...ostatnio nabyłem szpachle akrylową. Dla mnie super, bo nie rozpuszcza plastiku (przez co się nie trzyma modelu), więc można się trenować w szpachlowaniu, bez ryzyka nieodwracalnych zniszczeń.
Szczerze mówiąc, nie bardzo łapię o co chodzi.
Żadna znana mi masa szpachlowa (szpachlówka) nie rozpuszcza plastiku tak, by go zniszczyć a jedynie wypełnia wszelkie nierówności i szpary, twardnieje i dopiero wtedy nadaje się do szlifowania. Gdyby nie trzymała się plastiku to odpadłaby czyli nie spełniałaby swojej roli. W/g mnie, nie jest istotne czy będzie to szpachlówka akrylowa czy jakaś inna, ważne jest by miała odpowiednią konsystencję, nie zawierała żadnych grudek i w miarę szybko wysychała.
Czy można taki obszar (10x10x4mm) zaszpachlować szpachlą akrylową? Czy takie cudo nie popęka, nie przyjmie wilgoci?
Dość duże to "wgłębienie". Mimo to, bez problemu możesz je wyrównać, jednak pod warunkiem, że szpachlówkę będziesz nakładał kilkoma cienkimi warstwami. Jeśli zrobisz inaczej, wystąpią pęknięcia a nałożona szpachlówka może odpadać.
Bo muszę powiedzieć, że nakłada się toto doskonale, a i szlifowanie jest znacznie łatwiejsze i bardzo mi zależy na jak najszerszym stosowaniu tej szpachli, bo z Tamiyą sobie po prostu nie radzę.
W zasadzie każdą szpachlówkę nakłada się łatwo o ile ma się do tego celu odpowiednie narzędzia. Warunek jest taki, że na łopatkę (szpachelkę) bierzemy niewielką ilość szpachlówki i rozprowadzamy jednym zdecydowanym ruchem. Jeśli dalej są nierówności, czynność powtarzamy aż do zarównania wgłębienia czy szpary. Każdą położoną warstwę, przed nałożeniem kolejnej można przetrzeć niezbyt drobnym papierem ściernym (600) by sprawdzić jak wyglądają nierówności i ile jeszcze szpachlówki trzeba położyć. Dodam, że kolejne warstwy można kłaść po dokładnym wyschnięciu poprzednich.
Co do szpachlówki Tamiyi to nie bardzo wiem z czym nie możesz sopbie poradzić przy jej nakładaniu. Używam "srebrnej" Tamiyi od wielu lat i nigdy nie miałem z nią kłopotu. Nakłada się bardzo łatwo, schnie dość szybko, szlifuje się bez problemu. Uważam ją za najlepszą ze wszystkich dostępnych na naszym rynku.