Autor Wątek: Air Refueling  (Przeczytany 15405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
Odp: Air Refueling
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 31, 2009, 15:39:51 »
Żeby tanker Cię usłyszał, musisz mieć wpisany jego aktualny nr TACAN.
Nigdy nie wpisywałem i zawsze mnie słyszał.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Ambrzyk

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 03, 2009, 05:25:34 »
Faktycznie, spróbowałem w campaign i bez ustawiania częstotliwości mnie usłyszał (w momencie kiedy miałem kontakt wzrokowy i wybrany waypoint na tankowiec). Natomiast kiedy indziej próbowałem w TE, wiedząc że lataja trzy tankowce w pobliżu (ale żadnego nie widziałem i nie było zaprogramowanego waypoint na tankowanie) i moje słowa puszczone w eter pozostały bez echa odpowiedzi. Qby podpowiedż będzie bardzo pomocna. Tak też jest bardziej sensownie.

« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 03, 2009, 22:25:37 »
Powiedziałbym, że odpowiedź Qby jest wręcz profesjonalna ;).

Pzdr :).

Piorun

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 08, 2009, 02:57:49 »
       Choć  jestem nowicjuszem na tym forum nie mogę się powstrzymać od wtrącenia małej uwagi dla początkujących. Sam po kilkukrotnym zestrzeleniu tankowca zacząłem się spokojnie zastanawiać co robię źle. Tak jak innym, po zbliżeniu tanker zaczynał mi latać po całym ekranie a ja oczywiście za nim. Wziąłem więc sobie do serca uwagi kolegów że trzeba patrzeć prosto i od razu pomogło. A dokładniej robię to tak. Podchodzę na kokpicie 2D aż dokładnie widzę szczegóły sondy, sprawdzam jaką ma prędkość tanker (najczęściej 320). Wyrównuję prędkość aby mieć +3 do 5 węzłów na zbliżaniu, przechodzę na 3D i teraz najważniejsza rada laika. Skupiam prawie całkowicie wzrok na FPM widząc kątem oka trochę nad sobą plamę tankowca. Nie dokładne kontury a plamę. Delikatnie (nie mam pedałów!) staram się przede wszystkim utrzymywać FPM dokładnie w środeczku, czyli lot przede wszystkim poziomy. Jeśli ciemna plama u góry oddala się to bardzo delikatnie podciągam i wyrównuję (poziomo przede wszystkim).
    Priorytety:
1-   lot poziomo i w miarę prosto.
2-   prędkość zbliżania +2-5 węzłów
3-   być pod tankowcem
4-   być bliżej końca sondy
5-   być w osi tankowca

I uwaga: podchodzę raczej od dołu a nie od tyłu na poziomie tankowca bo tam naprawdę rzuca.  Przepustnicy raczej nie ruszam. Czasami bardzo przydatny jest leciutki hamulec (ale nie za długo). Co ~5 sek zerkam w lewo na  prędkość staram się utrzymać +2 kn. Reakcja (zmiana prędkości przy hamowaniu) jest jeszcze bardziej opóźniona niż reakcja na ruchy drążka więc bez pośpiechu. Ruszam się więc raczej jak mucha w smole, a nie jak pchła na gorącej patelni. Lecę prosto sam a tankowiec jest tylko dodatkiem, prawie nie zwracam uwagi czy on zaczyna skakać góra/dół czy nie. Na pocieszenie mogę powiedzieć że będąc blisko kontaktu turbulencje są jakby mniejsze. Jeśli jesteśmy odchyleni w lewo czy prawo o mniej niż dwie szerokości kadłuba KC-10 to na korektę kursu mamy aż kilka sekund więc dosłownie muskamy joystik i czekamy. Najważniejsze aby FPM był w środku i w miarę poziomo.
Ponieważ dużym stresem jest świadomość tego że z każdą sekundą ubywa nam paliwa, proponuję miast strzelać do tankowca stworzyć Builderem własną misję tylko do tankowania (Tanker + AWACS + F16). Mając 5200 paliwa w zbiornikach mamy na spoko 40 minut na nieudane próby tankowania. Jak uda się po raz pierwszy, to następne tankowania wydają się dużo prostsze.
Jeszcze jedno. Jeśli troszeczkę przestrzelimy z prędkością i miniemy punkt połączenia widząc że u góry „plama tankowca” zaczyna wychodzić poza górną krawędź ekranu wciskamy na moment hamulec starając się za wszelką cenę utrzymać kurs i wysokość (FPM w środeczku to podstawa). Po paru sekundach dziób tankowca powinien się pojawić u góry. Jeśli przesadziliśmy trochę z hamulcem nie dotykamy pod żadnym pozorem przepustnicy bo jest przecież ustawiona tak aby mieć + 2-4 węzły zbliżania do tankowca. Czekamy nawet 30 sekund aż znów zaczniemy zbliżanie. Jeśli zahamowaliśmy zbyt brutalnie to sory, chyba trzeba zaczynać od początku.

Powodzenia.

PS. Czy wie ktoś kiedy zakończyć tankowanie (ale bez patrzenia na wskaźnik) ?

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 08, 2009, 08:17:16 »
Pobaw się stroną BINGO na DED i przełącznikiem DED dla HUD (to w kwestii kiedy kończyć tankowanie).

Czy wspominałem, iż jedna z ekip na LLTM'09 chwaliła się tankowaniem flight'a w 6,5 minuty (z KC-135 oczywista)? :004:

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 08, 2009, 10:24:54 »
       Podchodzę na kokpicie 2D aż dokładnie widzę szczegóły sondy, sprawdzam jaką ma prędkość tanker (najczęściej 320).

Co do zakończenia tankowania to tak jak Wacha wspomniał  daj sobie DED na HUDa.

A co do cytatu to nie rób tak! Spalisz im jajka :D

Piorun

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 08, 2009, 16:13:01 »
Wacha, Ty mnie je dołuj ! Ja sam nie zatankuje w 7 minut, a co dopiero cały flight  :002:

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 08, 2009, 22:20:41 »
Wacha, Ty mnie je dołuj ! Ja sam nie zatankuje w 7 minut, a co dopiero cały flight  :002:

I to do pełna ze zbiornikami...  :021:
F-16C Block50 driver...

Piorun

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 08, 2009, 22:52:57 »
No to teraz mnie już całkiem osłabiło.

Ale a propos palenia jajek. Jeśli dobrze pamiętam to w Jane's F/A-18E przed podejściem do tankowania należało koniecznie wyłączyć radar. Wydaje mi się że w manualu do F4 AF nic nie piszą o takiej konieczności. Czy może mi ktoś powiedzieć jak powinno być (zwłaszcza w RL).

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 08, 2009, 23:07:58 »
Radar wyłączony.

Pilot tankowca oszalał
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 12, 2010, 18:46:55 »
Witam
Spotkałem się dzisiaj z następującym problemem.
Platforma OF 4.7
Dla podtrzymania nawyków postanowiłem odbyć lot na tankowanie. Z braku czasu na zbudowanie własnej  misji treningowej odpaliłem gotową misję treningową "refueling". Po kontakcie z tankowcem normalnie do niego podchodzę. W momencie kiedy byłem prawie podczepiony widzę, że zaczyna skręcać i schodzić z ustalonej trasy. Mimo to postanowiłem się podłączyć. Wykonaliśmy obszerny " orbit 360" i dalej kawałeczek po trasie. W pewnym momencie nastąpił jakby przeskok obrazu i w ułamku sekundy znalazłem się około 5 nm na prawo od tankowca. Postanowiłem podejść jeszcze raz. Po ponownym połączeniu podobna sytuacja. Co prawda lot po prostej ale znowu taki sam przeskok i lecę w pewnej odległości od tankowca. Może spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem?

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 12, 2010, 18:56:24 »
Wyobraź sobie jak by ten tankowiec leciał ciągle prosto w końcu przy przeleciał flot, zestrzelili by go, ukradli, przemalowali, oddali na złom, itp. a tak lata sobie po wyznaczonym obszarze. Dzięki temu wiesz mniej więcej gdzie się znajduje.
Co do teleportów hmmm lag? Jak lecisz z kimś w ciasnej formacji to jest wszystko ok?

Ps. Nie zakładaj nowego tematu jeśli już jest jakiś o podobnej tematyce.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 12, 2010, 18:58:26 »
Tak to już jest. Przy kontakcie zostaniesz przyssany do tankera przez co połączenie się "usztywni". Jeżeli nie będziesz trzymał parametrów lotu tankera i albo zakończysz refuel, albo dojdziesz do parametrów krytycznych dla połączenia to zostaniesz właśnie wystrzelony.
No niestety, AR w OF jest zrobione "średnio na jeża".

Z pomocnych wskazówek to:
- Zobacz jaką prędkość ma tanker przed kontaktem, i w trakcie kontaktu taką utrzymuj.
- Flight path marker, na linię horyzontu - w zakręcie też.
- W zakręcie trzymaj przechylenie takie jak ma tanker. Wyobraź sobie oś podłużną tankera, i staraj się ustawić efa tak, by obie osie miały ten sam kierunek.

EDIT:
Widzę że Syringe podał inną teorię. Ja jestem pewien swojej ;)

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 12, 2010, 19:07:46 »
No jak wystrzelisz z Tankera to raczej nie na  5 mil w bok tak jak to Lakoni opisał.
Chociaż to Falcon, świat gdzie niemożliwe staje się codziennością lol.

« Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 12, 2010, 20:12:07 »
Wyobraź sobie jak by ten tankowiec leciał ciągle prosto w końcu przy przeleciał flot, zestrzelili by go, ukradli, przemalowali, oddali na złom, itp. a tak lata sobie po wyznaczonym obszarze. Dzięki temu wiesz mniej więcej gdzie się znajduje.
Co do teleportów hmmm lag? Jak lecisz z kimś w ciasnej formacji to jest wszystko ok?

Ps. Nie zakładaj nowego tematu jeśli już jest jakiś o podobnej tematyce.
Zdaję sobie sprawę z tego że tanker nie będzie leciał cały czas na wprost. Nie mam większych problemów z kontaktem i utrzymywaniem parametrów lotu w trakcie pobierania paliwa. Kontakt nawiązałem w miarę szybko. Zdziwiło mnie to, że tanker zboczył z zaplanowanej trasy. Do planowanego wykonania jego zakrętu zostało sporo nm. Wiem równiez jak w OF wygląda zerwanie kontaktu i "wystrzelenie". To nie było to. Znalazłem się naprawdę kilka mil od niego.

p.s.
Przepraszam za nowy post i dzięki za przeniesienie