Autor Wątek: Flamming Cliffs - jak wydoić kasę z graczy?  (Przeczytany 3499 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kenneth

• Gość
Flamming Cliffs - jak wydoić kasę z graczy?
« dnia: Czerwca 01, 2005, 18:11:02 »
Jak czytam o tym ToTadku to mi się serce kraje. 100-150 a może i 200 zeta? Za co?
Pomyślmy więc.....:
- 1 samolot dodany - Su-25T...
No ale już jest Su-25? Więc po co jego poprawiona wersja? Poprawiona? Więc czemu nie jako patch tylko dodatek?
- jakieś poprawione (znowu) własności pilotażowe innych modeli
- ileś poprawionych HUDów i światełek w kabinach
- poprawiona grafika...
ITD ITp ETC ETC.

A coś nowego za co WARTO byłoby zapłacić te 150 zeta? NIC. ZERO. NULL.
Ja osobiście czekałem na flyable F-14 Tomcata. W zamian doczekałem się badziewnego filmiku, jak to Su-33 zestrzeliwuje F-14A. (ot, nieistotne, że human controlled samolot z epoki wyżej zestrzeliwuje samolot epokę niżej sterowanego przez AI, ważne, że zeszczelił!)
Inni czekali na F/A-18 Horneta. I co dostali? Su-25T. No, w sumie "prawie" to samo.... I to szturmowe i to...  :evil:

Albo mi się wydaje, albo ktoś nas (a przynajmniej mnie) w balona robi, tylko po to aby kasę wyciągnąć.... :(

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 01, 2005, 18:28:58 »
Nie kupuj, temat zamknięty  :lol:

Ajti

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 01, 2005, 18:32:10 »
Cytat: Kenneth
Ja osobiście czekałem na flyable F-14 Tomcata.

Ale FC bedzie sie rozwijal... najprawdopodobniej, a moze na pewno w patchu bedzie Hokum (czy jak to sie tam nazywalo) flyable.... helikopter... przegiecie nie moge sie doczekac :D
A teraz usiadz i pomysl.... skoro wszyscy chca Tomcata.... to kto wie.... moze za 1,5 roku?

Co do nieoplacalnosci kupowania FC to sie nie zgadzam.... to nie sa JAKIES POPRAWIONE ZNOWU WLASNOSCI PILOTAZOWE INNYCH MODELI tylko gruntowna zmiana FM.... tak samo jak model zniszczen.... i w ogole duzo tego tam jest.... musialbys zobaczyc po prostu.... ja wlasnie sobie przerwe zrobilem ale zaraz znow bede napieral w nowego loczka  :mrgreen:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 01, 2005, 18:37:05 »
Oj temat już był poruszany, ale miło widzieć, że ktoś myśli podobnie jak ja.

Z tym, że FC można mieć od 118zł - wersja ściągana, lub 180 - wersja pudełkowa, co nadal za to co dostajemy jest przesadą. Zaraz oczywiście zjawi się Qrdl i z uporem maniaka zacznie pisać, że to niezależna firma, że jakoś sie utrzymać muszą itp. Szczerze, wypuścili grę pod skrzydłami Ubi, która jest sprzedawana na całym świecie i całkiem nieźle sobie radzi i teraz ED na wpół niezależnie wypuszcza dodatek z jednym samolocikiem, kilkoma misjami (obie rzeczy mnie nie intreresują) i zmienioną odrobinę awioniką, zmienionym modelem lotu i zniszczeń i żądają za to prawie 5 razy więcej niż wynosi obecna cena rynkowa bazowego symulatora. Wszystko by dało się jeszcze przeżyć gdyby nie to, że obie wersje - tak 1.0 jak i 1.1 nie są z sobą kompatybilne. Ja nie mam zamiaru wydawać tyle na taki dodatek i go nie kupię przynajmniej do momentu aż jego cena zejdzie do normalnego poziomu, co oczywiście sprawia, że nie będę mógł polatać sobie np z Qrdl'em, Swierem, Yoyo i innymi, których stać na wydanie 120-180 zł za jeden samolot (to już dodatki do FS'a są tańsze) Ja jakoś to przezyje, bo osobiście czekam na FighterOps - to jest mój Święty Gral, a nie produkt ED.

Swoją drogą od ED nie ma co oczekiwać ani F/A-18 ani Tomcata, jeden jest samolotem dwuosobowym, a drugi ma 3 ekrany MFD, czyli rzeczy którymi ED usprawiedliwia swój egoizm i pogardę dla zachodnich maszyn.

BTW w 1.2 mamy (a raczej macie) dostać Hokuma... Ja jako lotnik on-line nie widze zupełnie zastosowania dla tej maszyny w tej grze jeżeli nie będzie podobnej maszyny zachodniej, a nie będzie na pewno, bo wszystkie są dwuosobowe i mają MFD  :lol:  :lol:  :lol: po tym dodatku koszty jakie poniosą pasjonaci mogą zamknąć się kwotą 480zł... naprawde warto aż tyle na to wydawać ?

PS. LO 1.2 bedzie ostatnią wersją, potem ED zajmuje się następcą Locka, wiec na nic innego nie liczcie.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 01, 2005, 18:54:08 »
Cytat: Sundowner
Zaraz oczywiście zjawi się Qrdl

Jestem  :lol:
Powiem tylko jedno: bardzo chciałbym, żeby każdy mógł spróbować FC a następnie zadycydować czy to kupić czy nie.
Powiem tak: FC jest dla LO tym czym miał być FB dla IL2 - piękne zdanie dla niewtajemniczonych :-)
Su25T niby jeden samolocik, ale w porównaniu z su25 z wersji oryginalnej, to całkiem inna jakość. Zmiany w FC nie są ilościowe a jakościowe i FC ma dodatkowy atut, który określiłbym jako modalność bytu: FC jest istniejący a nie - ekhm - możliwy jak FO. Z całym szacunkiem, możliwe to tyle co nie istniejące... więc nie widzę sensu w czekaniu na FO skoro teraz mogę mieć FC. Cena owszem nie jest niska, ale ostatnio jak pojechałem na cpn, to mnie skasowali na 160pln. Pytam: na Boga, za co?! Za kilkadziesiąt litrów czegoś co się produkuje w miliardach litrów rocznie, to jest dopiero oszustwo?!?
Uważam, że jeśli ktos chce grać w FC, to powinien kupić, ale szanuję też tych, którzy nie chcą kupować FC - nikt nie zmusza, ale po co biadolić jak to ED coś tam, coś tam - uważam, że każdy kto kupuje FC za 200pln doskonale wie czego może oczekiwać, to nie reklamowany w komputerowej gazecie produkt i żaden zawiedziony rodzić nie będzie się żalił, że samolot nie lata :-). Proszę o jedno, proszę nie myśleć, że jest to patch, który robi ileś tam poprawek - imo FC dodaje nową jakosć do LO i jeśli ED pójdzie taką drogą, to spokojnie oczekuję FO, które nie "zabije" sceny LO:FC. Ja wiem, że cześć kolegów jest wymaglowana przez Ola i wydaje im się, że skoro u Ola patche pojawiają się stosunkowo często i NIC nie wnoszą oprócz dziwolągów, które nie zeszły z desek projektantów, to sytuacja jest podobna z ED - nic bardziej mylnego, FC to jest dodatek i nic na to nie poradzimy.

pozdrawiam,
qrdl

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 01, 2005, 19:07:56 »
.... I to szturmowe i to...  

Ja kocham szturmowce. Nie myśl, że wszyscy by tylko myśliwcami latali.
Jeśli chodzi o dwumiejscówki to po necie krążą mody z Su-30 ale tylko do neta. Musiałbyś się wyprzeć ameryki i przyjąć kult maszyn rosyjskich. Tylko mi się wydaje, że latasz na F-15 więc nie będzie ci tak łatwo :)

Kenneth

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 01, 2005, 19:12:05 »
"wydaje" - a te logo po lewej stronie to co to jest? F-15? :lol:
Marzę o F-14 Tomcacie.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 01, 2005, 19:12:17 »
Cytat: WilkzPolski
...Jeśli chodzi o dwumiejscówki to po necie krążą mody z Su-30 ale tylko do neta.
I pozwala tylko na latanie na raz dwóch osób - nie tylko w jednej maszynie - ale na cały serwer, tak można się szkolić... ale walczyć na pewno nie. Zresztą te mody to czysta prowizorka. W takim modzie TopGun, w którym niby można polatac tomcatem... co z tego, że można, jak model lotu, awionika i kokpit są z Su-33, a gdyby nie limit masy to można by na tego F-14 tam załadować 6 phoenixów, 4 sparrowy i 2 sidewindery na raz.

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 01, 2005, 19:16:35 »
wydaje" - a te logo po lewej stronie to co to jest? F-15?  

Ups :D Trochę podobny :D

Kenneth

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 01, 2005, 20:07:20 »
Cytat: Sundowner
I pozwala tylko na latanie na raz dwóch osób - nie tylko w jednej maszynie - ale na cały serwer, tak można się szkolić... ale walczyć na pewno nie. Zresztą te mody to czysta prowizorka. W takim modzie TopGun, w którym niby można polatac tomcatem... co z tego, że można, jak model lotu, awionika i kokpit są z Su-33, a gdyby nie limit masy to można by na tego F-14 tam załadować 6 phoenixów, 4 sparrowy i 2 sidewindery na raz.

W kwestii formalnej... Max podwieszeń na F-14 to 8 węzłów z czego 4 pod kadłubem na Phoenixy, 2 pod skrzydłami na Phoenixy lub Sparrow lub Amraam i 2 pod pylonami skrzydłowymi chyba tylko na Sidewinder.
Oczywiście zamiast tych skrzydłowych wewnętrznych i kadłubowych możesz pdowiesić coś innego, jak zbiorniki paliwa zdaje się, ale więcej podwieszeń jak 8 mieć nie będziesz - niestety...
OIDP...

Wilk - zupełnie inne kolory, biały nosek, wloty powietrza do silników gdzie indziej.... :)

QDL - wiedziałem, że mi odpiszesz - "jak się nie podoba to nie kupuj". :) Ale to nie rozwiązuje problemu.

Osobiście dla mnie podstawowym priorytetem jest stosunek jakości do ceny. I niestety, przykro mi bardzo, ale DODATEK za 118 zeta (jak sobie SAM ZASSAM) to jest..... Przekręt. Za głupiego patcha? Kiedy oryginał LOMAC kosztuje 3 razy MNIEJ?
Gdyby to był jakiś extra wypasiony samolocik jak PMDG 737 do FS2004 - no to jeszcze jeszcze w TŁOKU UJDZIE.
Ale tutaj, od ED dostajemy przerobione to co już mieliśmy i kilka popraweczek do modelu lotu, które (gdyby mieć edytorek) można by sobie samemu poprawić, jak w FS2004.
Latam na FS2004 na VATSIM i wiem mniej więcej ile pracy co kosztuje (bo sam przerabiałem na własny użytek ichniejszego avsim.com F-14D Tomcat aby latała jak trzeba).
Ale w tym przypadku?

Może, gdybym pracował i miał więcej kasy to EWENTUALNIE bym się skusił, ale w tej sytuacji pozostaje mi jedynie osiołek a i tak zabrakło mi klucza do Star Force.
(adminie - litości, i tak nie podaję co i jak i gdzie... :))

Ajti

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 01, 2005, 20:12:01 »
A ja uwazam ze FC to patch, a nie dodatek!
Dodatek to cos, co pozwala grac w nowa i stara wersje gry... zalezy na jakich servach chcemy grac.
Ponoc jest jakis knyf, zeby tak zrobic... jak sie dowiem to postaram sie o tym conieco napisac.
Pozdrawiam

swier

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 01, 2005, 20:24:01 »
nie rozumiem dyskusji

nie chcesz, uważasz że za drogie jak na to co oferuje - nie kupuj. proste. po co sobie strzepić jezyk?

i nie zgodze sie z tym ze hokum nic nie wniesie. wniesie zupelnie nowe doswiadczenie tej gry. dla mnie to bedzie nowa gra z hokumem

osobiscie dalbym i 300 pln, jesli mam przekonanie ze kasa pojdzie tez na opracowanie kolejnych udoskonalen (udoskonalen!  a nie tylko nowych obiektow i samolotow) gry, a nie tylko na alufelgi do bryki prezesa. a mam takie przekonanie

ze tylko jeden samolot ... i dzieki bogu :!:   ale za to jak zrobiony. znany redakcji oleg m. niech sie patrzy i uczy

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 01, 2005, 20:24:59 »
Tomcat ma łacznie 10 węzłów - 4 podkadłubowe (LAU-92/93/132), 2 pod gondolami silników (MXU-611/MXU-777/A - wykorzystywane wyłącznie dla zbiorników z paliwem) i 4 podskrzydłowe 2x LAU-7/92/93/132/138 i 2x LAU-7/138.

Cały problem polega na tym, że pod kadłubem można korzystać z normalnych węzłów pod rakiety AIM-7 (LAU-92), które sa lekko wklęsłe - podobnie jak w F-4 po to by zmniejszyć opór przy przenoszeniu tych rakiet, można też zamontowac "zewnętrzne" uniwersalne podwieszenia (LAU-93/132), które były zaprojektowane dla rakiet Phoenix, a teraz wiesza się tam wszystko od samych phoenixów, poprzez bomby po zasobniki TARPS kończąc... w LockOn te zewnętrzne podkadłubowe węzły są zawsze... co w cale nie przeszkadza w korzystaniu z ukrytych pod nimi węzłów sparrowów - w grze możona załadować sobie 4 bomby lub 4 phoenixy, a tuż pod nie 4 sparrowy, co jest śmiechu warte.

PS. F-14 był jednym z pierwszych samolotów na których testowano przeznoszenie i odpalanie rakiet AIM-120 AMRAAm, ale nigdy nie rozpoczęto programu unifikacji tomcata z tą rakietą (jak zawsze sprawa Super Horroru zżerającego budżet marynarki)

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 01, 2005, 20:48:12 »
Osobiście dla mnie podstawowym priorytetem jest stosunek jakości do ceny. I niestety, przykro mi bardzo, ale DODATEK za 118 zeta (jak sobie SAM ZASSAM) to jest..... Przekręt. Za głupiego patcha? Kiedy oryginał LOMAC kosztuje 3 razy MNIEJ?

Kwestia wartościowania, jedni szanują pracę intelektualną, inni mniej. Głupia ponad roczna praca, głupiego zespołu ponad 50 ludzi nie jest warta 118pln, bo jest to - w Twojej błędnej opinii - głupi patch. Kolego, nie wylewaj tutaj swoich frustracji - nie chcesz, nie kupuj, Twoje zdanie już poznaliśmy :-).
3x mniej kosztuje LO, ba! po co dawać cokolwiek skoro jest w każdym darmowym emule shopie!

pozdrawiam,
qrdl

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 01, 2005, 21:05:07 »
Mi osobiście w Lomac, a co za tym idzie w FC brakuje nieco życia. No wiecie, goścu na lotniskowcu prowadzący na postuj. Kolorowe mundurki ( ci z obsługi technicznej). To by było coś. Ciekawe czy będzie taki mod, czy zrobią to w 1.2. To by dało takiego kopa dla grywalności, że ho ho :D
To by było wniesienie do gry nowości. Bo samolocik i to na dodatek jeden to żenada. Mogli by też dodać pare samolotów cywilnych. Nie chodzi mi o flayble. To by dało nowe możliwości dla tworzenia misji, np. Uciekający Janukowicz z Ukrainy. Ruskie muszą go eskortować, a Ukraińcy ze wsparciem reszty krajów dostępnych w grze lecą po czerep biedaka :D Nazwałbym tą misję "operacja 200 Aim-120 w jeden samolot":D:D:D