Można normalnie otworzyć i później zamknąć owiewkę w w Emilu bo zawsze jak dam Open to ją cała wyrwie i wywali ? W Spitach jakoś się da otwierać i zamykać 
Chyba sie nie da - choć nie znam tej gry za bardzo - kupiłem, ale mi się za bardzo nie spodobała (wiem, że to subiektywne odczucie i komuś może się ona podobać - nie będę się sprzeczał

).
Jest to związane z faktem, że w Spitfire i Hurricane owiewka była
odsuwana do tyłu, a w Bf-109E była
podnoszona i uchylana na prawo. Ponieważ w grze jest tylko funkcja "Canopy Eject", a nie ma osobnej funkcji "Canopy Open" - więc ze względu na fakt, że w Bf-109 nie da się w locie tej kabiny otworzyć funkcja domyślnie ją odrzuca. Ponieważ samoloty angielskie miały możliwość otwarcia kabiny w locie to gra to umożliwia - choć w przypadku polecenia "Canopy Eject" powinno ją odrzucić awaryjnie, a nie otwierać. Ponieważ jednak jest tylko jedna komenda klawiszowa to ją odsuwa, a nie odrzuca.
Powinno być:Spitfire i Hurricane - dwie opcje: odsunięcia i odrzucenia owiewki, przy czym ta pierwsza opcja możliwa i w locie i na ziemi.
Bf-109 - otwarcie kabiny - tylko na ziemi i odrzucenie w locie.
... ale to tylko gra

PS. Na ziemi i tak nie jest potrzebne otwarcie kabiny w Bf-109 (chyba nawet podczas kołowania powinna być zamknięta - nawet wolnym!) bo nie ma funkcji wsiadanie i wysiadanie

- natomiast w locie jest OK, bo da się odrzucić. Natomiast w samolotach angielskich jest to przydatne bo można sobie wyjrzeć za silnik podczas kołowania (co było przecież możliwe i w realu) i nie tylko, a to że kabina awaryjnie się nie odrzuca tylko odsuwa to chyba też nie aż taki wielki problem.