Autor Wątek: Technika modelarska  (Przeczytany 90288 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Technika modelarska
« Odpowiedź #330 dnia: Października 05, 2015, 19:38:58 »
Dzięki! Cały czas się waham..... Chyba jednak mój warsztat potrzebuje więcej praktyki. 

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #331 dnia: Października 13, 2015, 10:21:57 »
Słuchajcie pytanko dotyczące elementów fototrawionych.

Będę chciał zrobić U-boota sobie na półę. Kupiłem nowy zestawik od Griffin Model dla VIIC/41 Wersja atlantyczna.
Zestaw jest kozacki, tutaj go można podejrzeć: http://www.griffonmodel.com/product_view.asp?id=317&classid=74 .
( http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=25051
http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=22869&postdays=0&postorder=asc&start=0 )

Natomiast nie mam doswiadczeń z takimi elementami - pytanie zatem jak to ciąć, opiłować? Czym najlepiej przykleić do elementów plastikowych, a czym jeśli dana rzecz składa się tylko z takich elementów - jak je skleić?
« Ostatnia zmiana: Października 13, 2015, 19:35:57 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #332 dnia: Października 13, 2015, 15:03:07 »
O to jest przerąbane. Kiedyś montowałem z elementów fototrawionych oporządzenie niemieckiego grenadiera. Klamerki szelek o wymiarach 1mm/1mm, te sprawy. Kleiłem klejem szybkoschnącym. Za przeproszeniem, je****a. Ale tak lubię :)

Może bez rozpędzania się... Mazak.
« Ostatnia zmiana: Października 13, 2015, 19:54:48 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #333 dnia: Października 13, 2015, 15:50:11 »
Klejenie cyjanoakrylem. Gięcie - giętarką. Przykładowa na fotce.
http://exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODUCTIONS-T002-Flip-R5-Gietarka-do-elementow-fototrawionych/9047

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #334 dnia: Października 13, 2015, 18:49:17 »
Łeee, to jeszcze jakąś zaginarkę muszę kupić? Idea z tym modelem mnie zrujnuje bo i tak juz popłynąłem, a jeszcze wpadłem na pomysł gablotki  :icon_confused: . Thx.

Za przeproszeniem, je****a. Ale tak lubię :)

Zima idzie, można dłubać ; ).
« Ostatnia zmiana: Października 13, 2015, 19:55:33 wysłana przez KosiMazaki »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #335 dnia: Października 13, 2015, 20:35:11 »
Wycinanie elementów najlepiej na kawałku szkła, lustra zwykłym skalpelem ostrym. Opiłować zawsze można pilnikiem, papierem. Czasem wszystko zależy od blaszek, bo jednak są różne, twardsze, bardziej miękkie, grubsze, cieńsze itd. Zamiast zaginarki można używać z powodzeniem klocków lego jeśli ktoś ma w zapasie. Jest pewność, że mają kąty proste i gładkie powierzchnie. Czasem trzeba trochę wyobraźni żeby z klocków skorzystać. Do elementów giętych na okrągło w zasadzie wszystko się przyda co twarde gładkie i okrągłe. Przed kształtowaniem można blaszkę przypalić w ogniu np. kuchenki gazowej. Wówczas jest dużo bardziej miękka i podatna na kształtowanie oraz się nie odgina. Jednak przed niepodgrzewaniem należny sprawdzić na kawałku niepotrzebnej blaszki - czasem niektóre lubię się sfajczyć. Do łączenia blaszek z blaszkami najlepiej zastosować lutowanie, ale to osobna i długa historia. Jeśli byś był zainteresowany to daj znać albo googluj  ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #336 dnia: Października 13, 2015, 20:49:52 »
Dobrym magikiem w te klocki był Siara ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #337 dnia: Października 14, 2015, 19:37:34 »
Panowie, a jeszcze takie pytanko z ciekawości. Jak się robi kamuflaż, to widziałem, że niektórzy używają czegoś na kształt plasteliny do robienia aerografem nieregularnych plam, tak by nie wyszło coś "niechcący". Tyle tylko, że raczej to nie plastelina - przecież ona jest tłusta i zostawi zawsze jakieś ślady, a nawet przebarwienia...

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #338 dnia: Października 14, 2015, 20:21:52 »
A benzynką ekstrakcyjną nie da się odtłuścić takich plam po plastelinie? Ta nie jest ani agresywna ani tłusta :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #339 dnia: Października 14, 2015, 20:27:36 »
Ja używałem Maskolu którym kleiłem szablony z papieru. Ewentualnie jest Uhu Patefix - masa a'la plastelina ale nie zostawia tłustych śladów.

« Odpowiedź #340 dnia: Października 15, 2015, 00:11:57 »
Przy tej wielkości modelu plamy powinieneś być w stanie spokojnie namalować aerografem. O ile mowa o U-bocie. Plastelinka o której mówisz to plastelina introligatorska, sprzedawana jako np. masa do przyklejania plakatów na ściany. Dostępna w większości empiko-papierniczych sklepów i na działach papierniczych marketów. Problem jest taki, że potrafi dość łatwo zedrzeć farbę, zostawić ślady (mimo, że nie jest tłusta), albo nie odkleić się w całości. Na to ostanie pomaga potrzymanie modelu w lodówce przed odklejaniem. Niektórzy preferują zwykłą plastelinę. Dużo łatwiej ją formować, nakładać i zdejmować, a jeśli model jest zabezpieczony lakierem to i zmyć ślady. Benzyna którą proponuje Mazak, gołego Humbrola by zmyła bardzo szybko. Z malowaniem kamuflażu od plastelin jest też sporo problemów z osiąganiem stałej granicy pomiędzy kolorami, malowaniem we wklęśnięciach itd. Ogólnie jeśli masz w miarę normalną psikawkę to większość malowań spokojnie powinieneś namalować z ręki.

« Odpowiedź #341 dnia: Października 15, 2015, 00:27:18 »
Mistrz Windu słusznie prawi. Patafix nawet nie dociskany specjalnie, a dłużej zostawiony, potrafi mocno złapać. A Humbrol trochę czasu na zaschnięcie potrzebuje.
A jakie to kamo ma być? Zwykłe wycięcie masek (z taśmy np. Tamiyi) nie da rady?
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #342 dnia: Października 23, 2015, 17:29:27 »
Słuchajcie, a macie jakiś pomysł na figurki marynarzy (najlepiej od razu Kriegsmarine) w skali 1:144.
Niestety nic nie mogę znaleźć w sieci, ale może szukam nie tam gdzie trzeba.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #343 dnia: Października 23, 2015, 21:02:24 »
Na modelworku taki jeden przerabiał (przemalowywał?) pancerniaków Preisera na marynarzy:
http://modelwork.pl/viewtopic.php?p=693640#p693640 (ostatnie zdjęcie w poście).
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #344 dnia: Października 23, 2015, 22:51:48 »
Na modelworku taki jeden przerabiał (przemalowywał?) pancerniaków Preisera na marynarzy:
http://modelwork.pl/viewtopic.php?p=693640#p693640 (ostatnie zdjęcie w poście).

No dokładnie tym się wzorowałem  :icon_razz:, bo "scenka" fajna , ale jakoś nie mogę na tych "reich tank crew" trafić.

www.yoyosims.pl