Witam,
W najbliższej przyszłości mam zamiar wykonać model Mig-21 PF w skali 1/72 Innex. Zdecydowałem się na niego, pomimo niepochlebnych opinii na innych forach, ze względu na niską cenę i dostępność w sklepie w Poznaniu w którym go kupiłem. Model już czeka na półce więc proszę nie pisać, że trzeba było nabyć lepszy model Zviezdy czy tam X,Y,Z... Od razu przyznaję się, że będzie to mój pierwszy model i chciałbym oczywiście nauczyć się przy okazji technik modelarskich jak i wykonać go jak najlepiej ale nie przekraczając określonego budżetu powiedzmy ok 100 zł (gdzie 20 to już model). Chodzi tutaj o to że nie chce wydawać setek złotych na aerograf, wiele narzędzi, płynów do zmiękczania kalki itp,itd, gdyż może okazać się po kilku nieudanych próbach, że nie nadaję się do modelarstwa. Przygotowałem się już trochę teoretycznie przeglądając większość tematów na tym i innych forach modelarskich. Jednak mam jeszcze wiele pytań i wątpliwości. No to zaczynam:
1. Czy wystarczy mi klej typu Kropelka czy lepiej od razu zaopatrzyć się w jakiś specjalistyczny ze sklepu modelarskiego (od razu napisze,że wszelkie zakupy wolałbym robić w sklepach u siebie w Poznaniu a nie przez internet) ?
2. Czytałem, że jako szpachlówkę często wykorzystuje się resztki ramki z tego samego modelu rozpuszczone w nitro, lub jakiś rozpuszczalniku. Czy mógłby ktoś doświadczony podać dokładniejszy "przepis", tzn dokładna nazwa jakiegoś przykładowego sprawdzonego rozpuszczalnika, który łatwo kupię w markecie typu Praktiker czy Castorama, czy trzeba podgrzewać jakoś tą "miksturę" oraz mniej więcej ile go wlać. Czy może lepiej jakaś szpachlówka ze sklepu?
3. Czytałem coś o możliwości użycia Sidoluxu jako lakieru bezbarwnego(?). Jeśli dobrze kojarzę to jest wiele rodzajów tego preparatu, prosiłbym o podanie konkretnej nazwy.
4. Model swój będę malował za pomocą pędzla. Pytanie jakie kupić i ile? Myślałem o 2 - jeden większy, płaski do większych powierzchni. Drugi mniejszy, okrągły do miejsc trudniej dostępnych i mniejszych powierzchni. Czytałem, że powinny być miękkie.
5. Kolejne nurtujące mnie pytanie to podkład. Jaki najlepiej kupić, coś firmowego Humbrol, Pectra itp? Czy może zna ktoś jakąś tanią alternatywę ze sklepów z farbami czy marketów np w sprayu.
6. Jakie farby kupić do malowania pędzlem. Humbrole, Pactry? Jaki rodzaj? Farby do modeli miesza się z wodą, alkoholami, rozpuszczalnikiem (takim samym co przy produkcji szpachli? ) ? Na pomalowanie modelu w skali 1/72 ile będzie potrzeba pojemników, ml - chodzi mi o kolor, którego będzie około 80-90 % (czyli np u mnie Aluminium w PL Migu-21)
7. Papier ścierny. Jaka gramatura najczęściej wykorzystywana jest w modelarstwie? Rozumiem,że przydałby się jakiś o małej i większej gramaturze. PS do czego używa się papieru wodnego? Rozumiem że jakąś b.dokładna polerka ale czego? Owiewka?
Proszę się nie śmiać z pytań świeżaka. Bez rad kogoś doświadczonego sobie nie poradzę. Czekam cierpliwie na jakieś podpowiedzi i ewentualne rady dla początkującego. Pozdrawiam