Autor Wątek: Dziwne spowolnienia.  (Przeczytany 3724 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dziwne spowolnienia.
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 27, 2005, 12:49:27 »
Coz, moze, ja jeszcze tego nigdy nie zobaczylem, lecz na przyszlosc zapamietam  :wink:   U mnie dzialo sie to jedynie w singlu gdyz tylko tak teraz moge tylko grac na v 4.0b bo nie widzialem jeszcze serwera pod ta wersje  :(
Wiec ja mam problem rozwiazany i doszedlem do wniosku ze uber woda ustawiona na 3 za bardzo obciazala reszta i ziemia juz nie wyrabiala, teraz jak zmienilem ja na 2 (conf.ini) to juz jest wszystko OK  :D  :D .

tylko teraz jak sprawa nadal wyglada u drugiego kolegi, ktory pisal, ze ma identyczny problem. Moze czytajac to znalazl rozwiazanie.

Ale u mnie siecowka nie nawala gdyz gralem w FB na excellent, coz przyszlo PF i juz wszystko poszlo na normal i low ale teraz po zmianie kompa dalej gralem na excellent  i perfect i wszystko bylo git :D, ale i tak dzieki za informacje :wink:
Pozdrawiam.

Dziwne spowolnienia.
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 27, 2005, 16:16:56 »
A ja ma taka propozycje ;).
Otoz zauwazylem u Ciebie (i u drugiego "problematyka") ze masz dwa dyski. Jeden z nich ma 5200rpm/min. Proponuje go wyjac i sprzedac, takie cos naprawde bardzo obciaza kompa. Ja mialem 80Gb i 20Gb to sobie 20Gb zgralem na moja Barracude i wszystko jest (przedtem strasznie kompa ten dysk mulil...). A, no i zasilacz. Posprawdzaj napiecia, bo jak na taki sprzeta to zasilka za slaba. Ale to sa tylko moje urojenia (juz swoim "sprzecichem" jestem przewrazliwiony...) tak wiec nie bierz ich tak bardzo do serca ;). Ale przynajmniej nad tym zasilaczem pomysl...

Dziwne spowolnienia.
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 27, 2005, 17:37:25 »
Coz zasilacz i dysk narazie zostaja bo nie mam kasy by cos wymieniac, troche mnie to wszystko wypompowalo  :wink:

Ze za slaby to ostatnio sie przekonalem. Katowalem moja gefike ile da sie ja podkrecic, az tu pewnego razu zwis, pieknu blue screen windows i reset, coz wrocilem do poprzednich ustawien.
Ale na razie jak nie bede sie za bardzo bawil to wystarczy, pozniej pomysle. I tak to nie jest oryginalny zasilacz od tej obudowy gdyz tamtego wymontowalem (300W) i zamontowalem tego, a czemu? Porownalem sobie ich mase, juz trzymajac w reku wiedzialem jaki mam wziac  :wink: . Im ciezszy tym lepszy - przynajmniej ja tak mysle  :wink:

A na 20-sce mam linuxa wiec chyba nie powinoo mu cos w tym przeszkadzac, tak mysle, a napiecia posprawdzam, tylko ze nie teraz, zbyt ladny dzionek jest by sie  w cos takiego bawic.
Pozdrawiam.

Dziwne spowolnienia.
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 27, 2005, 18:01:42 »
Jeszcze jedno: ten sam problem mam w Panzers :567:

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Dziwne spowolnienia.
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 29, 2005, 15:23:40 »
Gdzies sie dokopalem ze pomoc moze wylaczenie FASTWRITES w biosie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Dziwne spowolnienia.
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 29, 2005, 16:11:34 »
A co to robi (wole nie grzebać w biosie bez 100% pewności)?

Offline KosiMazaki

• Administrator
Dziwne spowolnienia.
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 29, 2005, 16:57:20 »
Cytat: PZl Belfegor
A co to robi (wole nie grzebać w biosie bez 100% pewności)?

AGP Fast Write Capability - umożliwia uruchomienie szybszego trybu transmisji danych dla karty graficznej. Musi ona obslugiwac standard Fast Write, w przeciwnym przypadku system moze dzialac niestabilnie.

A w praktyce mozna spokojnie to wylaczyc nie spadnie nam wydajnosc a wzrosnie stabilnosc i mozliwe ze znikna problemy.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Dziwne spowolnienia.
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 29, 2005, 17:26:59 »
A gdzie to jest, bo nie mogę tego znaleźć?

Offline KosiMazaki

• Administrator
Dziwne spowolnienia.
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 29, 2005, 18:00:57 »
Poszukaj dobrze w biosie. Ja strzelac nie bede bo w zaleznosci jaka plyta i jaki bios to moze sie roznic umiejscowieniem.

dark2

• Gość
Dziwne spowolnienia.
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 31, 2005, 10:48:06 »
hej !, jak już eksperymentujemy... to ja przy 1GB ramu zaleciłbym wyłączenie pamieci wirtualnej zupełnie, po co plik wymiany przy takim ramie (oczywiście zakładam że nie obrabiamy dużych grafik i filmow...) moim zdaniem powinno pomóc...
i oczywiście rzecz banalna - defragmentacja dysku - z moich doświadczeń w przypadku fb/pacyfic dużo zmienia..

ps.. u mnie też się przycina, szczegolnie jak w powietrzu jest z 20..albo więcej latadeł.. ale ja mam tylko 2500@3200 od amd na nvidii... i cieniutką grafę...

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Dziwne spowolnienia.
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 02, 2005, 07:56:54 »
Witam.

Dopisuję sie do tematu - problem dotyczy kart graficznych.
U mnie problem jest następujący.
W grze nic się złego nie dzieje - wszystko śmiga tak jak powinno na takich ustawieniach na jakich sobie poukładam.
Schody zaczynają się w momencie "niespodziewanego" wyjścia do windy w czasie gry.
Jest tak.
Pulpit - rodzielczość ekranu 1152x864, odświeżanie ekranu 75 Hz.
Gra - rozdzielczość 1024x768, odświeżanie 75 Hz.
Po wyjściu na pulpit (gra chodzi w tle) - rozdzielczość ekranu spada mi do tej w grze i odswieżanie zmniejsza się "automatycznie" do 60 Hz.
Nie koniec na tym. Jesli kliknę na pasek na dole z ikoną FB to ... po chwili mam taka samą sytuację jak poprzednio tyle tylko że ... bez gry :/
Po prostu wywala mnie z gry.
Problem nie jest powazny offline -ale jak wywala do windy w online to wcześniej była szansa wrócić na tyle szybko zeby sienie zabić o ziemię.
Zastanawia mnie jedna rzecz - być może są to objawy wstępne tego późniejszego zjawiska.
Na pasku po prawej stronie u dołu mam ikonę nVidii - są tam rózne zakładki ...
Ja kozystam głównie z "ustawienia kolorów".
Otóż jak kliknę w tą ikonę - to resetuje się monitor (przez moment czarny ekran) pierwszy raz
Po zastosowaniu ustawień  - drugi raz.
W poprzedniej mojej karcie (też nVidia tyle tylko ze GF2 MMX400) takiego problemu nie było.

Konfig: (jetem w pracy więc nazwy ani numerów sterowników nie pamiętam)
karta - GeForce FX5200LF - 128 Mb
procek  - Athlon64 3000
pamieć - 512 Mb 400 MHz
płyta  - GA K8NS
zasilacz - 350 W
dyski twarde - 80 Gb (barracuda - nowy) i 20 Gb (jakiś inny  -ze starego kompa - w każdym bądź razie nie seagate)
sieciówki  - jedna zintegrowana na płycie - nieużywana
 druga - radiówka - używana jak najbardziej
dwa napędy optyczne (dvd i dvd-ram - oba firmy LG)
system operacyjny XP Home cośtam - ServisPack 2
Monitor - i tu jest zagwozdka - jęsli wierzyć temu co jest napisane na panelu z przedu - to jest Simens
Jeśli zaś zajrzeć na płytkę znamionową z tyłu to jest to Conrac "Saturn" - 20 lub 21" (ale co do tego Saturna to nie jestem pewien - przywieziony z Niemiec)

Dodam tylko że po zainstalowaniu najnowszych sterów problem nie zniknął (a jeszcze na dodatek w grze coś mi się zaczęło przycinać) więc wróciłem do sterowników jakie dostałem na płytce.

Pozdrawiam.
Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

klr

• Gość
Dziwne spowolnienia.
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 02, 2005, 09:58:36 »
To i ja dodam cos od siebie.

Pierwsza sprawa dotyczy zjawiska Rammjagera... poprzednia moja grafa to byl gf4mx400 i jak w il2 bralem alt+tab to mi przechodzil do windy (rozdzialka po tym chyba byla taka jak ustawiona w windzie), po kliknieciu na pasku na iła na chwile jakby wracalo do gry po czym gra znikala (wylaczala sie). Nie wiem co bylo przyczyna, jak zmienilem tylko grafike na gf6600gt+przeinstalowanie sterownikow to juz sie tak nie dzieje, moge sobie wychodzic na pulpit i wracac do gry.

Druga sprawa odnosnie przycinania w grach (ogolnie).
Mianowicie moja grafa to Gainward, ktory ma dosc fajny programik (ExpertTool) dolaczony do sterownikow. Programik ten pokazuje temp GPU i PCB i ma mozliwosc regulacji predkosci wiatraczka na karcie w zakresie 60-100% (co 1%) oddzielnie dla trybu 2d i 3d - whatever.
Nie wiem co ten sofcik robi, ale jak dziala w tle podczas grania to w kazdej grze (w jednej bardziej w drugiej mniej) mam takie szarpaniecie co kilka sekund (w il2 lekkie szarpniecia co jakies 5s, ale np w quake3 mi tak szarpie, ze sie w ogole nie da niczym trafic w przeciwnika).

Dziwne spowolnienia.
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 02, 2005, 10:16:06 »
Te 'lekkie szarpniecia' co kilka sekund w kilku przypadkach, z ktorymi sie spotkalem byly wina uzywania dwoch dyskow ( nowszy + starszy, pracujacy w wolniejszym trybie). Odlaczenie starszego zazwyczaj rozwiazywalo problem.

Dziwne spowolnienia.
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 02, 2005, 11:57:07 »
Cytat: Rammjager
Pulpit - rodzielczość ekranu 1152x864, odświeżanie ekranu 75 Hz.
Gra - rozdzielczość 1024x768, odświeżanie 75 Hz.

W XP jest tak, że osobne są ustawienia rejestrowe dla pulpitu i osobne dla gier 3D. (oczywiście każdą grę można uruchamiać z innymi ustawieniami Driverów - dzięki managerom "profili 3D", np AtiTrayTools). Polecenie Alt + Tab (lub Alt + Esc) przełącza Cię między grą a pulpitem i powinno zapewnić poprawną zmianę rozdzielczości, ilości kolorów, prędkości odświeżania, jasności, kontrastu , gamma dla każdego koloru osobno. Wszystko to dla wybranego wcześniej sposobu pracy: DirectX lub OpenGL.
Przy "niespodziewanym" wyjściu do pulpitu wszystkie te wartości po prostu gubią się z pamięci a wartości z rejestru nie są ponownie wczytywane.
Lepiej jednak znaleźć przyczynę "niespodziewanego " przełaczania do pulpitu i ją wyeliminować. Obstawiałbym jakichś proces lub usługę ze źle ustawionym priorytetem pracy.
Leszek

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
Dziwne spowolnienia.
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 02, 2005, 12:44:49 »
Moze pomoc, taki darmowy program multires, do wymuszania rozdzielczosci i odswierzania, pamieta ustawienia w windzie, malo zajmuje i zazwyczaj pomaga na 90% problemow z zmianami rozdzilczosci.... natomiast z ta ikonka i panelem od nvidi mam przykre doswiadczenia.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...