Autor Wątek: Technika modelarska  (Przeczytany 90169 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
Odp: Technika modelarska
« Odpowiedź #60 dnia: Stycznia 07, 2008, 10:25:52 »
Jeśli chodzi o malowanie pędzlem to możesz to zrobić w dwóch etepach. Najpierw zaznaczasz linie podziałowe ( itp. ) czaną farbą temperową ( może być mieszanka brązu z czarnym plus kropla Ludwika, kolor  uzależniam od faby bazowej, jeśli jasna to ciemne wypełnienie, jeśli ciemna fabra to jasne wypełnienie  ). Potem możesz sproszkowaną pastelą zrobić (pędzlem, twardym i krótkim ) cieniowanie.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #61 dnia: Stycznia 07, 2008, 11:12:20 »
Takie cieniowanie to bardzo żmudny i prcochłonny proces jednak da się go wykonać - jak to określiłeś - w miarę realistycznie. Przede wszystkim powinieneś przygotować sobie dwa ciemniejsze odcienie koloru bazowego. Jeden odcień niewiele ciemniejszy od bazowego a drugi taki jaki ma być właściwy kolor cienia czyli mniej wiecej pół tonu ciemniejszy niż kolor bazowy. Dodatkowo, do samego nakładania farby, możesz posłużyć się odpowiedniej wielkości pędzelkiem, którego włosie ucinasz równiutko pod kątem prostym do osi podłużnej w połowie jego długości bądź czasami nawet nieco krócej. Zamiast pędzla można zastosować niewielki kawałeczek gąbki ale takiej, która ma bardzo małe pory lub nawet pędzelek z gąbki, który służy Twojej żonie/dziewczynie/mamie do nakładania makijażu na powieki. Jest on stosunkowo maly i świetnie się nadaje w modelarskich pracach. Zanim jednak przystąpisz do właściwego cieniowania proponuję wykonać kilka (kilkanaście) prób na jakimś modelarskim złomie lub w ostateczności na jakiejś plastikowej płytce po to by nabrać nieco wprawy przed ostatecznymi pracami na swoim modelu. Jeśli posługujesz się wyłącznie pędzlem i chcesz wykonać cieniowanie paneli blach to możesz postępować w takiej oto kolejności:

1. Na przygotowany wcześniej pędzelek nabierasz nieco farby (tej nieco ciemniejszej od farby bazowej).
2. Wycierasz pędzelek o np. papier tak by pozostało na nim niezbyt dużo farby.
3. Trzymając pędzel pionowo w stosunku do malowanej powierzchni zaczynasz delikatnie, raz koło razu, w niewielkim oddaleniu od linii podziału blach (takim w jakim ma być granica cienia) uderzać szybkim, pionowym ruchem o malowną powierzchnię przesuwając się po każdym uderzeniu o nieiwielką odległość wzdłuż linni wyznaczającej cały panel.
4. Tą samą czynność powtarzasz raz jeszcze ale w odległości troszkę bliższej do linii podziału ale z nieco wiekszą ilością farby na pędzelku niż przy pierwszym "tupaniu".
5. Jeśli trzeba powtarzasz wszystko raz jeszcze.
6. Na pędzel nabierasz ciemniejszy kolor cienia (ten ostateczny) i wycierasz go o papier tak by pozostało na nim troche farby.
7. Zaczynasz "tupać" tak jak w poprzednich krokach w dość bliskiej już odległości od linni podziału wyznaczającej dany panel.
8. Teraz postępujesz podobnie jak w pkt. 7 ale na pędzelku powinieneś mieć więcej farby a samo "tupanie" wykonujesz juz przy samej linni podziału

Pamiętać należy by nie robić niczego "na szybko". Czasami całość trzeba powtórzyć by efekt był zadawalajacy. Pamiętać też należy by kolejne "tupnięcie" pędzelkiem nakładało się na poprzednie.

To samo dotyczy cieniowania za pomocą gąbki z tym, że, w/g mnie,  jest bardziej dokładne i tak jakby lepiej wygląda w końcowym efekcie.

Nieco inaczej cieniuje się wnęki wszelkiego rodzaju ale o tym może później o ile w dalszym ciągu moje sposoby będą Cię interesować.
Dziadek Kos

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: Stycznia 25, 2008, 14:44:34 »
Witam serdecznie!!
Chciałbym się dowiedzieć, czy jest to możliwe a jeżeli tak to w jaki sposób wypolerować owiewkę kabiny w modelu aby widoczny był na niej taki połysk. W moim F 15 E firmy Academy w skali 1:72 troszkę jest matowa, i chciałbym nadać jej ten połysk.

Pozdrawiam, czekam na odpowiedź. :)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #63 dnia: Stycznia 25, 2008, 15:25:08 »
Tamiya Polishing Compound - to jest pasta polerska do modeli, nanosisz trochę na jedwabną ściereczkę, czy wacik i szorujesz, lekko przyciskając do owiewki, zaczynasz od Coarse, potem Fine i Finish, albo od razu Fine, a potem samym filcem.

F-15E z Italerki to był mój pierwszy model odrzutowca - zrobiłem go w malowaniach Thunderbirds  :020:

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #64 dnia: Stycznia 25, 2008, 17:19:35 »
Można też nie używać tego specyfiku a tylko papier ścierny i filc. Czasami też zastosować można zwykłą pstę do zębów. Aby nie być gołosłownym popatrzcie na zdjęcia:

Na tej owiewce zmuszony byłem usunąć nadlewkę biegnącą przez sam jej środek na całej długości.

Użyłem do tego celu małego skalpela. Oczywiste jest, że po takim zabiegu górna część owiewki nie będzie przezroczysta.

Teraz, używając kilku gradacji wodnych papierów ściernych (1000, 1200 i 2500) przeszlifowałem miejsce usunięcia nadlewki.

Ostatnia czynność - polerowanie filcem

I oto efekt końcowy. Górna cześć jest tak samo przezroczysta jak reszta owiewki.

W przypadku kiedy po przeszlifowaniu najdrobniejszym papierem ściernym efekt nie będzie zadowalający można użyć pasty do zębów i później wypolerowć filcem. W moim przypadku nie bylo to konieczne. I jeszcze jedno. Zdjęcia robione były w nocy przy oświetleniu lampką biurkową więc ich jakość może nie jest najlepsza ale oddają mniej więcej to o co mi chodziło.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2008, 19:07:44 wysłana przez Kos »
Dziadek Kos

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #65 dnia: Stycznia 26, 2008, 13:17:55 »
A na koniec po tych wszystkich zabiegach warto też wykąpać owiewkę w Sidoluksie.
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #66 dnia: Stycznia 26, 2008, 18:03:47 »
Może mały konkursik:
Kto z Was wie, jakiego samolotu owiewkę męczył Dziadek Kos powyżej?  :banan
Może będą cenne nagrody. Ja dostanę kulkę za pomysł, a zwycięzca z automatu :020:
11:05 PM

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #67 dnia: Stycznia 26, 2008, 21:21:49 »
F-14
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #68 dnia: Stycznia 26, 2008, 21:27:30 »
Szanowni Panowie....Do konkursów wszelkiej maści to mamy stosowny dział i tam proszę je organizować. Na tym koniec wszelkich OT bo kolejne posty polecą do śmieci.
Dziadek Kos

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #69 dnia: Stycznia 26, 2008, 22:27:30 »
Dzięki Kos, fajna sprawa, nawet nie wiedziałem ze tam tak mozna  :001: Przyda sie jak kiedys zrobie jakis model wreszcie  :002: aha i to "Suka", chyba niezbyt trudne
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #70 dnia: Czerwca 28, 2008, 19:28:13 »
Może ktoś mi powiedzieć jak usunąć nałożone już kalkomanie? Nie chciał bym zepsuć powierzchni modelu. Męczę się z P-40N Academy 1/72 już kilka miesięcy, prechading wyszedł mi bardzo ładnie, model już na ukończeniu. Położyłem kalki Academy przy użyciu płynu Micro Sol, ale on nic nie pomógł. Kalki po prostu szpecą model i chce się ich pozbyć. Większe elementy namaluję, a mniejsze takie jak napisy eksploatacyjne wezmę z innej firmy. Nigdy więcej kalek Academy :012:

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #71 dnia: Czerwca 28, 2008, 19:55:16 »
Położyłem kalki Academy przy użyciu płynu Micro Sol, ale on nic nie pomógł.

Co było z tymi kalkami nie tak? Powierzchnie na które je kładłeś były mocno wypukłe czy mocno wklęsłe? Przed kładzeniem kalek model pomalowany był "na błysk"? Może jakieś zdjęcia?

Aby zdjąć kalki można próbować je namoczyć wodą za pomocą pędzelka ale to może być dość żmudny proces i nie zawsze jest skuteczny. Inna metoda to naklejenie na kalkę taśmy smoprzylepnej i drastyczne, energiczne szarpnięcie (wielkość taśmy samoprzylepnej powinna mniej więcej odpowiadać wielkości kalki). Kalka powinna zejść razem z taśmą ale taki zabieg może nieść ze sobą także skutki uboczne np. zdjęcie warstwy farby pod kalką a także w jej pobliżu. Jest jeszcze jeden sposób - drobny papier ścierny. Po takim zabiegu trzeba uzupełnić warstwę farby, niestety.

Troche modeli Academy zrobiłem i jakoś specjalnych problemów z kalkomaniami tej firmy nie miałem. Zawsze jednak robiłem próby na jakość kalek zanim przystąpiłem do położenia tych właściwych.

Dziadek Kos

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #72 dnia: Czerwca 28, 2008, 20:23:02 »
Przed położeniem kalek prysnąłem cały model lakierem błyszczącym. Pomimo użycia środka zmiękczającego i wciskania kalkomani we wgłębne linie podziału blach, po wyschnięciu kalki "wyprostowały się". Spróbuję je jeszcze powciskać w szczeliny, jeśli to nie pomoże to je zerwę jednym ze sposobów jakie zaproponowałeś.

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #73 dnia: Czerwca 28, 2008, 20:39:34 »
W zasadzie powinieneś używać dwóch płynów. Tym drugim jest tzw. "SET" (od setting) i to właśnie nim jako pierwszym powinieneś posmarować miejsce na którym ma leżeć kalka. Na to powinieneś położyć kalkę, ułożyć ją na właściwym miejscu, delikatnie przycisnąć by odsączyć nadmiar "seta" i dopiero teraz posmarowć "solem" kalkę z wierzchu. Po takim zabiegu powinieneś model odłożyć w ciche i spokojne miejsce i raczej nie patrzeć na to co się dzieje bo efekt wizualny jest paskudny. Po pewnym czasie kalka powinna "siąść" na modelu, ładnie się wyrównując i wchodząc we wszystkie zagłębienia bądź rozciągając się na niewielkich wypukłościach.
Dziadek Kos

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #74 dnia: Czerwca 28, 2008, 21:15:05 »
Sol'a używam przed i po nałożeniu kalek. Jaka jest różnica między tymi dwoma specyfikami?
Po nałożeniu środka zmiękczającego kalka siadła, ale następnego dnia znów była całkiem prosta. Może powierzchnia modelu była zatłuszczona?