Autor Wątek: Technika modelarska  (Przeczytany 90198 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Technika modelarska
« Odpowiedź #240 dnia: Października 06, 2014, 10:57:54 »
Szkoda, że, jak widzę, pełnego preszejdingu nie zrobiłeś.

Chodzi Ci o zaznaczenie ciemniej linii przed malowaniem docelowym kolorem?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #241 dnia: Października 06, 2014, 11:04:35 »
Tak, ogólnie przejechanie się czarnym po szarym podkładzie, wzdłuż wszystkich linii, nitów, łączeń, dziurek, dołków itd. Przynajmniej po zdjęciach tak widzę. Ale ten efekt różnych odcieni poszczególnych blach jest super. Zawsze mi się podobał.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #242 dnia: Października 06, 2014, 12:35:34 »
Tak, ogólnie przejechanie się czarnym po szarym podkładzie, wzdłuż wszystkich linii, nitów, łączeń, dziurek, dołków itd. Przynajmniej po zdjęciach tak widzę. Ale ten efekt różnych odcieni poszczególnych blach jest super. Zawsze mi się podobał.

Tak tego nie robiłem, wiem, że może to dać fajny efekt. Bardziej to wynika z mojego braku doświadczenia malowania aerografem (mam ten standardowy, który chyba ma każdy). Jakoś nawet z tym 0,2mm, dalej nie jest zbyt cienka ta linia by porywać się na linie u mnie.

www.yoyosims.pl

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #243 dnia: Października 06, 2014, 12:52:59 »
Ale to można dość na bogato polecieć.
https://www.youtube.com/watch?v=KMPAwHmTdpQ

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #244 dnia: Października 06, 2014, 17:06:15 »
Qbeesh, a Ty nie jestes przypadkiem z Wawki? :)

www.yoyosims.pl

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #245 dnia: Października 06, 2014, 18:10:35 »
A żem jest.
Żeby nie było, w temacie aerografu i modeli jestem jeszcze teoretykiem-gawędziarzem, natomiast maluję figurki WH i to jest dobra szkoła na temat teorii kolorów, sztuczek wizualnych, oszukiwania oka, wzajemnego wpływu kolorów na siebie, pracy z farbami, zachowania się farb w zależności od konsystencji, warstw itd., do tego cierpliwości i pewności ręki. W tym roku, na głębokiej jesieni, chcę się zająć poważnym modelarstwem.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #246 dnia: Października 06, 2014, 18:17:44 »
A żem jest.

No to może jak będziesz malował jakiś samolot (w sensie kamuflażu, żeby było nieco trudniej) to rezerwnij sobie jeden wolny stołek obok siebie ;). Chętnie bym wpadł popatrzeć/podpytać. Może kiedyś coś tam wydłubię jeszcze. Mogę wziąć swój aero i jakieś farby na testa. Oczywiście jak pasuje takie rozwiązanie.

Owiewkę spokojnie poprawisz papierem ściernym od 1000 w górę i pastami polerskimi (gdy robiłem modele, używałem pasty f. Tamiya).

Leon, pasta zakupiana. Pójdę z tymi torbami przez jeden model za 8 dyszek. Pasta 32, Finish, a jeszcze była jakaś Coarse i Fine (http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?p=475423). W sklepie mi tę polecili. Czy ma jakieś znaczenie polerowanie papierem na mokro / czy na sucho owiewek?
Ludzie opisują przeróżne techniki.

www.yoyosims.pl

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #247 dnia: Października 06, 2014, 20:12:04 »
Używałem papier mokry i zawsze polerowałem na mokro. Tylko delikatnie, to nie warsztat przyfabryczny... ;)
Teraz robię to samo ale dodaję na koniec ściereczki Cape Cod. Tyle, że poleruję kilkudziesięcioletnie plastikowe, celuloidowe itp. szkiełka do zegarków ;). Odkąd urodziło mi się pierwsze dziecko nie wziąłem aerografu do ręki...
Preszejding mogłeś zrobić, fakt, to można szeroko malować, można też sobie podmaskować. Mogłeś też powierzchnię zrobić na cymes ładując pod farbę Surfacera. Ale IMHO na to wszystko będzie czas. I tak fajnie, że chcesz robić a w sumie zaczynasz wcale od nie najłatwiejszych powłok.
Ja wszystko pokrywałem lakierami.
Malowałem tak:
1. Jeśli model słaby to surfacer i polerka.
2. Podkład szary aby sprawdzić powierzchnię modelu.
3. Preszejding (ale nie zawsze)
4. Powłoki właściwe, klika warstw, rzadką farbą, mieszałem pipetami jednorazowymi i w probówkach.
5. Lakier bezbarwny gloss, najczęściej właśnie sidolux.
6. Brudzenie modelu, linie i kalkomanie.
7. Ostatnia warstwa lakieru, półmat.
Nawet jeżeli robiłem np. P-51, to blachy zawsze zabezpieczałem. Ale tu każdy ma swoją "szkołę".

Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #248 dnia: Października 06, 2014, 23:40:50 »
Zrobiłem washa najprostszą metodą, czyli mocno rozwodniony akryl w kol. ciemny brąz. Trzeba szybko ścierać, bo zasycha i właściwie to widzę, że powtarzać min. ze 2 razy (może jutro to powtórzę?). Wyszło tak:

Co prawda gdzieniegdzie pojawiły się zacieki, ale w sumie dodają on pewną dozę realizmu. Zapewne i tak można byłoby to zrobić lepiej, ale w sumie model ma i tak wylądować na ścianie ;), a zawsze to jakaś szkoła dla mnie.
Ciekawe jak będzie wyglądało za dnia, obym jutro zawału nie dostał ; >. Dzięki za rady!

www.yoyosims.pl

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #249 dnia: Października 07, 2014, 01:17:18 »
W tym świetle ciężko ocenić, ale jest nieźle. Pamiętaj, że to tak naprawdę wstępny etap prac, kiedy jest ogólny syf i człowiek traci nadzieję (wszystko da się potem wyretuszować. Póki nie masz grudek, albo wybrzuszeń, a warstwa farby jest cienka). Mówię Ci, podretuszuj zacieki cienkimi warstwami srebrzanki ( to są totalne drobiazgi). Najlepiej glejzem. Czyli, w przypadku akryli, czymś jak wash, tyle że farbę rozrzedzasz medium akrylowym, a nie wodą (musisz tylko nadmiar glejza z pędzla wpuścić w ręcznik papierowy przed malowaniem. Ważny jest też kierunek w którym malujesz). Zostanie Ci fajne przyciemnienie bez ostro zarysowanych granic zacieków. Ja wiem, jak to jest. Kiedy malujesz, wnikasz w najmniejszy detal, widzisz każdą niedoskonałość i pierdolca dostajesz. To niestety też trzeba wziąć pod uwagę, tak samo to, że świeża warstwa wygląda z dupy, ale jak podeschnie to się wtapia :D. Jak łapiesz dystans do dzieła, to tych niedoskonałości już tak nie widzisz.

Jak coś, to ja bardziej do Ciebie wbiję, w mojej norze to ciężko by było :). A tak w ogóle Rashbanor, jak się z nim widziałem coś z 1.5-2 lata temu, wspominał, że warto by się spotkać, pochlać i pogadać ;)

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #250 dnia: Października 07, 2014, 01:27:30 »
Dobrze jest!
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #251 dnia: Października 07, 2014, 08:19:19 »
Bardzo ładnie Yoyek. Powiem szczerze, że gdybym miał więcej miejsca w kajucie to bym też coś posklejał. Bardzo ładnie to wygląda nie stresuj się :). Nie lubię takich wymuskanych idealnych modeli ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #252 dnia: Października 07, 2014, 10:31:38 »
Podziękował. Dziś rano jeszcze trochę poprawiłem te linie i są nieco bardziej widoczne. A tak na marginesie - wczoraj na zapasowej owiewce zrobiłem specjalnie ryski pap. ściernym takim większym. Potem poszedł papier 1500, potem 2000, potem taki filc, potem nałożyłem tę pastę Tamiya FINIS i polerka papierowym ręcznikiem kuchennym. Efekt bdb, szybka jak nowa. Naprawdę fajna sprawa...

Ps. Tak za dnia po poprawce:

Jutro mam zamiar malować błyskawice ze stworzonego szablonu (taśma), proszę trzymać kciuki...
« Ostatnia zmiana: Października 07, 2014, 22:04:11 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #253 dnia: Października 08, 2014, 15:34:52 »
Bardzo!

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #254 dnia: Października 08, 2014, 19:27:31 »
Bardzo!

Dobrze trzymałeś :icon_biggrin:, dwie strzały zrobione, Stresu było co nie miara, ale wyszły okej! Lim-2 zyskał już odznakę Załogi wyborowej.

Co ciekawe nie trzeba robić na tym washa, bo ładnie przebił.

www.yoyosims.pl