Autor Wątek: Spolszczenie Falcona!!!  (Przeczytany 15157 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Spolszczenie Falcona!!!
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 22, 2005, 19:16:19 »
Cytat: Boba Fett
Eghm, zeby nie bylo ze u mnie z edukacja tak slabo :D Oto mi wlasnie chodzi...

heheheh Boba.. wiem, że nie chodziło Ci o to, że należy podejmować próby tłumaczenia tych terminów.. Nie bój się, nie posądzałem Cię o to. Twój post był całkowicie czytelny. Podałem tylko przykład, jak postępuje się w takich przypadkach dla tych, którzy jeszcze nigdy nie podejmowali się żadnego tłumaczenia, a mają ochotę zacząć. Czyli było to uzupełnienie do Twojej wypowiedzi, a nie jej poprawka :)

A co do praw autorskich, to jeśli zrealizaować tłumaczenie w postaci punktów, jak sugerowałem, to tak naprawdę prawni właściciele manuala mogą nas wtedy w nos cmoknąć, bo to nie będzie pełne tłumaczenie, tylko poradnik co i jak zrobić, żeby zadziałoło to i to. Tworząc "takie cuś" nie trzeba podawać na jakim żródle się opieraliśmy. Zwróćcie uwagę jak wiele w sieci jest form checklist do rampstartu. Każda jest nieco inna, ale wszystkie są użyteczne.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

sokolwrc

• Gość
Spolszczenie Falcona!!!
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 22, 2005, 23:37:26 »
Heh wydaje mi sie, ze w tym temacie narazie nie powalcze... :D Chyba musz przewertowac jeszcze mnostwo materialow zanim cos bym mogl napisac :D No ale nic jak sie podzkole to napewno wruce do instrukcji! Bo ta gra jest tego warta... Musze przyznac, ze wasza wiedza na temat F 16 mnie wrecz oniesmiela! I sadze, ze wiekszosc z was jest na tyle przeszkolona w tym temacie, ze bez problemu przesiadli byscie sie z biurka do kokpitu szesnastki...

Thx Piotrek za podstawowe materialy... Szkoda, ze niekontynuowales tego spolszczonka bo wyglada super...

Nic biegne dalej wertowac materialy :D

Boba Fett

• Gość
Spolszczenie Falcona!!!
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 23, 2005, 00:02:47 »
Cytat: sokolwrc
... ze bez problemu przesiadli byscie sie z biurka do kokpitu szesnastki...

Ooooj nie :) Marzyl bym o tym, ale to juz wyzsza szkola jazdy....

Miszon

• Gość
Spolszczenie Falcona!!!
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 23, 2005, 13:14:40 »
Spolszczenie manuala do Falcona jest o tyle trudnym przedsięwzięciem, o ile ów sam manual nie załatwia sprawy dla tych nieznających języka. Oczywiście plan jest bardzo ambitny i życzę mu jak najlepiej, ale zwróćcie uwagę ile jest pobocznych manuali do Falcona, już o samej grze nie wspominając. Niełatwy angielski jest niestety przeszkodą nie do pokonania, prędzej czy później trzeba będzie się z nim zetknąć, to tylko kwestia czasu. A przebijanie się przez manual ze słownikiem w ręku też ma swoje zalety, bo przecież można sobie angielski podszlifować, że hej (zwłaszcza słownictwo). Ponadto istnieje pewne zagrożenie, że niektóre pojęcia mogą zostać źle przetłumaczone, czy też może zawierać błędny kontekst. Tłumaczenie manuala to bardzo złożona sprawa, raczej początkującym polecałbym siedzenie w angielskim, tylko im to wyjdzie na plus.

sokolwrc

• Gość
Spolszczenie Falcona!!!
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 24, 2005, 17:25:57 »
Heh no z tym Angielskim to musze sie zgodzic z dnia na dzien coraz latwiej przychodzi mi czytanie :) No ale trzeba powiedziec, ze ta gra jest tylko i wylacznie dla ludzi posiadajacych duze zapasy cierpliwosci :) Ja np. narazie sie ucze jak w to grac i jestem ze tak powiem na poziomie podstawowym :P i zeby cosik wiecej zalapac to codziennie robie trening z ladowania itp przynajmniej po 20 razy... Wczoraj nawet bawilem sie LGB ale za campanie sie jescze nie biore :D To bylo offtopic :D

Teraz kontynujac temat spolsczenia wiem ze nie jest potrzebne. Bardziej by sie przydal dzial na forum gdzie kadeci na przyszlych pilotow mogli by sie czegos dowiedziec...

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Spolszczenie Falcona!!!
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 24, 2005, 17:39:27 »
Cytat: sokolwrc
Bardziej by sie przydal dzial na forum gdzie kadeci na przyszlych pilotow mogli by sie czegos dowiedziec...

No cóż.. od tego jest opcja "search" - wiele pytań już było zadawanych. Jeśli Cię interesuje coś konkretnego to szukasz.. Jak nie znajdziesz to wtedy pytasz i na bank dostaniesz odpowiedzi!! Cała część tego forum (czyli dział Falcon4&FigherOps) jest poświęcona właśnie tym symulatorom. Zapeniam Cię, że w jego zakamarkach znajdziesz całe stosy info i porad!! :)
Ale aby się do nich dokopać, potrzeba nie mniej zapału i cierpliwości niż przy wertowaniu manuala :) No ale manual nie ma opcji "search" :)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Miszon

• Gość
Spolszczenie Falcona!!!
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 24, 2005, 20:15:05 »
Poza tym zawsze możesz pytać na gg, dostaniesz odpowiedź, że tak powiem, instant  :)

sokolwrc

• Gość
Spolszczenie Falcona!!!
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 25, 2005, 08:45:52 »
Heh no fakt tutaj można troszkę materiałów znaleźć... Nawet to ostatnio zauważyłem:) A co do wertowania manuala to po tygodniu przestaje juz męczyć, a nawet staje się przyjemne (szczególnie gdy wykona się cos poprawnie:) No nic na razie nie będę zamęczał was pytankami bo chcę jak najwięcej zrozumieć sam... Ale jak tylko będę miął jakieś frustrujące mnie pytanka to na pewno je zadam :D:D:D

[ Dodano: Pią 09 Wrz, 2005 12:36 ]
Oky uparty jestem :D Wczoraj zaczelem znowu tlumaczyc manuala. Przetlumaczylem juz jeden rozdzial o radrach! Co prawda zajelo mi to troszke czasu ale jakos damy rady :D Mam do was prosbe! Ostatnio zauwarzylem na forum, ze pojawily sie polskie skorki do F-16 jezeli ktos by mogl strzelic pare screen-ow podobnych do tych z manuala (szczegolnie chodzi mi o pierwsza stronke) bylbym wdzieczny :P

http://members.lycos.co.uk/tpmronus/falcon/ a oto pierwsz stronka manuala po polsku!

Miszon

• Gość
Spolszczenie Falcona!!!
« Odpowiedź #23 dnia: Września 10, 2005, 18:22:29 »
Że tak powiem, wstęp masz dobry, teraz jedynie cała reszta  :lol:

Lysy

• Gość
Spolszczenie Falcona!!!
« Odpowiedź #24 dnia: Września 10, 2005, 19:08:51 »
http://members.lycos.co.uk/tpmronus/falcon/ a oto pierwsz stronka manuala po polsku!

polska Zmijka by sie przydala na stronie tytulowej :)

sokolwrc

• Gość
Spolszczenie Falcona!!!
« Odpowiedź #25 dnia: Września 10, 2005, 21:43:40 »
No właśnie o to mi chodzi :D żeby strzelić kilka screen-ow z "naszym" Falcon-em i zastąpić to badziewie w poradniku :D :D :D

Co do fotek to rozmiar nie gra roli z tym poradzę sobie bez problemu :D A ujęcia hmmm... to narazie chciałem zastąpić te screen-y z 1 i 2 rozdziału manuala (ale jak uda mi się zainstalować polskiego skina to postaram się tym zając) no i oczywiście stronke tytułowa (no i tutaj co by nie było za nudno zrobimy konkursik : ) Co do tej fotki to zdaje się na was...  zamieście tutaj screen-y, które według was są godne zajęcia pozycji nr 1 i niech wszyscy zdecydują, który będzie najlepszy :D :D :D

Pozdroofki all

lobo

• Gość
Spolszczenie Falcona!!!
« Odpowiedź #26 dnia: Września 11, 2005, 12:29:17 »
Hmm...no, no, no - jednak ktos sie za to zabral - gratuluje :)

Mam tylko male zastrzezenie: "[w jezyku] polskim" pisze sie mala litera.

sokolwrc

• Gość
Spolszczenie Falcona!!!
« Odpowiedź #27 dnia: Września 11, 2005, 13:05:22 »
lol dobrze, że zauważyłeś bo ja na to nawet nie zwróciłem uwagi :D :D Takie spaczenie patriotyczne :D :D :D Heh sądzie, że po paru godzinach tłumaczenia znajdzie się więcej takich błędów :D No ale to już będzie zabawa.

Boba Fett

• Gość
Spolszczenie Falcona!!!
« Odpowiedź #28 dnia: Września 11, 2005, 13:15:19 »
Good work  :564:  Co do polskiej zmijki, mozna by pstryknac kilka fotek w FF3.1 bo tylko tam jest wersja 52+, tyle ze z grecka skorka  :? Ma ktos polska ? :)

Lysy

• Gość
Spolszczenie Falcona!!!
« Odpowiedź #29 dnia: Września 11, 2005, 16:54:28 »
mysle .dds do FF3 tez sie da skombinowac  8)

[ Dodano: 11 Wrz 2005 11:02 am ]
ok, skorka bedzie  :wink: