Autor Wątek: Niespotykane i rzadkie zdjęcia wsp. samolotów wojskowych  (Przeczytany 357474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kornelcio

• Gość
Odp: Niespotykane i rzadkie zdjęcia wsp. samolotów wojskowych
« Odpowiedź #285 dnia: Sierpnia 30, 2006, 17:02:49 »
To najzwyklejszy ILS z kompasem  :D

wskaźnik ILS :p ILS ma pas

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #286 dnia: Sierpnia 30, 2006, 17:58:26 »
Nie mieszajcie! Nie widzicie że mam tu tylko prosty kufajman, wsiada taki do MiG'a i się nie edukuje, mieszacie mu tylko w głowie.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #287 dnia: Września 01, 2006, 17:36:41 »
1 to połączony VOR/ILS a 3 to DME (odległościomierz). Z napisu na nim wnioskuje, że razem z tym nowym VORem działają w systemie TACAN  :)

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #288 dnia: Września 01, 2006, 19:36:10 »
No to prawie trafiłem z tym transponderem sys. nawigacyjnego (3), bo tak czy inaczej DME także jest przecież urządzeniem odzewowym :001: współpracującym z własnymi radiolatarniami naziemnymi. W każdym razie dzięki wielkie za korektę. Z tego co zasłyszałem raczej nie instaluje się takich urządzeń samodzielnie, prawdopodobnie tak jak mówisz, wraz z VOR'em może tworzyć coś na kształt hmm... systemu odległościowo - kątowego VOR/DME w sys. nawigacyjnym. Ponadto z tego co widzę po wyposażeniu kabiny, bułgarzy nie zrezygnowali z poprzednich urządzeń nawigacyjnych i pewnie są sprzężone z dodatkowym wyposażeniem. Swoją drogą, ciekawe jaką dokładność ma takie urządzenie i na ile przewyższa standardowy system radionawigacyjny bliskiej nawigacji RSBN, którego dokładność szacuje się, zależnie od wersji, na 1-1.5km.

Co do modyfikacji bułgarskich samolotów, znalazłem jeszcze taki skromny link poświęcony, oprócz Su-25K, także zmodernizowaniu systemów radionawigacyjnych samolotów Su-25UBK, L-410UVPE, An-26B i L-39ZA.

http://avionica-bg.hit.bg/ourprojects.htm

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #289 dnia: Września 12, 2006, 19:41:17 »
Może jest to dość znane foto, ale ja je widzę pierwszy raz, a natknąłem się zupełnie przypadkiem:

USS Enterprise, Long Beach i Bainbridge tworzą pierwszą w świecie formację bojową złożoną w całości z okrętów o napędzie atomowym (Morze Śródziemne 18 czerwca 1964, operacja "Sea Orbit"). Napis E=mc2 jest 'żywy'.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #290 dnia: Września 13, 2006, 23:35:14 »
Zawsze mi się to zdjęcie podobało i zawsze zastanawiałem się ile czasu układali "pozę (dotyczy samolotów)" do tego zdjecia? :)
A dopiero teraz przyszło mi do głowy że powrót tych wszystkich maszyn pod pokład trwał ze dwa razy dłuzej  :020:
"Banany na twoim skrzydle to samo zdrowie" - Banan :)

« Odpowiedź #291 dnia: Września 14, 2006, 13:53:31 »
Lego?

« Odpowiedź #292 dnia: Września 16, 2006, 00:38:03 »
Leci taki program na discovery, chyba się nazywa Modern Marvels
W jednym z epizodów gość odwiedza stocznę gdzie budują lotniskowiec, wszystko jest składane z podobnych elementów. Jak lego :)

I coś dla miłośników B1
http://www.youtube.com/watch?v=4CO2U1BJHIM&mode=related&search=

Offline zack

• *
  • Moonhunter.

Bis zum bitteren Ende.

« Odpowiedź #294 dnia: Września 18, 2006, 13:43:12 »
Poezja:.....
Co to w ogóle są ....
i jeszcze ich korozja zjada, phi.
Leszek

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #295 dnia: Września 18, 2006, 13:50:38 »
Kil
Poezja:
http://www.airliners.net/open.file/1111888/L/

Szesnastki w ładnym ujęciu, ale inne zdjęcia też ciekawe. Bardzo fajne (wg. mnie :)) są również 2 zdjęcia Horneta Szwajcarskich Sił Powietrznych popisującego się nad Alpami na Axalp Airshow. Tutaj można znaleźć fotki z tej samej imprezy, ale z 2000 roku. Są m.in. F-5, Mirage III, Patrouille Suisse, trochę śmigłowców.

EDIT:
Google Twoim przyjacielem :D Z kolei tutaj są zdjęcia z Axalp Airshow 1999 a na 1 stronie fotki ze strzelań na poligonie Ebenfluh (7365 stóp nad poziomem morza :)). Na tej stronie są również galerie z innych pokazów m. in. Brno, Mollis, Biggin Hill.
Jest co oglądać :)
« Ostatnia zmiana: Września 18, 2006, 13:59:49 wysłana przez Ros »
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #296 dnia: Września 18, 2006, 16:34:18 »
Co to w ogóle są ....
i jeszcze ich korozja zjada, phi.
a w którym miejscu ? Bardzo chciałbym zobaczyć ta widoczną korozję aluminiowego poszycia  :121:

To jest oblodzenie  :121:

« Odpowiedź #297 dnia: Września 18, 2006, 17:13:47 »
a w którym miejscu ? Bardzo chciałbym zobaczyć ta widoczną korozję aluminiowego poszycia  :121:

To jest oblodzenie  :121:
Pytałem o "korozję" oczywiście prowokacyjnie, jako entuzjasta konstrukcji z napędem tłokowym.
Myślę, że jest to oblodzenie/oszronienie podkreślone jakimś filtrem polaryzacyjnym, raczej przypadkowy efekt.
Leszek

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #298 dnia: Września 20, 2006, 18:40:36 »
Ktoś tu coś wspominał o pięknie. Przy tym to taki diabeł wygląda jak za przeproszeniem dupa zza krzaka.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #299 dnia: Września 20, 2006, 19:09:39 »
Masakryczna fota :509:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"