Autor Wątek: Technika modelarska  (Przeczytany 90098 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Technika modelarska
« Odpowiedź #285 dnia: Października 27, 2014, 07:58:03 »
nie plastik grzejesz a nitowarkę
Tak jasne, też pisałem o nitowarce, chodziło mi o to, że też może być za gorąca. Niestety oprawka z obudową plastikową: http://www.ratomodeling.com/reviews/trumpeter_rivetmaker/rivetmaker1.jpg , a za to kilka kółeczek.
Ps. tutaj trochę na temat nitowania i przykłady efektów: http://www.largescaleplanes.com/tips/RatoMarczak/riveting_1/riveting_1.php .
magic sculp.
A może być ten Milliput? Magic Sculp jakoś nie mogę nigdzie znaleźć.
http://figurki.org/index.php/od-podstaw/materiay/1046-milliput .
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2014, 21:57:17 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #286 dnia: Października 27, 2014, 22:07:32 »
Nie używałem Miliputa do takich rzeczy, ale mam wrażenie, że jest za kruchy. Jeśli masz Miliputa to sprawdz, jeśli i tak musisz kupić to lepiej Magika.
http://www.armahobby.pl/magic-sculp-100g.html

« Odpowiedź #287 dnia: Listopada 05, 2014, 21:35:51 »
Ten Eduard's MiG-21PFM Cold War Tarantula też jest fajny!
http://www.youtube.com/watch?v=gdiTxStGwkw

« Odpowiedź #288 dnia: Listopada 05, 2014, 22:03:45 »
A ja mam pytanie "techniczne": Czy ktoś z Was spotkał się z metodą robienia drobnych elementów przeźroczystych z  kleju CA? I może mi to "łopatologicznie" wyłożyć? Konkretnie chcę zrobić klosze świateł pozycyjnych. Na razie mam wypiłowane i pomalowane miejsca (wnęki) świateł. Czy klej kapnąć z tubki ("Kropelka") na wnęke, nałożyć zapałką czy kapnąć gdzieś z boku i delikatnie zanurzyć końcówkę płata (miejsce gdzie ma być światło)? Klej "świeży" czy lekko podeschnięty? Wszelkie informacje mile widziane.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #289 dnia: Listopada 05, 2014, 22:35:54 »
A nie lepiej zrobić tym Clear Fix Humbrola? W limie lepiłem nim kabinkę, kleik do szkiełek pierwsza klasa, z niego też można właśnie robić szybki nawet czy reflektory. Są na YT filmiki jak to wykonać.

Ps. postęp z prac:
Co do MiG-21 PF, dłubie się. Linie podziału już w 90% gotowe (kupe roboty bo cały model poszedł na szlifowanie i potem rycie przez klika, czy już kilkanaście wieczorów), nity na razie te większe w 100%. czekam na nitowarkę do mniejszych, tych nie zacząłem. Znalazłem dobrą duszę na forum PWM, która wykona mi osłonę kabiny jako Vacu na pdst. mojej pękniętej, więc może ten temat da się jakoś ogarnąć przyzwoicie. Testowałem dziś za to washa - farby olejne Van Gogh + White Spirit. Rozprowadza się wyśmienicie po liniach. Akryl się nie umywa nawet. Ładnie się czyści. Kupiłem dwa kolory Lamp black oraz jakiś ciemny brąz. Mig będzie w barwach 1 PLM z pod Warszawy z lat 70tych. Może nie każdemu się to spodoba, ale będzie pilot, a co. Czyłgiści wsadzają swoich to i my raz na jakiś czas chyba możemy? :)

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #290 dnia: Listopada 06, 2014, 10:01:47 »
Ja kiedyś robiłem takie elementy z kleju dwuskładnikowego (miałem taki przezroczysty lekko żółtawy). Najpierw robiłem odlew końcówki skrzydła w silikonie (wcześniej lekko natłuszczając powierzchnię). Następnie w tak przygotowaną formę wlewałem wymieszany klej. No i pozostał najgorszy etap - trzeba było ten mały element odciąć i obrobić :cry: (skala 1:48). Ale to było dawno temu :-).

« Odpowiedź #291 dnia: Listopada 06, 2014, 11:51:56 »
Z CA to raczej się nie da zrobić jakiegokolwiek elementu bo jest mocno lejny i ciężko kontrolować to. Jak masz wypiłowane miejsce pod lampę tona CA wklej kawałek ramki przezroczystej i opiłuj. Oczywiście pytanie jeszcze jaka skala i jaka to lampka.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #292 dnia: Listopada 06, 2014, 19:58:53 »
Nie używałem Miliputa do takich rzeczy, ale mam wrażenie, że jest za kruchy. J

Kilka dni temu do mnie doszło, zamówiłem SUPER Fine (biały) i jest ok. Można też obrabiać wodą, po 3h to się jeszcze do niczego nie nadaje (jak piszą), ale tak po 1,5 dnia to był już kamień. Testowałem ścieralność pilnikami i polerkę i dobrze to wychodzi. Można spokojnie uzupełniać nawet większe ubytki i potem to szlifować jak się chce. Po malowaniu nie odznacza się.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #293 dnia: Listopada 06, 2014, 21:42:34 »
@Wind, @sznink
Temat nieaktualny, po kilku próbach na "egzemplarzu testowym" nie jestem zadowolony z efektu. Gdzieś mi się ten temat po prostu obił o oczy, chyba na "modelworku".
Z CA to raczej się nie da zrobić jakiegokolwiek elementu bo jest mocno lejny i ciężko kontrolować to. Jak masz wypiłowane miejsce pod lampę tona CA wklej kawałek ramki przezroczystej i opiłuj. Oczywiście pytanie jeszcze jaka skala i jaka to lampka.
Jak pisałem miejsce już wypiłowane, pomalowane, a w ten sposób robiłem reflektory skrzydłowe na "Defiancie". W najgorszym wypadku zaszpachluję i pomaluję w kolorze świateł.
A nie lepiej zrobić tym Clear Fix Humbrola? W limie lepiłem nim kabinkę, kleik do szkiełek pierwsza klasa, z niego też można właśnie robić szybki nawet czy reflektory. Są na YT filmiki jak to wykonać.
@Yoyo, jeśli ten miałeś na myśli klik, to o trochę inny efekt mi chodzi, ale dzięki za podpowiedź.
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #294 dnia: Listopada 07, 2014, 23:41:51 »
Kilka dni temu do mnie doszło, zamówiłem SUPER Fine (biały) i jest ok. Można też obrabiać wodą, po 3h to się jeszcze do niczego nie nadaje (jak piszą), ale tak po 1,5 dnia to był już kamień. Testowałem ścieralność pilnikami i polerkę i dobrze to wychodzi. Można spokojnie uzupełniać nawet większe ubytki i potem to szlifować jak się chce. Po malowaniu nie odznacza się.

Tylko, czy przy ciągnięciu linii narzędzie nie będzie skakało na granicy materiałów. Jak nie to jest gites.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #295 dnia: Listopada 08, 2014, 00:20:24 »
Tego nie próbowałem, testy robiłem na niepotrzebnym stateczniku, ale masz rację, warto sprawdzić.

Ps. a korzystacie ze szpachlówek płynnych? Przydają się na warsztacie?
Np. coś takiego: http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=P-119&lang=pl.
« Ostatnia zmiana: Listopada 08, 2014, 07:48:10 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #296 dnia: Listopada 08, 2014, 23:48:36 »
Używam dokładnie takiej. Dobra rzecz na małe szczeliny np. łączenie połówek kadłuba czy płatów. Po zaschnięciu biała. Raczej nie nadaje się do zalewania jam skurczowych. Niezła w obróbce. W przypadku słabiej kryjących farb wymaga położenia większej ilości warstw farby.
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #297 dnia: Listopada 15, 2014, 12:21:24 »
Się nakleiłem ;D.

www.yoyosims.pl

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #298 dnia: Listopada 15, 2014, 18:26:01 »
Maskol?
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #299 dnia: Listopada 16, 2014, 12:28:51 »
Maskol?

Mam, ale tutaj wolałem zalepić już pomalowane "oponki", by nie było śladu. A skoro mowa o Maskolu. Czym go nakładać?
Robiłem coś tam pędzlem, który potem już do niczego się nie nadawał :(. Bardzo ciężko się go usuwa potem z pędzla.

Może mało udane zdjęcie. Srebrny, ale wcześniej nałożony czarny. Czyli na srebrnym pre shading działa, z tym, że jakoś nie jest to taki realistyczny efekt, a bardziej chyba zabieg pod publikę.

Zbiornik 490L + 2x K-3S.
« Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2014, 15:59:04 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl