Autor Wątek: Chłodzenie procesora ...  (Przeczytany 4777 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Chłodzenie procesora ...
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 17, 2010, 17:57:33 »
Tamten artykuł jest autorstwa Labienusa więc masz tak, jakby odpowiedział ktoś z forum.  :002:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 19, 2010, 08:13:07 »
Może się komuś przyda. Otóż zakupiłem wpomnianego już Zalmana CNPS 10X FLEX + generator szumów Enermax UCMA12 Magma -120mm. Radiator jest duży ale włazi nawet w moją tanią obudowę, musiałem go tylko jednego plastiku pozbawić.
Chciałoby się napisać, że montaż jest dziecinnie łatwy, ale niestety trzeba wyjąć płytę główną z obudowy. Przynajmniej mocowanie śrubkami daje poczucie pewnego docisku radiatora do proca bo standardowe zatrzaski jakoś nie wzbudzały mojego zaufania. Smarujemy dołączoną pastą(STG-2 zalmana) proca, skręcamy wszystko i powinno działać. :banan
Efekty: procek podkręcony do 3.6GHz w idlu 40 stopni po półgodzinnym grzaniu orthosem 58 stopni. Tyle że wiatrak ustawiony jest w tryb silent i maksymalnie do 1000 obrotów dociąga więc jest bardzo cichy, a w obudowie zainstalowany jest tylko jeden wentylator 92mm ustawiony na tryb silent czyli dociąga do niecałych 2k obrotów.
Wnioski: fajny sprzęt, zawsze można dorzucić drugi wiatrak, a jak ktoś ma przewiewną obudowę wyniki powinny być sporo lepsze. U mnie też będą, niech się tylko pasta porządnie ułoży. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu bo radiator jest na prawdę wydajny.
PS. Jak wyciszyć twarde dyski? Jakieś głośne się zrobiły. :118:
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #17 dnia: Marca 19, 2010, 09:15:42 »
Ja u siebie zastosowałem rozwiązanie bardzo skuteczne i jednocześnie niemal darmowe - pospolita guma od majtasów  :021:. Mocowanie to zapewnia pełną mobilność komputera (pewne mocowanie dysków w komputerze) i ciszę (wg mnie to nie dyski hałasują a obudowy które ładnie rezonują wzbudzone pracą tychże). Jedyną wadą jest gorsze chłodzenie (brak kontaktu obudowy HDD z obudowa komputera), przez co w lecie dyski były jak na mój gust lekko za ciepłe. Rozwiązałem to w ten sposób, że rozstawiłem je szerzej niż na fotkach i między nimi, również na gumkach zawiesiłem zwykły wiatraczek 80 mm podłączony do 5 V. Dmucha słabiutko, jest niemal niesłyszalny,a dyski w lecie nie przekraczają temp. 40-45 st. C.

Do mocowania gumy do HDD użyłem blaszek, którymi mocuje się "plecy" w meblach. Pasują jak ulał. Podwójne prowadzenie gumy w każdym zawiesiu wynika raczej ze względów bezpieczeństwa i mojej nadgorliwości niż realnych potrzeb wynikających z ciężaru HDD.
Gumy zaczepione są w obudowie komputera na kawałkach wygiętego grubego przewodu elektrycznego (musi być sztywny). Każdy z dysków połączony jest również z obudową kabelkiem, który robi za instalację odgromową  :001:.

http://i278.photobucket.com/albums/kk81/Kelso1964/HDD3.jpg
http://i278.photobucket.com/albums/kk81/Kelso1964/HDD2.jpg
http://i278.photobucket.com/albums/kk81/Kelso1964/HDD1.jpg
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #18 dnia: Marca 19, 2010, 09:52:29 »
A co zrobić w przypadku, gdy dyski twarde mocowane są w kieszeniach "dopasowanych" do ich rozmiarów? Tam przecież nie ma gdzie zawiesić tej gumy...
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #19 dnia: Marca 19, 2010, 10:14:56 »
No tak - miałem wolne miejsce w zatokach 5,25". Standardowo HDD mocowane są w zatokach 3,5" i tu nawet gotowe zestawy do wyciszania nie pomogą (również wymagają zawiedzenia HDD w zatoce 5,25"). Jedyna opcją w przypadku braku miejsca w zatokach 5,25" to położenie dysku na dnie obudowy na np 4 miękkich gumkach do mazania. Odpada jednak wtedy mobilność komputera (chyba, ze mamy/wywiercimy otwory w dnie obudowy, co umożliwi przewleczenie jakichś gum/sznurków celem unieruchomienia HDD). Pozostaje jeszcze problem ew chłodzenia, które nie zawsze jest jednak konieczne.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 19, 2010, 10:34:25 »
Kelso super patent. Okazuje się że najgłośniejszą częścią mojego kompa jest zasilacz :118:. Ale już ja na niego sposób znajdę :021:.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #21 dnia: Marca 19, 2010, 11:23:27 »
Dokładnie tak jak pisze Kelso - na wyciszenie HDD najlepsze są zawieszenia gumowe wykonane z głową i wg własnego pomysłu.  :010:
Ja już dawno pozbyłem się z budy wszystkich fabrycznych koszyków na dyski, bo żadne "kombinacje alpejskie" z różnymi podkładkami i amortyzatorami nie zdawały egzaminu.Najgorszy jest rezonans obudowy, standardowy hałas dysku jest do zaakceptowania. Teraz wszystko wisi na grubych paskach gumy z odpowiednimi odciągami na wysokości nawiewnego wentyla i jest git  :001: 
Spokój cechuje Mistrza.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 01, 2026, 17:05:26 »
Odkopię starty wątek. Zauważyłem, że na moim CPU (i9 13900K) temperatury dochodzą dość szybko w CinebenchR23 do 100 stopni. Kiedyś tak nie było, dokładnie w takim samym układzie, może 95 maks. Podmianka pasty i AiO (mam TEN zestaw Alphacool Eisbaer Aurora HPE Edition 360 CPU AIO) miała miejsce w 02.2023. Pierwsze co zrobiłem to właśnie dziś wstawiłem nową pastę Thermal Grizzly Kryonaut Extreme plus uzupełniłem nieco blok wodny (około 20ml) sądząc, że to to. W sumie niewiele pomogło. Zastanawiam się czy ew. proc się jakoś nie wygina i nie do końca dociska blok (może TO pomoże?). Druga opcja, to może już sama chłodnica się jakoś w środku zapchała. Nie do końca mam pojęcie. RPM Pump raportuje do 2700RPM więc raczej nie pompa. Od dawna lecę też na undervoltingu 0,095V więc tym bardziej nie powinno tak być. Jakieś ew. podpowiedzi? Darować sobie szukanie? Wziąć nowe AiO?

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2026, 17:13:43 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 01, 2026, 18:56:43 »
Ja mogę tylko połączyć się w bólu, bo mam dokładnie to samo z moim 7800X3D. Jak wszystko ustawiałem jakieś 2 lata temu, to krzywe wentylatorów AIO i undervolting miałem ustawione tak, że temperatura w Cinebench nie przekraczała 80C. A ostatnio zauważyłem, że temperatura w MSFS2024 potrafi wskoczyć na 91C. Też zastanawiałem się nad wymianą pasty i uzupełnieniem cieczy do AIO (taka obsługa jest chyba nawet zalecana przez producenta po 2 latach), ale jak teraz czytam, że w Twoim przypadku nic to nie dało, to jakoś mi się odechciewa w to bawić.

A może to po prostu również kwestia pory roku i wyższej temperatury otoczenia?

« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 01, 2026, 21:45:28 »
Kiedy składałem komputer, to na swoim 12700K chłodzenie poprawiałem chyba kilkanaście razy i ostatecznie wpadłem na to, żeby zmniejszyć docisk. Może warto spróbować.
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 02, 2026, 00:14:28 »
A może to po prostu również kwestia pory roku i wyższej temperatury otoczenia?

Nie, bo już o tym pisałem parę dni temu: https://il2forum.pl/index.php?topic=20970.msg427051#msg427051 i jakoś mnie wzięło by to posprawdzać i w różnych stress testach dość szybko łapię tę stówę :/. Zauważyłem też, że odprowadzające przewody między blokiem, a chłodnicą przy stres testach wcale nie są jakieś ciepłe (jeden lekko ciepły, drugi w zasadzie chłodny), a nad chłodnicą (mam miedzianą) unosi się zaledwie letnie powietrze (kiedyś dobrze potrafiła dogrzać pokój :evil:). Tak sądzę, że może coś na bloku się zatkało i pomimo, że pompa działa to miele tę samą wodę zamiast ją wypuszczać. Nie wiem. Ta moja AiO (Alphacool z tego słynie) akurat jak na dobrego Niemca przystało jest cała rozbieralna, chociaż nie chce mi się aż tak bawić będę chyba musiał to zrobić, w całości rozkręcić, przepłukać, uzupełnić i sprawdzić ponownie.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 02, 2026, 07:53:12 »
Oczywiście, że temperatura otoczenia ma wpływ na sprawność układu chłodzenia. Jeśli chcecie być dokładni - przy pomiarach i ew notatkach zapisujcie temp. otoczenia w pobliżu komputera.

YoYo - wszystko wskazuje, że jesteś na dobrym tropie. Prawdopodobnie w układzie wytrącił się jakiś osad i przytkał kanaliki w module odbierającym ciepło z procesora. Niestety, czeka Cię sporo pracy. Demontaż, czyszczenie, płukanie, ponowny montaż. Pewnie chwilę zejdzie, ale taka już uroda chłodzenia wodnego. Za to jaka satysfakcja :).

« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 02, 2026, 08:53:40 »
Zauważyłem też, że odprowadzające przewody między blokiem, a chłodnicą przy stres testach wcale nie są jakieś ciepłe (jeden lekko ciepły, drugi w zasadzie chłodny), a nad chłodnicą (mam miedzianą) unosi się zaledwie letnie powietrze (kiedyś dobrze potrafiła dogrzać pokój :evil:).

Oj nie, to u mnie jak przystawię rękę nad obudową (radiator AIO mam zamontowany na górze) to wyraźnie grzeje, niczym mały piecyk. Dlatego latem muszę ograniczać granie, bo skończy się tym, że dogrzeje mi do 30C w pokoju. ;)

Natomiast teoria z zatkaniem układu jest ciekawa, tylko skąd niby się to miało wziąć? To jest układ zamknięty, bezobsługowy.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 02, 2026, 08:55:07 »
Dzięki za rady. Wczoraj trafiłem na video, gdzie gościu demontuje dokładnie taki sam blok, mówi, że już po 1,5 roku zauważył, że chłodzenie nie działa jak poprzednio. Okazuje się, że wewnątrz wytrąca się tlenek miedzi, który się gromadzi na finach od środka przylegającego elementu do procesora. Sądzę zatem, że najprawdopodobniej to to. AI podpowiada, że tlenek miedzi najlepiej usunąć poprzez moczenie w roztworze w kwasku cytrynowym, a potem usunąć resztki pędzlem. To już coś. Jest kierunek jeśli będę miał tak zielono jak ten tu:  https://youtu.be/7NxP4juJW6I?si=IOYsM_xJkAituipP&t=204 (ciekawy filmik btw.).

Pogrzebałem jeszcze i chyba warto dokupić tylko coś takiego w takim wypadku, by uruchomić pompę poza kompem, sprawdzić szczelność oraz odpowietrzyć układ w trakcie napełniania (nie chcę wyjmować zasilacza): https://allegro.pl/produkt/zasilacz-departament-elektroniki-12v-1a-12-w-c03ea80d-8abd-424c-b3ca-28cbe2477c34?offerId=18037435039.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 02, 2026, 09:37:51 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 02, 2026, 10:04:19 »
To ja już prędzej kupiłbym po prostu nowe chłodzenie niż się w to bawił. ;D

Przypomniało mi się, że mam gdzieś zwykły radiator (be quiet! Dark Rock 4). Jak mnie najdzie, to może zamontuję i z ciekawości porównam.

PS. To chłodzenie, które mam, to moje pierwsze AIO (be quiet! Silent Loop 2 360mm) i tak w sumie to jestem nim raczej rozczarowany. Ani nie jest specjalnie chiche, ani specjalne wydajne. Na pewno nie aż tak jak mi się wydawało. Podstawowa zaleta AIO to estetyka, w przypadku przeszkolonej budy (dla tych, dla których ma to znaczenie).