Autor Wątek: Chłodzenie procesora ...  (Przeczytany 4778 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

303_Hornet141

• Gość
Chłodzenie procesora ...
« dnia: Sierpnia 25, 2005, 16:06:20 »
Chcialem zamontowac lepszy wentylator i radiator na procesor Pentium 4 3,00 GHz (płyta głown Asus IS-7)  . Mam na to przeznaczone ok 120-150zł Czekam na propozycje.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Chłodzenie procesora ...
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 25, 2005, 18:37:09 »
Polecam wszelkiego rodzaju pochodne Zalmana 7000 najlepiej miedziane. Tutaj masz Pentagramy.

Występują w rozmiarach od 80 do 120mm, np. QVC-120 = wielkość 120mm, a QC-80 = wielkość 80mm. QVC są tylko nowszą seria QV.

A jak chcesz eXtreme to możesz zakupić TO  Nowsza wersja Zalmana 7000 jest większa i cięższa (waży 918 gram jak dobrze pamiętam). Generalnie na Pentka to tylko coś miedzianego, może być również na heatpipe'ach. Tylko uwaga w przypadku wszystkich poważniejszych chłodzeń występować mogą problemy z montażem np. wiatrak może zahaczać o jakieś elementy na płycie lub też może nie mieścić się w obudowie jak TO.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

tomit

• Gość
Chłodzenie procesora ...
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 25, 2005, 21:15:58 »
Czy możecie polecić do chłodzenia wodnego jakąś miksturę która zabija glony itp. żyjątka - wiem że Mazaczki sie udzielają w temacie chłodzenia wodnego na odpowiednim forum i taką swojską radę bym prosił (chłodzenie z www.cpc.pl, zamawianie paru gramów specyfiku od nich jest mało opłacalne przez koszta przesyłki)

Chłodzenie procesora ...
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 25, 2005, 21:48:54 »
Cytat: tomit
z www.cpc.pl, zamawianie paru gramów specyfiku od nich jest mało opłacalne przez koszta przesyłki)

Zamówiłem wieki temu "Waterdos SIM 28", dolewam po kropelce, zostało jeszcze pół opakowania. Oceniam że jeszcze 2 lata pociągnie. Zwróciło się.
Leszek

Offline KosiMazaki

• Administrator
Chłodzenie procesora ...
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 26, 2005, 13:17:48 »
@ Tomit

"JBL Algol" tak sie nazywa preparat do który zapobiega wprowadzeniu się do układu rodzinki Pana Glonka. wg. proporcji wewnętrzna zawartość nakrętki starcza na 30 litrów wody a zewnętrzna na 15 litrów. Tylko uwaga jak już się wprowadzi to trzeba wywalać wszystko (rurki) i czyścić (bloki, pompę). Można też "sete" spirytusu dolać albo płynu do chłodnic w niewielkich ilościach. Ważne by było to robione na samym początku jak w układzie nie ma jeszcze śladów glonów. Tylko uwaga jak ktoś posiada bloki z topem z poliweglanu tudzież plexy po wlaniu alkoholu może peknąć top (zrobi się taki pajączek) mogą również zrobić się takie mleczne węże.

Najlepiej szukać w sklepach zoologicznych. jak nie będą mieli dokładnie tego to prosić coś na glony warunek jest jeden. Ma być skuteczne i zabijać na śmierć.

BTW: Można użyć tez inhibitora do instalacji CO o nazwie "Copal". Zabija glony a przy okazji hamuje korozje elektrolityczną.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

tomit

• Gość
Chłodzenie procesora ...
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 26, 2005, 20:24:45 »
Cytat: Leszek957
Zamówiłem wieki temu "Waterdos SIM 28", dolewam po kropelce, zostało jeszcze pół opakowania. Oceniam że jeszcze 2 lata pociągnie. Zwróciło się.

Ja wlałem całą dawkę jednorazowo i od ...2 lat mam klarowną wodę, uzupełniam tylko destylowaną wodą jak do akumulatora :) Problem w tym że mój Starszy małą powódź w mieszkaniu miał po czym zalał aparat Pana Rurki czysta destylowana bez "Waterdos SIM 28" i po jakimś czasie się wprowadziły zielone ludziki.
Jak i czym takie płukanie wykonać gdy już się goście wprowadzili?

Offline KosiMazaki

• Administrator
Chłodzenie procesora ...
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 26, 2005, 20:54:55 »

Problem w tym że mój Starszy małą powódź w mieszkaniu miał po czym zalał aparat Pana Rurki czysta destylowana bez "Waterdos SIM 28" i po jakimś czasie się wprowadziły zielone ludziki.

No właśnie, samo stosowanie kilometra silikonowych słomek jako wymiennika ciepła jest bezsensem. Prędzej czy później światło do nich dotrze i coś się wprowadzi. A myć najlepiej chemią, rurki się wywala, bloki to już twoja wyobraźnia. Zacznij od czegoś delikatnego a później można nawet zastosować jakieś dopalacze do przepychania rur na bazie chloru. Następnie trzeba spód bloku przepolerować. Grunt żeby zabiło. Ewentualnie jakimś płynem pod ciśnieniem to płuczesz a później zalewasz to przesadzona ilością antyglonka i obserwujesz co sie dzieje z woda. Jak nic nie wyrośnie to zostawiasz. Jak tylko coś się pokaże to czynność powtarzasz. Trzeba kombinować nie ma złotego środka.

Chłodzenie procesora ...
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 26, 2005, 21:12:14 »

nadmanganian potasu ?
Dzieciaki to do akwarium sypią - właśnie na glony.
albo
Cytat: KosiMazaki
Można też "sete" spirytusu dolać albo płynu do chłodnic w niewielkich ilościach.
Leszek

Schmeisser

• Gość
Chłodzenie procesora ...
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 27, 2005, 11:38:27 »
Dowalcie tiosiarczanu sodu , czyli utrwalacza fotograficznego - związek nieorganiczny więc nie zeżre wam rurek ani bloków , jedyny ból to taki że miedz może się pokryć czarnym nalotem przy wiekszych stężeniach

Zastanawiam się czemu nikt nie wpadł na pomysł by zalac układ solanka - glony się nie rozwiną bankowo, a pojemność cieplna układu wzrosnie kulkukrotnie

Chłodzenie procesora ...
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 27, 2005, 11:46:15 »
Cytat: Schmeisser
Zastanawiam się czemu nikt nie wpadł na pomysł by zalac układ solanka - glony się nie rozwiną bankowo, a pojemność cieplna układu wzrosnie kulkukrotnie

a może glikolem napełnić?
Leszek

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
Chłodzenie procesora ...
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 27, 2005, 12:26:07 »
Może solanka wchodzi w reakcje z miedzią??
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline KosiMazaki

• Administrator
Chłodzenie procesora ...
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 27, 2005, 14:59:16 »
Glikol be bo nie wpływa dobrze na zdrówko poza tym jest gęsty, ma lepszą przewodność cieplną niz woda ale dopiero od 120C w górę wtedy staje się rzadki.

Solanka to zły pomysł raz że może się odkładać gdzieś w układzie, może przenosić ładunki i najważniejsze nie wiadomo jak zareagują takie elementy jak pompa. Nie wiadomo również jak spadną osiągi przez taką miksturę. Zaznaczam że w większości przypadków są to pompy akwariowe (mówię o tym co jest u nas bo na świecie można dostać pompy specjalne do WC). U nas częściej stosowane są pompy CO i CWU ale ma to też wady.

Dlatego też po co pchać kamień pod górę. Lepiej kupić zwykłego "Borygo Eko" zrobić roztwór a resztę wypić :P albo wspomniany wyżej inhibitor czy też specjalistyczne środki na glony.

A tak prawdę mówiąc to nie trzeba kombinować lepiej raz zrobić dobrze i mieć spokój.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
Odp: Chłodzenie procesora ...
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 17, 2010, 12:18:16 »
Odkopuję trupa bo nie ma sensu zakładać nowego wątku jak o chłodzeniu proca istnieje.
Otóż mój E8400 lubi działać jak grzejniczek i mimo wielu prób nie chce spaść w idlu poniżej 46 stopni, nie mówiąc już o tym co się dzieje gdy go pogonię orthosem. :021: Postanowiłem więc zakupić trochę złomu, żeby możliwe było jego podkręcenie. Niestety wybór miałem dosyć ograniczony ze względu na dość specyficzne położenie proca na płycie P5N-D asusa. Mój wybór padł na Zalmana CNPS 10X FLEX +jakiś generator wiatrzu które to powinny się zmieścić no i nie trzeba ich jeszcze wieszać na sznurku albo podpierać patykiem jak Scythe Mugena. :banan Moje pytanie brzmi następująco. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym radiatorem i czy to dobry wybór? Tzn wiem że wszystko jest lepsze niż boxowe chłodzenie ale przed wydaniem 140 złotych warto jednak zapytać:).
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 17, 2010, 12:51:58 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 17, 2010, 17:47:39 »
Widziałem zapoznałem się, mojego tam nie ma ale założyłem że po założeniu porządnego wiatraka będzie się plasował gdzieś pomiędzy cnps 10x extreme a quiet. Miałem tylko nadzieję że ktoś ma doświadczenie z tym konkretnym radiatorem. Ale jak nie to nie:118:.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT