Czułem "wirtualne" spojrzenia zza pleców w kierunku modelu Viggena... więc ciąg dalszy

Po przymiarce przykleiłem przednie płaty, podpierając je Patafixem (taki bardzo pomysłowy wynalazek, będący skrzyżowaniem plasteliny i czegoś lepkiego

) aby nie opadły

Zostawiłem na pół godzinki aby klej mocnej chwycił.

Czas na podkład. Używam akrylowego podkładu ModelMaster, lub jego emaliowej wersji.Jeśli akurat nie mam ,używam szarej farby np LIght Ghost Grey.

Dlaczego podkład? Po pierwsze, pozwala wykryć niezauważone wcześniej nierówności. Po drugie, zwiększa się przyczepność farb w finalnych kolorach. Po trzecie, pozwala przy odpowiednim "psikaniu" wywołać efekt płowienia farby. W przypadku ciemniejszych kolorów cieńsza warstwa koloru powoduje lekkie przebijanie jasnego podkładu ( efekt płowienia) . Podobny efekt jest przy jaśniejszych kolorach.
Ok, nasz bohater w podkładzie:

Niech sobie schnie, w między czasie ja poprawię pare detali, m.in. otwory w hamulcach aerodynamicznych:

Czas spojrzeć prawdzie w oczy. Szwedzkie malowanie Viggena, stosowane tylko i wyłącznie na nim. Tak się prezentuje na instrukcji:

a tak w rzeczywistości (raczej mnie więcej, bo powtarzalność raczej nie występowała

) :

Zdecydowałem się wybrać kolor dominujący i zaznaczyć większe plamy. Potem naklejać szablony robiąc je z taśmy modelarskiej i docinając skalpelem.
No to jak? Malujemy, nie?

:
Pomalowałem jednolity spód, poczekałem aż wyschnie (w międzyczasie sprzątanie,zakupy itp), po czym zamaskowałem aby nie uległ przypadkowemu zamalowaniu podczas prac nad górną częścią.

Czas na nasz kolor dominujący:

Wysechł. Teraz czas na łyk:(jedni wolą piwo, ale na szczęście to ziołowy wyciąg, "tradycjonalnie" na ...

)

Czemu? Przypomniałem sobie rozkład i kształt plam, spojrzałem na taśmę maskującą i skalpel, po czym znów na schemat...
CDN.
Wybaczcie opóźnienia w pisaniu relacji, kwestia rozbija się niestety o czas. Zmieniam miejsce zatrudnienia i zamykam sprawy + drobne rewolucja w organizacji mieszkania... Nawet latam też rzadko.
W następnej (ostatniej ) części : kamuflaż + stare rwące sie kalki+postarzanie.