, że jest problem z oświetleniem, bo użyłem do tego celu lampkę nocną :P.  Czołgi mają proste lufy, tylko obiektyw smartfona trochę je zniekształcił.

« Odpowiedź #724 dnia: Września 08, 2025, 06:37:57 »
Fajne te miniatury.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #725 dnia: Września 08, 2025, 10:52:20 »
W cztery wieczory wykonałem ich 14 sztuk :).

Że co? W 4 wieczory 14 sztuk :D? Ja to się "męczę" z Jakiem-17 teraz od maja (chociaż głównie leży w pudle hehe). No nieźle!

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #726 dnia: Września 08, 2025, 10:53:35 »
A nie chodziło o 14 sztuk podstawek przypadkiem?  :roll:

Zdjęcia pod lampką nocną to nie problem. Podpowiedziałbym tylko, że jakbyś postawił drugą lampkę z drugiej strony tak żeby niwelować cienie to byłoby naprawdę dobrze.

« Odpowiedź #727 dnia: Września 08, 2025, 21:14:03 »
Całkiem przyzwoite. Chociaż jakiś łoszyk by się przydał (zwłaszcza na Tygrysku).
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #728 dnia: Września 08, 2025, 23:02:51 »
Fajne te miniatury.
Dziękuję Leszku!

Że co? W 4 wieczory 14 sztuk :D? Ja to się "męczę" z Jakiem-17 teraz od maja (chociaż głównie leży w pudle hehe). No nieźle!
Tak jak pisał Bartek, miałem na myśli jedynie podstawki. Moje modele mają już kilka ładnych lat. Dioramki planowałem wykonać wcześniej, ale zabrałem się wpierw za większe, do modeli w skali 1:48 i wyszły mi one "tak sobie" :roll: ... co zniechęciło mnie do pracy na "maliznach", bo myślałem, że będzie tylko gorzej.
W sumie to Twoje "dzieła sztuki" sprawił, że dałem sobie drugą szansę ;). Ogólnie jest zadowolony. W realu wygląda to jeszcze lepiej niż na fotkach.

Całkiem przyzwoite. Chociaż jakiś łoszyk by się przydał (zwłaszcza na Tygrysku).
Pomyślę o tym ;)

« Odpowiedź #729 dnia: Października 10, 2025, 14:13:54 »
Kontynuując serię z zestawami przeciwlotniczymi w skali 1:35 przyszedł czas na Osę. Zestaw Trumpeter, bardzo przyjemny w klejeniu, malowanie oczywiście nasze. W debiucie na konkursie Paprykarz Szczeciński 2025 udało się zdobyć wyróżnienie w kategorii wojskowe pojazdy kołowe 1/35 i 1/48.

« Ostatnia zmiana: Października 10, 2025, 18:52:44 wysłana przez KosiMazaki »
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #730 dnia: Października 10, 2025, 18:52:14 »
Ładne. Szacun!
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #731 dnia: Października 12, 2025, 07:38:50 »
Super robota! Do Kuba obok będzie pasować, no i gratulacje wygranej!

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #732 dnia: Października 12, 2025, 17:15:24 »
Dzięki 🙂! Jest frajda bo to pierwszy wystawiony model, a wiadomo jak się lepi tylko na półkę to ciężko obiektywnie stwierdzić czy coś się robi na jako takim poziomie. Idzie jesień, więc ruszam z następnym projektem - S-300 z Trumpetera.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #733 dnia: Października 12, 2025, 20:34:05 »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #734 dnia: Października 13, 2025, 12:44:33 »
W 1:35? :o

No a jak! Kawał bydlaka się szykuje, ale jest tak okropnie piękny, że nie mogę mu odpuścić.