Autor Wątek: Air Show Radom 27-28 sierpień 2005  (Przeczytany 38565 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
Air Show Radom 27-28 sierpień 2005
« Odpowiedź #60 dnia: Sierpnia 05, 2005, 00:58:43 »
LOL, to jutro na Węgrzech będzie Kecksmet Air Show, które ma 100 razy ciekawszy program. Właśnie się zorientowałem, bo zacząłem po sieci szukać jakichś ciekawych imprez poza krajem, na które może zamiast Radomia się wybiorę.
Będzie Corsair, będzie Jungmann, będzie Kukuruźnik, będzie Mitchell, będzie Cioteczka Ju.... ale i dla maniaków współczesnych sprzętów będą MiGi29, będą Grippeny, Mirage2000, Harriery, Falcony itp.
http://www.repulonap.hu/airshow/rovatok/en/participants/

Zaczynam dochodzić do wniosku, że świat by zyskał, gdyby Polakom obok robienia muzyki i filmów zakazano robienia imprez lotniczych :|

[ Dodano: Pią Sie 05, 2005 1:19 am ]
Poszukałem po sieci i w samym sierpniu znalazłem 6 takich imprez jak nasza. I pod względem repertuaru, wystaw to na szczęście jest jeszcze szwajcarskie Air Show, które ma jeszcze mniej samolotów i jeszcze mniej ciekawych. A tak to w byle zabitej dechami wiosce robią lepsze Air Show.

I generalnie zaczynam się zastanawiać czy by nie zwerbować ekipy i do Holandii nie cmyknąć pooglądać porządne Air Show, a nie tę namiastkę w Lechistanie.
http://www.gae.nl/index.cfm?sid=80
Z latających mają "jedynie" (człowiek wyposzczony tym polskim badziewiem to wydaje mu się to niewiadomo czym): Spita IX, kilka Mustangów, Mitchella, Corsaira 1D, Tigercata, Hurrika, F86 Sabre'a, Vampire'a. Już o statycznej wystawie nie wspominając.

Ehhhh...

[ Dodano: Pią Sie 05, 2005 1:33 am ]
Albo może na początku września tutaj:
http://www.oldtimer-hahnweide.de/

Gdzie się nie pojedzie.... super imprezki. W Polsce czekamy dwa lata na Air Show i fundują takie coś. Chyba naprawdę warto zorganizować się i pojechać, zamiast siedzieć w tym zaścianku :evil:

Czaju

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Sierpnia 05, 2005, 03:35:40 »
Cytat: Labienus
Zaczynam dochodzić do wniosku, że świat by zyskał, gdyby Polakom obok robienia muzyki i filmów zakazano robienia imprez lotniczych :|

Malkontent. Na Twoim węgierskim Air Show widzę tylko jeden zespół akrobacyjny (tego tureckiego nie-wiadomo-co nie liczę), a to właśnie one robią prawdziwe show. Choć przyznaję, trochę oldtimerów też bym pooglądał, tyle że u nas nie ma tradycji ściągania takich samolotów na pokazy.

« Odpowiedź #62 dnia: Sierpnia 05, 2005, 08:29:03 »
Cytat: tomek1988
Właśnie chodziło mi o polskie Migi. A ty Toyo będziesz tam latał?

Trochę się tam pokręcę   :)

Schmicht

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Sierpnia 05, 2005, 10:41:36 »
A według mnie Labienus oczekujesz od pokazów nie wiadomo czego, według Ciebie na pokazach powinno być przynajmniej 12 zespołów akrobacyjnych i po 30 rodzajów samolotów (po 30 tych współczesnych i po 30 tych z drugiej wojny światowej)... no cóż tego w Polsce raczej nie będzie ale zamiast marudzić jakie są wspaniałe pokazy w innych krajach, cieszymy się z tego co mamy, przecież większość z nas nie jedzie tam tylko dlatego żeby podziwiać samoloty tylko też dla samego być tam i spotkania się z innymi!

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #64 dnia: Sierpnia 05, 2005, 11:55:29 »
Co do robienia "prawdziwego" show to ja bym polemizował czy pokrywające się w conajmniej 50% te same figury zespołów akrobacyjnych faktycznie mają w tym udział.
Natomiast co się tyczy tego co ja oczekuję od AirShow to Schmicht nie imputuj mi rzeczy, o których nie masz pojęcia. Widzę, że Czasi, Węgrzy robią lepsze i ciekawsze imprezy, bo nie skupiają się tylko na zespołach akrobacyjnych i kilku bida Falconach, jak u nas. Albowiem po 4 takich wspaniałych zespołach nikt nie będzie pamiętał, który był który, a jak przyleci kilka oldtimerów to jest przynajmniej na co popatrzeć i czego posłuchać i z czym porobić zdjęcia. A nie kilka smug na niebie, które w domu umieszcza sie na końcu albumu, bo i tak nikt nie pamięta którzy to i co wtedy robili za figurę. Lub po raz sześciedziesiąty Falcona.

Więc nie wiem co to znaczy Schmicht według Ciebie "nie wiadomo co". Dla mnie to oznacza - cokolwiek. Szczególnie, że mieli dwa lata na załatwienie. A to już badziewna Góraszka miała Mustanga, więc też proszę nie pleść, że u nas nie ma tradycji zapraszania oldtimerów.
Cytat: Schmicht
przecież większość z nas nie jedzie tam tylko dlatego żeby podziwiać samoloty tylko też dla samego być tam i spotkania się z innymi!
I to jest jedyna rzecz, która jak narazie mnie do Radomia ciągnie. I bardzo możliwe, że się tam zjawię... ale TYLKO dlatego.
Oczywiście bez urazy, ja zawsze chętnie się spotkam ze wszystkimi, ale nie ma co ukrywać to wspomniane AirShow miało być tym, po co tam wszyscy jadą i być okazją do spotkania się. A nie na odwrót - spotkanie ma być okazją do pooglądania tego wszystkiego co tam się będzie dziać... a niewiele tego będzie.

Pozdrawiam

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #65 dnia: Sierpnia 05, 2005, 12:01:05 »
Cytat: Toyo

Trochę się tam pokręcę Smile

Na ziemi tez?
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Czaju

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: Sierpnia 05, 2005, 12:38:14 »
Co do robienia "prawdziwego" show to ja bym polemizował czy pokrywające się w conajmniej 50% te same figury zespołów akrobacyjnych faktycznie mają w tym udział.

Albowiem po 4 takich wspaniałych zespołach nikt nie będzie pamiętał...

Zupełnie nie masz racji. Obserwowałem ludzi dwa lata temu w Radomiu. Nie przejawiali większego zainteresowania lotami MiG-ów, Mirage czy innych Tornado - bardziej zajmowało ich wystawanie w kolejkach do grilla i pałaszowanie golonki. Dopiero gdy pojawiło się Patrouille de France przestali się obżerać, zebrali się przy barierkach i z rozdziawionymi gębami ogladali ich pokaz. Były oklaski, były okrzyki i jestem pewien, że to właśnie ten pokaz został im w pamięci. Tak też było w moim przypadku.

BTW, widziałeś jakieś zespoły akrobacyjne w akcji? Na żywo?

A to już badziewna Góraszka miała Mustanga, więc też proszę nie pleść, że u nas nie ma tradycji zapraszania oldtimerów.

Góraszka-srulaszka, wiem co tam lata, tyle że my rozmawiamy o pokazach, a nie "piknikach". Pamiętasz jakieś latające oldtimery w Radomiu, Bydgoszczy, Poznaniu?

Cytat: Schmicht
I to jest jedyna rzecz, która jak narazie mnie do Radomia ciągnie. I bardzo możliwe, że się tam zjawię... ale TYLKO dlatego.

Nie wierzę, że tylko dla tego.  8)

« Odpowiedź #67 dnia: Sierpnia 05, 2005, 12:40:05 »
Cytat: Josiv

Trochę się tam pokręcę Smile

Na ziemi tez?

Niestety, te same kęgi organizatorskie, które decydowały o programie pokazów, zadecydowały, że część polskich ekip będzie latać z Dęblina. Odbije sięto w negatywny sposób na jakości pokazu, poza tym jako uczestnik czuję się nieco rozczarowany, bo z pokazów to zobaczę tylko... własny i to od środka, a to mogę oglądać niemalże codziennie, nie wspomnę o pozbawieniu mnie możliwości poznania wielu świetnych ludzi, biorących, czy też oglądających pokazy.

Popieram Labiego w Jego opinii na temat programu pokazów. Dwa lata temu zapowiadano, że kolejny Air Show będzie największy i najbardziej zaskakujący. Z tego co widziałem na stronie imprezy to nie zobaczymy nic, czego nie widzielibyśmy do tej pory, a i to w okrojonej wersji. Jak bańka mydlana pękła wizja zobaczenia F-14, ponoć US NAVY miała otrzymać specjalna zaproszenie, widocznie nie potrafimy zapraszać. Obejrzałbym Blue Angels - nie ma, dlaczego nigdy w Radomiu nie było Su-27, choćby na statyce?
Nie będę pisał o organizatorach bo są moimi przełożonymi.

Mimo wszystko zapraszam bo sądzę, że to ostatnie pokazy z tak zróżnicowanym sprzętem, jak dostaniemy F-16 to będziemy oglądać tylko te samoloty, reszta pójdzie w niepamięć. Niestety, takie jest podejście, F-16 dobry nawet na hemorojdy, a nawet Goździkowa ma na nim latać.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
« Odpowiedź #68 dnia: Sierpnia 05, 2005, 12:53:46 »
No to ogolnie beznadziejnie, krotko mowiac, trzeba zaczac jezdzic zagranice na pokazy... :|

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #69 dnia: Sierpnia 05, 2005, 12:57:40 »
Cytat: Czaju
Zupełnie nie masz racji. Obserwowałem ludzi dwa lata temu w Radomiu. Nie przejawiali większego zainteresowania lotami MiG-ów, Mirage czy innych Tornado - bardziej zajmowało ich wystawanie w kolejkach do grilla i pałaszowanie golonki. Dopiero gdy pojawiło się Patrouille de France przestali się obżerać, zebrali się przy barierkach i z rozdziawionymi gębami ogladali ich pokaz. Były oklaski, były okrzyki i jestem pewien, że to właśnie ten pokaz został im w pamięci. Tak też było w moim przypadku.
A ja nie widziałem, żeby ci co stali po kiełbaski nagle z powodu Petrouille de France odwracali wzrok i klaskali. Nic się nie zmieniło według mnie. Ja obserwowałem wszystko generalnie, ale nie mogę powiedzieć, żeby było jakoś genialnie. Jeśli mam oglądać wszystko to samo po raz drugi lub trzeci, czwarty, piąty... to mnie to nie interesuje po prostu.
ROFL
Nie wierzę, że tylko dla tego. 8)
No to obawiam się, że jest to Twój problem :)
Góraszka-srulaszka, wiem co tam lata, tyle że my rozmawiamy o pokazach, a nie "piknikach". Pamiętasz jakieś latające oldtimery w Radomiu, Bydgoszczy, Poznaniu?
Ojej.... ale to nie chodzi tylko o olditmery. Mnie one najbardziej interesują, ale nie tylko o nie chodzi. Ze współczesnych sprzętów też nie ma nic nowego i nic szczególnie ciekawego.... mało tego... jest dużo mniej niż było dwa lata temu. Tak jak napisał Toyo... Falcon jest w Polsce dobry na wszystko. :|
Niestety, te same kęgi organizatorskie, które decydowały o programie pokazów, zadecydowały, że część polskich ekip będzie latać z Dęblina. Odbije sięto w negatywny sposób na jakości pokazu, poza tym jako uczestnik czuję się nieco rozczarowany, bo z pokazów to zobaczę tylko... własny i to od środka, a to mogę oglądać niemalże codziennie, nie wspomnę o pozbawieniu mnie możliwości poznania wielu świetnych ludzi, biorących, czy też oglądających pokazy.
No to jeszcze lepiej.... ehh.
Dzięki za szczerość Toyo, bo to wiele wyjaśnia o tym AirShow. Latanie z Dęblina to już zupełna radość. Nawet startu i lądowania się nie zobaczy... ludzi nie pozna.... ehh.

Zaczynam się poważnie zastanawiać czy nie pojechać Hirchheim unter Teck (2-4.IX). Tam będą trzy dni z oldtimerami. Policzyłem - to 1200km w jedną stronę z czego 900km autostradami (to pod Sztutgartem). 800zł za benzynę w obie strony. Jakby cztery osoby jechały to jest to już coś, na co bym się skusił. Wyjazd popołudniu 2.IX, żeby do granicy dojechać wieczorem i całe Niemcy przelecieć nocą, aby uniknąć stauów na autostradach. Na 3.IX jesteśmy tam, oglądamy, nocujemy, następnego dnia znów oglądamy... potem popołudniu jeszcze na chwilę spać, by znów ruszyć wieczorem i lecieć nocą przez Niemcy.

Pozdrawiam

Czaju

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: Sierpnia 05, 2005, 13:14:03 »
A ja nie widziałem, żeby ci co stali po kiełbaski nagle z powodu Petrouille de France odwracali wzrok i klaskali. Nic się nie zmieniło według mnie.

W takim razie byliśmy na dwóch różnych Air Show...

ROFL

Właśnie dlatego nie pojmuję, jak możesz mówić, że zespoły akrobacyjne to nic specjalnego, coś o czym szybko się zapomina. Gdybyś nie widział ich na żywo - zrozumiałbym. Ale skoro "ROFL", to ni w ząb.

Nie wierzę, że tylko dla tego. 8)
No to obawiam się, że jest to Twój problem :)

Taki problem, to nie problem. Dwa problemy - TO jest problem.

Ojej.... ale to nie chodzi tylko o olditmery. Mnie one najbardziej interesują, ale nie tylko o nie chodzi. Ze współczesnych sprzętów też nie ma nic nowego i nic szczególnie ciekawego.... mało tego... jest dużo mniej niż było dwa lata temu. Tak jak napisał Toyo... Falcon jest w Polsce dobry na wszystko. :|

Dobra, dobra. Pamiętasz czy nie?

[ Dodano: Pią 05 Sie, 2005 13:18 ]
No to jeszcze lepiej.... ehh.
Dzięki za szczerość Toyo, bo to wiele wyjaśnia o tym AirShow. Latanie z Dęblina to już zupełna radość. Nawet startu i lądowania się nie zobaczy... ludzi nie pozna.... ehh.

Na szczęście, jak napisał Toyo, dotyczy to "tylko części polskich ekip".

swier

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Sierpnia 05, 2005, 18:24:41 »
:504:     za pierwszą część wypowiedzi i za Polskę z małej litery.

A z Malborka może być? W końcu kiedyś miał czarne krzyże. :)

hihi przecież sobie jajca robię Toyo w pierwszej części wypowiedzi. w pozostałej zresztą też :lol:  

a co do dużych liter przy nazwach państw, to nie zwracam na to uwagi. usa, rosja itd. też pisuję z małej  :D

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
« Odpowiedź #72 dnia: Sierpnia 05, 2005, 19:16:32 »
Ostrzegam blad ortograficzny....  :D poczytaj ostatnie gorace tematy...

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #73 dnia: Sierpnia 05, 2005, 20:30:23 »
Proponuje zakończyć polowanie na ortograficzne czarownice, zainstalować firefox ze słownikiem . Druga opcja to uzbroić się w cierpliwość i czekać, aż zainstaluje hack znaleziony przez Josiva który doda opcje sprawdzania  pisowni na tym forum.
Wracając do tematu zawiadłem się czytając program "AirShow" w Radomiu, coś skromne tym bardziej w porównaniu z ostatnim takim spotkaniem.
Cóż Polska to piękny kraj  :(

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
« Odpowiedź #74 dnia: Sierpnia 05, 2005, 21:30:16 »
No to musimy sami zorganizować sobie atrakcje. Jako że spodziewana frekwencja jest duża proponuje ... niech każda osoba przyniesie jakiś fant typowego kibica piłkarskiego. Na pewno sie nie będziemy nudzić, wszyscy przedłożą swoje racje, będzie co robić :P