Miron trochę wyczuł moje podejście do tematu i w zasadzie w obydwu kwestiach ma rację. Raz że modelarstwem RC zajmuję się od niedawna i mimo szczerych chęci muszę liczyć siły nad możliwości (techniczne i finansowe). Obecnie używam E-Sky 6CH która do niczego się nie nadaje, gubi zasięg po przekroczeniu dystansu 50m, więc łatwo się domyśleć czym będzie dla mnie przesiadka na coś pokroju 9XR

Czytałem trochę o Taranis zanim wogóle pomyślałem na poważnie o wymianie nadajnika. Aparatura oferuje olbrzymie możliwości ale nie dla takiego żółtodzioba jak ja, który na chwilę obecną nie wykorzystał by pewnie więcej niż 30-40% jej potencjału.
Druga sprawa o której Miron wspomniał to kasa z którą muszę się liczyć bo sama aparatura to tylko fragment całej układanki.
Myślałem też nad Spektrum DX6i ale tak naprawdę nie widzę w nim konkurencji dla 9XR jeśli mówimy o stosunku ceny do możliwości. Sama kwestia jakości i bezawaryjności to już zupełnie inny temat. Ale faktem jest że tyle części zamiennych ile jest do Turnigy pozwala raczej spać spokojnie gdy coś ulegnie uszkodzeniu.
Tak czy inaczej u mnie w kwestii zakupu aparatury klamka zapadła
Mam już zakupiony za wielką wodą taki oto zestaw: Turnigy 9XR, FrSky Combo DJT + D8R-II PLUS, pakiet 2200mAh dedykowany do 9XR , dodatkową antenkę 7dbi i futerał Turnigy Transmitter Bag.
Wszystko razem z kosztami wysyłki (dzięki uprzejmości znajomego mieszkającego w USA) będzie mnie kosztowało 150$.
Jedyny minus to fakt że muszę czekać na przesyłkę około 1,5 miesiąca bo wszystko płynie jako (nieplanowany) dodatek w 20kg paczce, transportem morskim do jego rodziny. Za taką kwotę w kraju mógł bym co najwyżej kupić sam nadajnik z pakietem.
Nie wiem tylko czy odbiornik D8R-II PLUS nie będzie gabarytowo za duży do planowanego modelu, jednak w HK nie mają na chwilę obecną dostępnych osobno modułów nadajnika DJT, więc ten zestaw był najbardziej opłacalny w zakupie. W ostateczności dokupię odbiornik D4R-II a D8R-II zaczeka na większy model.