Może się komuś przyda. Otóż zakupiłem wpomnianego już Zalmana CNPS 10X FLEX + generator szumów Enermax UCMA12 Magma -120mm. Radiator jest duży ale włazi nawet w moją tanią obudowę, musiałem go tylko jednego plastiku pozbawić.
Chciałoby się napisać, że montaż jest dziecinnie łatwy, ale niestety trzeba wyjąć płytę główną z obudowy. Przynajmniej mocowanie śrubkami daje poczucie pewnego docisku radiatora do proca bo standardowe zatrzaski jakoś nie wzbudzały mojego zaufania. Smarujemy dołączoną pastą(STG-2 zalmana) proca, skręcamy wszystko i powinno działać. :banan
Efekty: procek podkręcony do 3.6GHz w idlu 40 stopni po półgodzinnym grzaniu orthosem 58 stopni. Tyle że wiatrak ustawiony jest w tryb silent i maksymalnie do 1000 obrotów dociąga więc jest bardzo cichy, a w obudowie zainstalowany jest tylko jeden wentylator 92mm ustawiony na tryb silent czyli dociąga do niecałych 2k obrotów.
Wnioski: fajny sprzęt, zawsze można dorzucić drugi wiatrak, a jak ktoś ma przewiewną obudowę wyniki powinny być sporo lepsze. U mnie też będą, niech się tylko pasta porządnie ułoży. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu bo radiator jest na prawdę wydajny.
PS. Jak wyciszyć twarde dyski? Jakieś głośne się zrobiły.