Autor Wątek: RC, czyli nie tylko redukcja!  (Przeczytany 106674 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: RC, czyli nie tylko redukcja!
« Odpowiedź #450 dnia: Września 27, 2023, 22:31:44 »
Kolejny Mustang razorback w mojej kolekcji. Alfa Model P-51C "BEE" QP-B pil. Beeson. Niewielki, bo 85cm.
Jeszcze przed oblotem, ale już coś mi się wydaje, że za słaby silnik dałem (choć teoretycznie odpowiedni), bo z ręki nie ciągnie jak podobnej wielkości "OLD CROW", który latał dość spokojnie. Co prawda ten ma chyba o 3cm większą rozpiętość, większą powierzchnię płata, inny profil i wagę o kilkadziesiąt gramów mniejszą, więc zaryzykuję lot nad jakąś miękką trawką.

Na tę chwilę wygląda tak, jak na foto, lecz już myślę o poprawce wizualnej łączenia płata z kadłubem. Teraz jest brzydkie (szczególnie na przodzie płata), bo z możliwością demontażu skrzydeł, ale model jest nieduży, więc chcę to zrobić na stałe epoxy i wykończenie gładkie-półokrągłe paluchem machnę, niczym glazurnik na szybkiej robocie :D

PFS_milo

« Odpowiedź #451 dnia: Września 29, 2023, 10:36:02 »
Gratuluję, fajnie się prezentuje, pochwal sie lotami. Kiedyś miałem podobnego w wersji D, niezły przecinak ;)
Do symulowania napędu, dobierania komponentów polecam e-calc, rewelacyjny program.
Dla mnie must have modelarza latajacego modelami z napędem elektrycznym, odkąd zacząłem używać nie wyobrażam sobie poszukiwania i dobierania napedu bez niego.

https://www.ecalc.ch/?loggedout=1

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #452 dnia: Września 29, 2023, 10:49:20 »
No i co ważniejsze, wygląda jak mustang, a nie tylko go przypomina.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #453 dnia: Października 02, 2023, 20:43:43 »
Model po dziewiczym locie jest w jednym kawałku i nieuszkodzony. Poleciał całkiem żwawo i bezproblemowo, jeśli chodzi o napęd. Ten kalkulator niewiele mi dał, bo z jakiegoś powodu nic mi nie obliczał. Zresztą byłem zdeterminowany teraz i żadne duperele nie miały mi tego zepsuć ;)
Model gotowy do lotu waży 400g z pakietem 3S 1300. Silnik to redox 350/1000, który ma ciągu statycznego ponoć 340g. Śmigło poszło to co na foto, czyli FSK, na jakim lata podobny "OLD CROW".
Fotek narazie brak, bo latam sam.

Bardzo bym chciał wybrać się na jakiś event modelarski, gdzie będzie pas asfaltowy i obok trawiasty, żeby polatać sobie wszystkimi modelami na spokojnie. Tak, to loty Mustangami i Cessną na dziko w czyichś polach i łąkach, a Spitfire i Zlin jeszcze gożej, bo za pasy starowe robią drogi publiczne :P
PFS_milo

« Odpowiedź #454 dnia: Listopada 13, 2023, 20:07:06 »
Cześć,
Mam prośbę, nietypową, mianowicie potrzebuję aby Ktoś Kto posiada FSX, Prepara lub XPlane  z modelem Pipera Cuba lub Husky'ego zrobił mi zrzut ekranowy sylwetki samolotu z lewej lub prawej strony, oraz z przodu. co ważne z postacią pilota. Potrzebuję tego aby zrobić kalkomanie do modelu RC, która będzie imitować kabinę. Szukałem fotek w sieci, ale trudno znaleźć fotkę z przodu i z boku z jednego samolotu, dodatkowo sprawę komplikuje obecność zastrzału w tych samolotach (ale z tym sobie poradzę). Efekt ma być podobny jak na fotce:
Z góry dzięki za pomoc :)
« Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2023, 21:26:51 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #455 dnia: Czerwca 19, 2024, 01:10:54 »
Znowu coś trafiło w moje ręce, tym razem Zero 1100mm od FMS. AliEx' to zło! Tym bardziej, że Zero samo w sobie kusiło mnie od kilkunastu lat.
Jeszcze go nie oblatałem, a już wykończyłem ze zmienionym malowaniem. Oby się to nie zemściło ;)

Fabryczne malowanie modelu, które zupełnie mi nie pasowało:

Moje malowanie:

« Ostatnia zmiana: Czerwca 19, 2024, 01:17:22 wysłana przez JOE.KING »
PFS_milo

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #456 dnia: Czerwca 19, 2024, 07:47:03 »
Jak bedzie latal tak jak wyglada obecnie to sukces murowany! Bardzo fajny model i dobrze wykonczony.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #457 dnia: Czerwca 19, 2024, 11:21:14 »
Bardzo fajne A6M5, gdyby nie to cięgno do steru kierunku możnaby wziąć za redukcyjny.
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #458 dnia: Czerwca 20, 2024, 12:39:03 »
Fajne, zazdro... A czy ja dobrze czytam, że czas latania to około 6 minut? To normalne w takich modelach?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #459 dnia: Czerwca 20, 2024, 19:05:56 »
Zależy jak się lata i z jakiej pojemności pakietem. Producent pewnie podaje dla pakietu 2200mAh. Ja używam 3300mAh i ze średnią 75% gazu spokojnie jest 10minut.
Dla początkującego to i tak długo. Ja kilkanaście lat temu, po 5minutach, jak miałem podejść do lądowania, byłem spocony i ręce mi drżały :D
PFS_milo

« Odpowiedź #460 dnia: Czerwca 21, 2024, 14:16:10 »
Że też nikt nie zauważył na zdjęciach Zero odwrotnie naniesionych znaków obciążenia na podwoziu. Już poprawione ;)

Tak obecnie wygląda samolotowa rodzinka RC:

PFS_milo

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #461 dnia: Czerwca 21, 2024, 15:51:48 »
Ładna kolekcja :). Tylko nie lataj tak by dachówki pospadały jak pod Malborkiem ;).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #462 dnia: Marca 09, 2025, 21:20:03 »
Od razu zaznaczam: nie mój: Halowy Boeing
https://youtu.be/OAiJxw7v9tw
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali