Autor Wątek: Wektorowany ciąg w samolotach bojowych  (Przeczytany 9136 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Wektorowany ciąg w samolotach bojowych
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 10, 2005, 00:34:33 »
No dobra, wiemy już, że w jednosilnikowych maszynach jest to nieopłacalne ale co z dwusilnkowymi jak np. mój faworyt Mig-29?? 
Wszystko nadal rozbija się o scenariusz awarii silnika, w MiGu est ten mały problem, który również jest w F-14 i Su-27 - silniki są od siebie odseparowane,co oznacza, że gdy jeden z nich przestanie działac mamy do czynienia ze sporą asymetrią ciągu (relatywnie do innych konstrukcji jak Typhoon, F/A-18 czy F-15). Drugi silnik z DoWC ("Dysza o Wektorowanym Ciągu", nie chce mi sie cały czas tego pisac wiec przyjmijmy tutaj taki skrót ;) ) musi kontrowac moment obrotowy który wytwarza samą swoją obecnością, do tego utrzymywac maszynę w stanie stabilności podłużnej i do tego jeszcze robic za ster kierunku... nie wydaje mi się by to było wykonywalne, nawet ze zredukowanymi sterami kierunku. Tak jak pisałem wcześniej, jeżali chcemy znacznie zmniejszac RCS to oprócz DoWC dobrze byłoby połączyc ster kierunku ze sterem wysokości tak jak to było zrobione w Black Widow II i pod tym kątem myślałbym o modyfikacji MiGa (jeżeli już coś takiego rozpatrujemy).

« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 11, 2005, 20:42:51 »
Sundowner
chciałbym się zapytać co sobie o mnie pomyślałeś po przeczytaniu tego
Umieść cytat
Fakt. Są powielane ale może dojść do obniżenia ciśnienia we wszystkich układach. Mogą zawieść pompy.

Było to co najmniej głupie. Ale na usprawiedliwienie mam to że miałem kiepski dzień.

A wracając do tematu : czy harierr ma tylko dwie pozycje dysz (0 stopni i 90 stopni) czy też można ustawić je pod dowlnym kątem w tym zakresie?? 

ten obrazek to tak jeszcze wracając do tematu wektorowanego ciągu

może nie najpiękniejszy ale chyba przedstawia to co chciałem i jest zrozumiały.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2005, 20:52:32 wysłana przez buczoPL »
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkim, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał."

"Fanatyk to ktoś kto nie może zmienić zdania i nie zmieni tematu."
                                                                                                 Sir Winston Churchill

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 11, 2005, 20:58:13 »
Szczerze - umknęło to mojej uwadze :) ale utrata ciśnei a we wszystkich instalacjach jest mało prawdopodobna więc mozna sobie to pominąc ;)

W harrierze można dowolnie obracac dyszami w zakresie od 0* do 90* do tyłu i 0*-15* do przodu przyjmując położenie pionowe jako wyjściowe. Odpowiada za to dźwignia znajdująca sie na prawo od wajchy przepustnicy.

pawel

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 11, 2005, 21:25:30 »
W harrierze można dowolnie obracac dyszami w zakresie od 0* do 90* do tyłu i 0*-15* do przodu przyjmując położenie pionowe jako wyjściowe. Odpowiada za to dźwignia znajdująca sie na prawo od wajchy przepustnicy.
...i na dodatek z powodzeniem wykorzystuje sie to w walce. Podczas wojny o Falklandy-Malwiny piloci argentyńscy mocno sie zdziwili w spotkaniu z harrierami  :651:.

Paweł
'VIPER'

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 11, 2005, 22:03:51 »
a w tym roku sie mocno zdziwiły harriery :P w czasie walki z polskimi pilotami :D

« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 11, 2005, 22:10:40 »
eh
Właśnie hariera(non-flayble) mi brakuje w LO.
Przeceiż to jest podstawowy myśliwiec RAF i Royal Navy na chwilę obecną i owiele bardziej by pasował zamiast Tornada.

A to zdiwienie polegało na czym?? tzn jaki manewr do wykorzystania w walce umożliwiają ruchome dysze??
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkim, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał."

"Fanatyk to ktoś kto nie może zmienić zdania i nie zmieni tematu."
                                                                                                 Sir Winston Churchill

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 11, 2005, 22:23:12 »
o ile nie motam czegoś to jeden z nich polega na mocno rozciągniętej spirali w górę o relatywnie małym promieniu, wspomaganej wektorem ciągu, i wyprowadzeniu maszyny na pozycje do ataku przez plecy.
Drugi manewr.... nie pamiętam :D ale w ksiązce Gen.Gotowały były takie ładne kolorowe obrazki  :121: od których zacząłem przygodę z tą ksiązką  :D

Toyo wyjasni nam to ładniej.

« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 11, 2005, 22:41:34 »