Tak pomysł dobry i baardzo ambitny. Kiedy zaczynałem się wciągać w Falcona, miałem podobny. Jednak po wydrukowaniu ponad pół tysiąca stron!!! oryginału, przeszło mi to szybko. Realne byłby to jedynie przy współpracy wielu osób... tak aby na jedną przypadł maks. jeden rozdział (bo przy większej ilości można się pociąć

)... Ale do tego potrzeba by kilkudziesięciu osób (tyle jest rozdziałów) z bardzo dobrą znajomością angielskiego.. A to już jest raczej nie do spełnienia w wąskim światku Falcona. Nawet jeśli każda z osób pojawiająca się na tym Forum (mówię oczywiście o dziale Falcon'a) znała biegle angielski, dysponowała masą wolnego czasu, który mogłaby poświęcić na tłumaczenie (bardzo pracochłonne zajęcie, wiem coś o tym) i odpowiednim zapasem chęci i samozaparcia, to i tak jest nas za mało..

Ostatnio jednak wpadłem na inny pomysł. Zamiast tłumaczyć cały manual, można po prostu stworzyć mini instruktarz obsługi co ważniejszych systemów i uzbrojenia. Taki wypunktowany zestaw "checklist", co należy zrobić, aby .... i tu można wymieniać: wylądować, wystartować, włączyć silnik, wyłączyć go, odpalić Amraama, Sinewindera, Maverica itp itd.
Na pewno zajęłoby to mniej czasu, było łatwiejsze do przyswojenia przez nowicjuszy (przy chelistach odnośniki do odpowiednich rycin z Manuala, aby nie musieć ich wklejać). Mam zamiar się tego podjąć. Jednak ostatnio nie miałem zbytnio czasu, ale w końcu chyba z tym ruszę. Jeśli uda mi się zrealizować ten projekt (choćby w części) to poszczególne txty będą dostępne na stronie naszej wirtualnej eskadry, a info o tym pojawi się na forum.