W jaki sposob wprowadza się planowaną trasę przelotu do systemu nawigacyjnego maszyny ?
teraz uwaga , będe używał słów których znaczenia nie znam

W jaki sposób autopilot realizuje dolot do punktu - po loksodromie czy ortodromie?
Loksodroma to prosta łącząca dwa punkty na mapie w projekcji merkatora, przecina wszystki południki i równoleżniki pod tym samym kątem ( a robi to dlatego ze to prosta, więc nie może być krzywa, a skoro jest prosta to przecina pod stałym kątem ... mam nadzieje że nie skomplikowałem zagadnienia

)
Rozsądek podpowiada nam że najkrótsza droga pomiędzy dwoma punktami to prosta. Tyle że rozsądek działa na płaszczyźnie

a w przestrzeni okazuje się że nie zawsze poleganie na zdrowym rozsądku jest dobrym rozwiązaniem ( chyba dlatego nie wolno ufać w kabinie niczemu poza przyrządami), a tym czasem wspomniana linia wcale nie jest najkrótszą drogą.
Otrodroma to najkrósza linia łącząca dwa punkty na powierzchni sfery, na mapie w projekcji merkatora ma postać krzywej wybrzuszonej w kierunku bliższego z biegunów. W praktyce lot po ortodromie sprowadza sie do pokonywania wielu loksodromicznych odcinków , na jakie podzieliliśmy krzywą. Czyli mapa , zegarek , kalkulator , oszacowanie zejscia z kursu , poprawki ... wiecie co? Polece po loksodromie

Jak autopilot realizuje przelot po ortodromie ? W 'ludzkim stylu' dzieląc ja na odcinki, czy po prostu leci dokładnie po łuku ( zakładając iż jest możliwe uzyskanie tak precyzyjnego sterowania)