Autor Wątek: Technika modelarska  (Przeczytany 90114 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Technika modelarska
« Odpowiedź #90 dnia: Lipca 10, 2008, 20:52:01 »
Plastik to rzadko raczej niszczy, ale kolorki w krecie to odpłyną na 1oo % !
Najlepiej dobrze namoczyć tak jak radzi Siara, albo można i płynem do kalek nasączyć. Też puści.

« Odpowiedź #91 dnia: Lipca 16, 2008, 19:35:28 »
Witam,chciałbym poprosić o radę kolegów,którzy używają aerografów w swojej praktyce a konkretnie chodzi mi o typ AB-1001,który właśnie kupiłem i mam z nim problemy.Pierwszy problem pokonałem,zatkany był otwór w adapterze do zbiornika z gazem.Myślałem,że jest to koniec problemów,ale okazało się,że ciśnienie już jest,ale farba (także lakier) nie chce przejść przez wężyk zasysający.Gdy napełniłem pojemnik rozpuszczalnikiem to aerograf zasysał.Rozrzedziłem farbę nie działa.Zauważyłem na adapterze do zbiornika mały otwór.Rozpocząłem z nim eksperymenty,ale to nie miało wpływu na zassanie.W sklepie stwierdzono,że to musi działać a ja mam problem.Co mogę zrobić z aerografem aby pracował poprawnie?
Jeśli aerograf nie zadziała to kupię farby w sprayu.Znalazłem na forum Tamiya 85006 TS-6 MATT BLACK ale nie mogę znaleźć lakieru matowego w sprayu.Czy ma może ktoś namiary na ten lakier?

« Odpowiedź #92 dnia: Lipca 16, 2008, 19:49:52 »
A ja mam inny problem, pewnie z prostym rozwiązaniem. Jak przyklejać przezroczyste osłony świateł do modelu? Po pomalowaniu dziury emalią na kolor światła i kapnięciu klejem Revella na "szybkę", przy wciskaniu szybki klej rozpuszcza farbę (bo bez kleju na wcisk się nie chciały trzymać), która sie rozmazuje i nieciekawie to wychodzi.
Jak można uniknąć matowienia przezroczystych elementów od parującego kleju?

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #93 dnia: Lipca 16, 2008, 20:06:16 »
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #94 dnia: Lipca 16, 2008, 20:43:46 »
Sam nie próbowałem, ale do szybek podobno dobry jest specyfik firmy Vallejo o nazwie Still Water. Podobno nie traci na objętości w czasie schnięcia oraz nie zmienia kształtu. Nie wiem jak to jest z Clearfix'em.

Jeśli chodzi o aerograf to nie bardzo rozumiem jak wygląda problem. Czy on zasysa zamiast dmuchać  :011: :011: :021: Z resztą AB-1001 to chyba kompresor a nie aerograf  :011:

« Odpowiedź #95 dnia: Lipca 16, 2008, 21:45:09 »
Jest to aerograf i wygląda tak jak na zdjęciu,zasilany jest z pojemnika z sprężonym powietrzem
http://www.gamahobby.com/x_C_I__P_5512892;5510001.html
Jeśli użyję zamiast farby np.lakier to widać w wężyku zasysającym,że lakier zatrzymuje się w 1/3 długości wężyka tak jakby ciśnienie było za małe i nie może go zassać.

Siara

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Lipca 16, 2008, 21:58:59 »
Bo pewnie nie moze. Rozcienczasz lakier?

« Odpowiedź #97 dnia: Lipca 16, 2008, 23:04:50 »
A widzisz vito. Było od razu napisać, że masz aerograf ze zbiornikiem od dołu. Szkoda, bo już za 70 zł można kupić normalny aerograf ze zbiornikiem opadowym i pozwalający malować precyzyjnie.

A Twój problem polega pewnie na tym, że aby to "cudeńko" zaczęło malować to trzeba nalać ze 3/4 zbiornika. Niestety, nie jest to precyzyjna maszynka do drobnej roboty. Popróbuj z wodą bo jej mniej szkoda od farby, nalej cały zbiornik to zobaczymy.

« Odpowiedź #98 dnia: Lipca 17, 2008, 08:58:30 »
Dziękuję za zainteresowanie moim problemem.Zrobiłem eksperyment z wodą i także nie działa.W tym momencie odkręciłem dyszę chcąc zrozumieć jak to działa.Nie bardzo wiem jak to działania.Co powoduje,że farba jest zasysana?W dyfuzorze po otwarciu zaworu powietrza przepływa strumień powietrza,który powinien rozpylać farbę.Farba z zbiornika poprzez wężyk zasysający oraz dyszę powinna dostać się do dyfuzora,ale co powoduje jej zassanie,czy powstaje jakieś podciśnienie?Próbowałem umieścić zbiornik nad rękojeścią tak aby działało prawo ciążenia i także nie pomogło.Oczywiście Musiałem zakleić mały otwór w adapterze do zbiornika,aby nie wyciekała farba.Teraz żałuję,że nie zapytałem na forum o radę co kupić.Od lat maluję pędzlem,ale chciałem ułatwić sobie życie stosując aerograf,ale miałem po prostu pecha.

Agadam

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: Lipca 17, 2008, 09:14:04 »
Kleję sobie P-47 z Academy 1/72. Wkrótce przyjdzie mi zmierzyć się ze słynnymi "blachowatymi" kalkami tej firmy a tu nielada wyzwanie:

Właśnie: jak Wy, Starzy Wyjadacze radzicie sobie z takimi płaszczyznami? Mam do dyspozycji tylko płyn Setter, oczywiście sido i... średnie umiejętności i cierpliwość do kalkomanii, które zawsze kładę z "duszą na ramieniu"  :002:

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #100 dnia: Lipca 17, 2008, 09:23:14 »
Agadam ja proponuję najprostsze rozwiązanie, ale za to najskuteczniejsze. Weź te kalki Academy, starannie zawiń w paczuszkę i wyślij do Mozambiku, niech je tam głęboko zakopią  :118:

vito_zm kiedyś też bawiłem się takim aerografem i miałem identyczny problem. rozwiązanie w moim przypadku okazało się banalne. Po prostu wężyk do farby jest za długi o 1mm i sięga do samego dna zbiorniczka przez co jest zatkany. wystarczy go troszeczkę naciąć pod kątem i załatwione  :004: Powinno pomóc, innych problemów z w/w sprzętem nie miałem.

« Odpowiedź #101 dnia: Lipca 17, 2008, 10:39:23 »
Dzięki za rady :)!
Farba z zbiornika poprzez wężyk zasysający oraz dyszę powinna dostać się do dyfuzora,ale co powoduje jej zassanie,czy powstaje jakieś podciśnienie?
Szybko poruszające się powietrze ma niższe ciśnienie, więc dzięki obecności powietrza atmosferycznego o wyższym ciśnieniu farba jest wpychana do Twojego aerografu ;)

« Odpowiedź #102 dnia: Lipca 17, 2008, 11:05:50 »
Dziękuję za rady,będę eksperymentował.

« Odpowiedź #103 dnia: Lipca 17, 2008, 14:31:11 »
Agadam, nie wysyłaj kalek do Mozambiku. No chyba, że chcesz kupić inne. Wbrew pozorom można coś z nich wyciągnąć. Przekonałem się o tym robiąc Messerschmitt'a. W prawdzie dwie pary krzyży wymieniałem w trakcie prac, ale trudno. Jak masz sidolux to połóż go pod kalki. Jak dobrze wyschnie (ze 3 dni) to połóż kalki, najlepiej żebyś nie żałował sobie tych płynów, no i dokup drugi do kompletu. Ja kalki academy kładłem z produktami microscale i jestem zadowolony. Jak się kalki w końcu wtopią (kilka nałożeń płynu później  :021: ) daj jeszcze raz sidolux i niech sobie podeschnie.  :020:

« Odpowiedź #104 dnia: Lipca 24, 2009, 12:57:00 »
Witam,

W najbliższej przyszłości mam zamiar wykonać model Mig-21 PF w skali 1/72 Innex. Zdecydowałem się na niego, pomimo niepochlebnych opinii na innych forach, ze względu na niską cenę i dostępność w sklepie w Poznaniu w którym go kupiłem. Model już czeka na półce więc proszę nie pisać, że trzeba było nabyć lepszy model Zviezdy czy tam X,Y,Z... Od razu przyznaję się, że będzie to mój pierwszy model i chciałbym oczywiście nauczyć się przy okazji technik modelarskich jak i wykonać go jak najlepiej ale nie przekraczając określonego budżetu powiedzmy ok 100 zł (gdzie 20 to już model). Chodzi tutaj o to że nie chce wydawać setek złotych na aerograf, wiele narzędzi, płynów do zmiękczania kalki itp,itd, gdyż może okazać się po kilku nieudanych próbach, że nie nadaję się do modelarstwa. Przygotowałem się już trochę teoretycznie przeglądając większość tematów na tym i innych forach modelarskich. Jednak mam jeszcze wiele pytań i wątpliwości. No to zaczynam:

1. Czy wystarczy mi klej typu Kropelka czy lepiej od razu zaopatrzyć się w jakiś specjalistyczny ze sklepu modelarskiego (od razu napisze,że wszelkie zakupy wolałbym robić w sklepach u siebie w Poznaniu a nie przez internet) ?
2. Czytałem, że jako szpachlówkę często wykorzystuje się resztki ramki z tego samego modelu rozpuszczone w nitro, lub jakiś rozpuszczalniku. Czy mógłby ktoś doświadczony podać dokładniejszy "przepis", tzn dokładna nazwa jakiegoś przykładowego sprawdzonego rozpuszczalnika, który łatwo kupię w markecie typu Praktiker czy Castorama, czy trzeba podgrzewać jakoś tą "miksturę" oraz mniej więcej ile go wlać. Czy może lepiej jakaś szpachlówka ze sklepu?
3. Czytałem coś o możliwości użycia Sidoluxu jako lakieru bezbarwnego(?). Jeśli dobrze kojarzę to jest wiele rodzajów tego preparatu, prosiłbym o podanie konkretnej nazwy.
4. Model swój będę malował za pomocą pędzla. Pytanie jakie kupić i ile? Myślałem o 2 - jeden większy, płaski do większych powierzchni. Drugi mniejszy, okrągły do miejsc trudniej dostępnych i mniejszych powierzchni. Czytałem, że powinny być miękkie.
5. Kolejne nurtujące mnie pytanie to podkład. Jaki najlepiej kupić, coś firmowego Humbrol, Pectra itp? Czy może zna ktoś jakąś tanią alternatywę ze sklepów z farbami czy marketów np w sprayu.
6. Jakie farby kupić do malowania pędzlem. Humbrole, Pactry? Jaki rodzaj? Farby do modeli miesza się z wodą, alkoholami, rozpuszczalnikiem (takim samym co przy produkcji szpachli? ) ? Na pomalowanie modelu w skali 1/72 ile będzie potrzeba pojemników, ml - chodzi mi o kolor, którego będzie około 80-90 % (czyli np u mnie Aluminium w PL Migu-21)
7. Papier ścierny. Jaka gramatura najczęściej wykorzystywana jest w modelarstwie? Rozumiem,że przydałby się jakiś o małej i większej gramaturze. PS do czego używa się papieru wodnego? Rozumiem że jakąś b.dokładna polerka ale czego? Owiewka?

Proszę się nie śmiać z pytań świeżaka. Bez rad kogoś doświadczonego sobie nie poradzę. Czekam cierpliwie na jakieś podpowiedzi i ewentualne rady dla początkującego. Pozdrawiam