Autor Wątek: Imprezy i pokazy lotnicze  (Przeczytany 104894 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Imprezy lotnicze
« Odpowiedź #270 dnia: Sierpnia 26, 2016, 11:15:39 »
W tym roku centralne uroczystości Święta Lotnictwa Polskiego odbędą się w Poznaniu. Przy tej okazji w sobotę 27 sierpnia na terenie 31. Bazy Lotnictwa Taktycznego Poznań-Krzesiny odbędą się obchody 60-lecia Polskich Skrzydeł na Krzesinach oraz dorocznego święta 2. SLT i 31. BLT. Ale...nie dla wszystkich  :cry: gdyż
gdyż wejściówki trafiły do kadry i pracowników wojska wraz z rodzinami oraz zaproszonych gości.
ponieważ
Wojsko zamknięcie imprezy dla „wybranych gości” argumentuje brakiem możliwości przyjęcia kilkudziesięciu tysięcy gości.
Źródło http://epoznan.pl/news-news-51902-Wielki_festyn_lotniczy_w_31_BLT_w_Krzesinach_zamkniety_dla_poznaniakow
Szkoda, że tego typu zdarzenia nie są dostępne dla wszystkich. Parę lat temu byłem w Krzesinach na pokazach a więc da się. Ale prościej nie organizować. Szkoda.

« Odpowiedź #271 dnia: Sierpnia 26, 2016, 15:04:43 »
Tak na dobrą sprawę przepustka załatwia wszystko, więc nawet jak jesteś skąd indziej niż Poznania, to i tak mógłbyś wejść, bo jak głosi cytat: "...wejściówki trafiły do kadry i pracowników wojska wraz z rodzinami oraz zaproszonych gości." A kto Ci będzie sprawdzał czy jesteś z rodziny czy nie, równie dobrze mógłbyś powiedzieć że jesteś moim bratem a goście na bramie by przepuścili bez najmniejszego problemu. Ja co roku zabierałem ze sobą innego kumpla i każdy był zadowolony, bez najmniejszego żalu. Na ten rok, w sumie jedno miejsce jest w samochodzie :evil:.

« Odpowiedź #272 dnia: Sierpnia 28, 2016, 07:59:17 »
Dzięki uprzejmości drejku byłem wczoraj w Krzesinach. Było bardzo gorąco, pokazy opóźniły się o 2 godziny, ponieważ przedłużyła się część oficjalna. Były pokazy akrobacji samolotów, sprzętu wojskowego oraz wystawa w hangarze. Drejku napisze może coś więcej i załączy zdjęcia. Mam nadzieję, że już dojechał do Krakowa.

« Odpowiedź #273 dnia: Sierpnia 28, 2016, 18:22:26 »
Też byłem, zjarałem się na słońcu niesamowicie, ale było warto. Dwie godziny opóźnienia dość mocno skopały imprezę, bo rozumiem że obsuwa mogła być np. o pół godziny, ale dwie?!?! A wszystko to przez naszego wspaniałego prezydenta :evil:. Później jak już zaczęli latać to w sumie bez większych przerw więc było ok. Nasze eFy co zrobiły przelot miały po przelocie lecieć normalnie na misję, ale ostatecznie nie polecieli, bo kto znowu zje**ł? Nasz super prezydent który się spóźnił. Paliwa mało, to i misji nie było. Ja, jak to na corocznego uczestniczącego w święcie bazy, kupiłem sobie koszulkę, a nawet dwie :D, no i plakaty za darmo to też wziąłem dwa :evil:.

W środku koszulka z zeszłego roku, a dwie po bokach, najnowsze nabytki. Gość był uparty, bo nie dość że prawie 70 PLN za sztukę to nie chciał nic urwać, nawet dla wojskowego...

P.S. Sorki za jakość zdjęcia, robione telefonem.

« Odpowiedź #274 dnia: Sierpnia 29, 2016, 12:10:52 »
POZNAŃ 26-27.08.2016

Najpierw była konferencja na Politechnice Poznańskiej z dużym zagęszczeniem półkowników i generałów z niewielką wystawą statyczną (uzbrojenie szkoleniowe, rescue kit z ACESa, ubranie na loty wodne).
Tzw. piknik lotniczy - dla każdego pasjonata lotnictwa oczywiście, że warto tam być (dzięki @vito). W tym roku przepustki były bardziej restrykcyjnie sprawdzane, bo miał być prezydent. Niestety 2 godzinne opóźnienie budziło delikatnie mówiąc negatywne uczucia wśród ludzi i ciężko było wytrzymać na słoneczku ;) Nagłośnia praktycznie brak.
Jak już oficjele odlecieli to wyglądało to tak jakby na siłę wszystkich wypuszczano aby nadrobić czas, ale było warto.
Ciekawie wyglądał szczególnie pokaz MIGa-29 w parze z EXTRą.

Na pewno było warto, ale w tym roku organizatorzy musieli spełnić inne cele ... (no było w TV ;) )

« Odpowiedź #275 dnia: Sierpnia 29, 2016, 21:41:12 »
Tak w kwestii formalnejTM
Kielu lata na XA-41, to takie coś jak Extra, ale półtora raza lepsza, a może i więcej.

« Odpowiedź #276 dnia: Sierpnia 29, 2016, 21:58:20 »
Fakt @Toyo - racja :)

Następna impreza - Dzień Otwarty w 23. Bazie Lotnictwa Taktycznego 10.09.2016 r.

http://23blt.wp.mil.pl/pl/1_413.html

« Odpowiedź #277 dnia: Sierpnia 29, 2016, 22:06:15 »

I kolejna , może nie tak "wypasiona" ale bywa sympatycznie. Lotnisko Katowice-Muchowiec, sobota 3-go  września w godzinach 13:00 - 19:00.

https://www.facebook.com/events/1148155798577641

« Odpowiedź #278 dnia: Sierpnia 29, 2016, 22:13:06 »
Nie było o tym chyba mowy, ale w Bielsku-Białej odbył się w ten weekend coroczny piknik lotniczy na lotnisku w Aleksandrowicach.
W tym roku dodatkowo świętowano 80-lecie lotniska w Aleksandrowicach.
Jako pokazy specjalne, można było zobaczyć MiG-29 i grupę Orlików.
MiG zaskoczył mnie potężną dawką hałasu i czystym niebem, bo jak pamiętam zawsze ciągnął za sobą czarny warkocz spalin. Mamy teraz chyba bardziej ekologiczne paliwo :)
Pokazy oczywiście tylko z przelotu, bo u nas lotnisko po staremu trawiaste..
Zdjęcia wykonane, że tak powiem z biodra podczas grillowania na działce.  :evil: (ostatnie z balkonu dzień wcześniej)

« Odpowiedź #279 dnia: Sierpnia 29, 2016, 22:14:21 »
A w najbliższą sobotę Mirosławiec i 12 Baza Bezałogowych Statków Powietrznych

« Odpowiedź #280 dnia: Sierpnia 31, 2016, 06:19:52 »
Czy jest już ustalony godzinowy rozkład jazdy?
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

« Odpowiedź #281 dnia: Sierpnia 31, 2016, 12:53:43 »
11.09. Aeroklub Mielecki szykuje pikinik z pokazami. M.in.: pokaz dynamiczny samolotu MiG-29, pokaz akrobacji zespołu ORLIK TEAM, prezentacja samolotu M28 i śmigłowca S70i Black Hawk.
http://www.hej.mielec.pl/miasto2/aktualnosci/art7173.html
Dzieje się w naszym pięknym kraju  :564:

« Odpowiedź #282 dnia: Września 03, 2016, 21:36:42 »
Ktoś z forumowiczów był w Mirosławcu? Ja jestem bardzo zadowolony. Hektar był do przejścia od parkingu, ale mniejsza o to. Dużo miejsca, dosyć pokaźna wystawa statyczna. Pokazy w powietrzu niczego sobie. Po raz pierwszy oglądałem Miga-29. Piękna sprawa. Jestem bardzo zadowolony z dzisiejszego dnia. Jak ktoś ma foty może się nimi podzielić :P Ja fotografem niestety nie jestem.

« Odpowiedź #283 dnia: Września 07, 2016, 16:05:34 »
Kto wybiera się na piknik do Mińska ? Jakieś wskazówki, żeby nie utknąć z samochodem ?

Darth_Worm

• Gość
« Odpowiedź #284 dnia: Września 08, 2016, 10:05:15 »
Kto się wybiera na http://www.natodays.cz/programme
Jeżeli będą chętni na bramboraki i knedliczki, popijane czeskim pilsem w moim towrzystwie, to proszę o nr tel na priva będę w niedzielę 18.09 od rana.