Autor Wątek: Mi-24 Hind - Urzekla mnie twoja historia...  (Przeczytany 85127 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline iq85

• APAsq
  • *
Odp: Mi-24 Hind - Urzekla mnie twoja historia...
« Odpowiedź #90 dnia: Stycznia 28, 2008, 22:31:30 »
Plotki już słyszałem, mam nadzieję że się potwierdzą. :D Może Mi-24 tak szybko nie znikną z pruszczańskiego nieba. Liczę na to że trafią do EPPR, a nie do Inowrocławia :118:. Od misji w Iraku strasznie tu cicho. Nawet pikniku lotniczego nie było w minionym roku. W tej chwili jest tu wirtualna baza dla nowych "minibezzałogowców" które nigdy nie zawitały do jednostki (i nie wiadomo czy zawitają), bo obsługa szkoli się u producenta w Izraelu, po czym trafiają od razu na "front".
DCS/FSX/AC/pCARS

empeck

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Stycznia 28, 2008, 22:41:34 »
Liczę na to że trafią do EPPR, a nie do Inowrocławia :118:.

Na moje to na inowrocławskim niebie nieźle się prezentują  :118: Nie dalej niż jakieś dwa tygodnie temu trzy Mi-24 w formacji przeleciały mi jakieś kilkadziesiąt metrów nad głową  :banan (niemal low-pass, hehe)

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Stycznia 28, 2008, 23:05:52 »
Lepsze Mi-24P niż (uchowaj Boże!) Głuszce...

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: Lutego 03, 2008, 17:16:14 »
No skoro tam o tym wspomnieli to "świętokradztwem" nie będzie jeśli potwierdzę ta informację aczkolwiek wyrocznia nie jestem ,dlatego dopiero jak przylecą wtedy będziemy swietować.
Trafia najprawdopodobniej do EPPR .Pana Hołdanowicza proszę nie słuchać. Jego wypowiedzi w tym temacie to dla mnie wymądrzanie się . Mamy szanse mieć cokolwiek użytecznego lub nie mieć niczego w sytuacji kiedy nie stać nas na coś lepszego .To nie pan Hołdanowicz poleci na tym do Afganistanu , Czadu lub gdzie tam nas jeszcze nie ma lub nie bedzie .A dyskutować co moglibyśmy można by bardzo krótko gdyby były na to pieniadze i decydowali o tym kompetentni ludzie u władzy.....i jeszcze raz pieniadze.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

Zibi

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Kwietnia 21, 2008, 20:05:48 »
Pamiętam Hindy z 2002r. z Nigerii. Port Harcourt, lotnisko tajno-wojenne dosłownie przez płot z cywilnym... Najpierw straszny huk, po chwili znad palm wyskoczyło coś, na widok czego scyzoryk sam otwierał sie w kieszeni.... Pikne to było. Pozdrawiam :)

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: Października 03, 2008, 13:35:35 »
Mi-24P należący do Senegalu.

« Odpowiedź #96 dnia: Października 06, 2008, 12:40:16 »
Ludzie czytam ten wątek i widzę, że wieRZycie w swoje racje. Ale na litość boską uwieRZcie też w ortografię: w śmigłowcach montowane są co najwyżej "wieżyczki". "wierzyczki" w śmigłowcach...hmmm do nawracania pogańskich ludów służyć by mogły jedynie chyba. Ciekaw jestem jak to działa...i tu prośba o wyjaśnienie  :002:
Pozdrawiam

« Odpowiedź #97 dnia: Października 07, 2008, 23:41:42 »
Moim zdaniem to innej alternatywy niż jakaś modernizacja Mi-24 nie ma bo zakup nowego śmigłowca (pomijając kwestie finansowe) nie rozwiąże problemu od ręki, przez proces szkolenia i pilotów jak i obsługi naziemnej do osiągnięcia gotowości bojowej miną 2-3 lata.
I na ten czas potrzebny jest Mi-24. Do Afganistanu z pewnością wystarczy.
A co do AH-64 to jakoś nikt nie wspomniał o "wspaniałym" użyciu w Kosowie kilka lat temu.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #98 dnia: Października 08, 2008, 00:19:32 »
Tzn jakim użyciu ? One tam poleciały, postały, dwa sie rozbiły (jeden z powodu błedu pilota, drugi z powodu awarii śmigła ogonowego) i wróciły. Natomiast brak zaliczonej nawet jednej godziny lotu bojowego nie ma nic wspólnego z samymi maszynami, a sposobem działania US Army w tamtym czasie. Poproszona o przesłanie 24 śmigłowców bojowych, wysłała 24 Apache i ich standardowe wsparcie w postaci:

- 26 UH-60L
- kilku CH-47
- kompanię piechoty
- pluton z trzeba wyrzutniami MLRS
- kompanię przeciwpancernych wozów kołowych HMMWV (w tym 38 z wyrzutniami TOW)
- pluton wywiadu
- pluton żandarmerii
- 14 transporterów M2 Bradley
- 15 czołgów M1A2 Abrams
- baterie artyleryjska z 8 haubicami M109
- kompanie inżynieryjną
- baterię obrony przeciwlotniczej z 8 Linebakerami

i trochę różnych innych rzeczy, łącznie 5350 żołnierzy. Dodajmy do tego długie negocjacje w sprawie miejsca umieszczenia grupy bojowej i mamy piekło logistyczne i finansowe, w którym Task Force Hawk się usmażyło... ale przynajmniej C-17 udowodniły swojej wartości wtedy ;) transportując łącznie 22000 ton sprzętu (nie licząc latającego - ten dotarł na miejsce o własnych siłach (z wyjątkiem jednego Apache, który pozostał we Włoszech)

Polecam lekturę artykułu "Task Force Hawk" autorstwa Benjamin S. Lambeth z AIR FORCE Magazine, luty 2002.
« Ostatnia zmiana: Października 08, 2008, 00:25:18 wysłana przez Sundowner »

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: Listopada 07, 2008, 01:02:54 »
Mi-24 SuperHind Mk. IIIB o nr bocznym "SB-51" należący do Algierii.

« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2008, 14:27:14 wysłana przez John Cool »

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #100 dnia: Listopada 07, 2008, 19:00:14 »
Jeden z naszych Mi-24D świeżo po remoncie, w oczy aż kłuje gładki ogon, co oni tam kombinowali?

"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: Listopada 07, 2008, 20:17:42 »
Jeden ze "starych" hindów w czasie oblotów w łodzi .... obecnie juz w macierzystej jednostce w pruszczu ..... nareszcie.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #102 dnia: Listopada 08, 2008, 02:02:11 »
Co tam Hind, ten "kant" kombi w tle robi wieksza furorę jak dla mnie :P. Fajnie go widzieć na chodzie i w zadowalającym stanie ;)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Marzen

• *
  • Dzban Fan :)
« Odpowiedź #103 dnia: Listopada 08, 2008, 12:38:43 »
Co tam Hind, ten "kant" kombi w tle robi wieksza furorę jak dla mnie :P. Fajnie go widzieć na chodzie i w zadowalającym stanie ;)

Mistrz drugiego planu :D

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: Listopada 08, 2008, 18:39:19 »
Ja myślę że to fiacior por. Borewicza :021: