Autor Wątek: Niespotykane i rzadkie zdjęcia wsp. samolotów wojskowych  (Przeczytany 357043 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

John Cool

• Gość
Odp: Niespotykane i rzadkie zdjęcia wsp. samolotów wojskowych
« Odpowiedź #60 dnia: Listopada 02, 2005, 11:49:43 »
Nieznacznie zmodernizowany kokpit białoruskiego myśliwca MiG-29BM. Widoczny z prawej strony nowy wyświetlacz wielofunkcyjny, opracowany przez Russkają Awionikę.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #61 dnia: Listopada 06, 2005, 18:01:06 »
Koreański MiG-29

Kokpit zmodernizowanego A-10C

"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Listopada 06, 2005, 20:11:35 »
Coś się uwziąłem ostatnio na te białoruskie MiGi :D

Tym razem kolejny MiG-29 9.13 (MiG-29BM), tym razem z podwieszoną rakietą Ch-25ML. To chyba nieczęsty widok :roll:

Swoją drogą ciekawe od kogo koreańczycy dostali ten "Produkt 9.13"...

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
« Odpowiedź #63 dnia: Listopada 07, 2005, 03:42:15 »
W jaki sposob odbywa sie podswietlenie celu dla tego pocisku? Zasobnika nie przenosi zadnego wiec albo stacja laserowa z EOSa to juz umie, albo ludzik na ziemi musi swiecic.
Jesli to pierwsze to w jaki sposob odbywa sie wskazanie celu?
Panowie, jesteście oficerami Armii Stanów Zjednoczonych. Oficerowie żadnej innej armii na świecie nie mogą tego o sobie powiedzieć. Zastanówcie się nad tym!

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Listopada 07, 2005, 04:59:52 »
Podejrzewam że wykorzystywane są w jakimś zakresie obie możliwości. W MiGu-29BM prawie na pewno do tego celu służy właśnie stacja elektrooptyczna, która została rozbudowana na tyle, że może służyć jako podświetlacz celów naziemych, coś jak no nie wiem, na przykład stacja Klon-PS w Su-25. Pomysł nie jest zresztą nowy, stacja 52Sz montowana na rosyjskich Su-27SM również ma takie możliwości (np. skorzystania z rakiety CH-29L), w porównaniu ze starszą 32Sz.

Nawiasem mówiąc Biaroruś jest pierwszym krajem WNP, który wziął się na poważnie za modernizację smolotów MiG-29. Dla Rosjan priorytetem jest dodanie trochę pazurów Suchojowi-27, i nie zanosi się raczej na szybką modernizację MiGów-29 do wariantu SMT, o ile ona w ogóle zostanie przeprowadzona. Trochę o MiGu-29BM napisałem tu.

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #65 dnia: Listopada 07, 2005, 09:21:43 »
Cytat: John Cool
Podejrzewam że wykorzystywane są w jakimś zakresie obie możliwości. W MiGu-29BM prawie na pewno do tego celu służy właśnie stacja elektrooptyczna,

A jak jest u niej z kątem patrzenia w dół ?

Martin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: Listopada 07, 2005, 15:06:31 »
Kusch, za zdjęcie koreańca wysyłam Ci browca, co pijasz ? To co zawsze  ?  :twisted:

Dokładnie  :D   :564:

Kusch

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Listopada 11, 2005, 20:50:41 »
Cytat: martin
A jak jest u niej z kątem patrzenia w dół ?

Myślę, że nawet jeśli funckje EOS'a samolotu KOLS-29 zostały nieco rozszerzone, jest mało prawdopodobne aby dolna granica podświetlania przekraczała -14°. Przynajnmiej w tym położeniu nie za bardzo jest to chyba możliwe. Zresztą, przy strzale rakietą Ch-25ML z 6-8km czy więcej kilometrów podczas lotu poziomego na niedużej wysokości chyba nie jest to uciążliwe. Poza tym pewnie może pilota wesprzeć z ziemi ktoś, co ma w rękach sprytne urządzenie zwane fachowo Portable Laser Destignator :wink:

[ Dodano: Nie 13 Lis, 2005 00:36 ]
W porządku. Kolejna mała porcja zdjęć. Tym razem na początek północnokoreańskie MiGi-21...

Kolejne zdjęcie F-1 Mirage w barwach RPA z podwieszonym pociskiem R-73E.

Indyjski Ił-76MD.

Południowokoreańskie Ka-32:

Su-25SM, niestety zdjęcia wyjątkowo kiepskiej jakości:

I wreszcie Su-24M lotnictwa Kazachstanu  :shock: A właściwie to pardon, to nie jest Su-24M, tylko wczesny Su-24 "Fencer C" (6, 7 a może 8 seria produkcyjna?).

« Odpowiedź #68 dnia: Listopada 13, 2005, 23:47:57 »
Dwa ładne niemieckie Migi-29
Ten ma ładnego "skina" - pewnie już przemalowany jest u nas

A ten odpala R-27

HUD

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Listopada 21, 2005, 12:08:53 »
Może już kiedyś tu było to zdjęcue i zapodaję odgrzewane kotlety, ale może się mylę... Kokpit MiGa-21-93.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #70 dnia: Listopada 22, 2005, 23:44:51 »
Idealna załoga "dzikiej łasicy" :-D

"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #71 dnia: Listopada 26, 2005, 11:27:53 »
No to i może ja się dołącze, chociaz nie jestem wielkim fanem suszarkowatych. Mikojan w drink - barze:

Foto dość klimatyczne.

Bis zum bitteren Ende.

« Odpowiedź #72 dnia: Listopada 26, 2005, 14:20:02 »
To ja znowu mam pytanie. Co to za owiewka przed termonamiernikiem? Na niektórych MiG-ach jest na innych nie i nie wiem o co chodzi.  :005:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: Listopada 27, 2005, 23:40:54 »
Ta owiewka, czy czymkolwiek innym to jest, to część trochę zmodyfikowanej wersji stacji EOS KOLS stosowanej na MiGu. Oprócz tego oto prezentowanego na fotografii MiGa-29 projektu 9.14 podobne urządzenie można zaobserwować np. na znanym z przęomu lat 80-tych/90-tych MiGu-29K (nr. boczny 302). Niestety nie doczytałem się nigdzie jak dotąd o owej owiewce, a nie chce mi się bezsensownie spekulować :icon_rolleyes: 

A poniżej kolejna porcja zdjęć. Tym razem lotnictwo pewuwiańskie. Na początek Mirage 2000:

I wreszcie MiGi-29 9.13:

« Odpowiedź #74 dnia: Listopada 27, 2005, 23:56:03 »
Odpowiedź jest bardzo prosta, jest to osłonka zapobiegająca uszkodzeniu. Przed lotem po trasie, przebazowanie, do strefy na pilotaż, czyli wtedy kiedy nie przewiduje się używania termonamiernika zakłada się taką właśnie osłonkę.