Autor Wątek: Chłodzenie procesora ...  (Przeczytany 4778 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Chłodzenie procesora ...
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 02, 2026, 14:03:50 »
To ja już prędzej kupiłbym po prostu nowe chłodzenie niż się w to bawił. ;D

Hehe, zabawa taka też ma swój urok ;). Chociaż niestety zabiera czas no i brak gwarancji, że wszystko będzie ok. Nowe AiO to trzeba tak liczyć koło tysiaka (360 lub 420), lepiej żeby zostało w kieszeni. Zawsze to ostateczność oczywiście.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 02, 2026, 16:50:04 »
Podobno świetne chłodzenie i nie kosztuje tysiaka - Cooler Master Atmos 360.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 02, 2026, 21:29:56 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 02, 2026, 23:36:12 »
Mam CM Atmos 360 i sobie chwalę. Daje radę chłodzić 9950x3D i nie kosztowało milionów. Nie mniej przy obecnych temperaturach granie w DCS oznacza, że w pokoju będzie >28 stopni...

« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 03, 2026, 10:25:24 »
[quote="YoYo]Nowe AiO to trzeba tak liczyć koło tysiaka (360 lub 420), lepiej żeby zostało w kieszeni.[/quote]
Polecam Arctic Liquid Freezer III Pro 420 lub 360 - oba w cenie poniżej 400 zł. Mam wersje 360 i po przesiadce z NZXT Kraken 280 mm - bardzo sobie chwalę.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 03, 2026, 11:30:09 »
Chłopaki - jak Wy chcecie dbać o naszą planetę??? Rzeczy się naprawia, a nie wyrzuca. Tym bardziej, że tu jest to łatwe.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 03, 2026, 20:35:06 »
Chłopaki - jak Wy chcecie dbać o naszą planetę??? Rzeczy się naprawia, a nie wyrzuca. Tym bardziej, że tu jest to łatwe.

No dokładnie, po co kupować nowe jak można to ew. naprawić. Kupujemy jak się nie da lub jest to nieopłacalne, ew. jak mamy wewnętrzną presję na zmianę :evil: (tzw. fanaberia). A tak, jak to mawia klasyk "po co przepłacać"? Akurat Alphacool pod tym względem (chociaż są to droższe AiO) są fajne ze względu na możliwość budowy tych loopów, ale też i są w pełni serwisowalne. To chyba jedyna, lub jedna z niewielu firm, które handlują wszystkimi swoimi podzespołami. To akurat fajne.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 04, 2026, 23:09:55 »
Chyba operacja udana i pacjent przeżył. Tak jak przypuszczałem ... . Tlenek miedzi. Finy całkowicie zapchane, pompa więc mieliła sobie cały czas tę samą wodę, a blaszka działała jak grill z rusztem.
Proszę, tak to wyglądało po zdjęciu:

A obok po czyszczeniu (roztwór z kwasku cytrynowego, 10 min czekania, potem zabawa z pędzelkiem i tak 2 razy wszystko):

Cały układ przepłukany 2x wodą demoralizowaną (za pierwszym razem wciąż leciała zielona), uzupełniony płynem dedykowanym do chłodnic AiO, który kiedyś kupiłem.

Do tego doszła ramka Thermal Grizzly CPU Contact Frame + pasta Thermal Grizzly Kryonaut Extreme.

Pierwszy test .... Pany, to jak za nowości tyle nie miałem ;D, w CinebenchR23 w szczycie (287W) było ... 81 stoponi C, przy dzisiejszej temperaturze (w chałupie też ciepło). W spoczynku mi teraz pokazuje 32 stopnie. Takiej punktacji też nie miałem na tym procku.

Całość kosztowo? Woda destylowana, kwasek, 10zł. Contact Frame + Pasta ok 150zł (to to moja tylko zachcianka, można pominąć). Plus zasilacz 12V 25zł (chciałem sprawdzić szczelność układu poza kompem). Obeszło się bez nowego AiO i bycia lżejszym o tysiaka w portfelu :). Jedyne co, to prawie 7h roboty. Dobra można zacząć latać na nowo w Koreę.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2026, 23:41:45 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 05, 2026, 06:39:20 »
I to się chwali, tak trzymać. Teraz będzie lepiej smakowało  :)
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 05, 2026, 13:53:18 »
@YoYo

O kurde, szacun że tak szybko to ogarnąłeś. :) Teraz sam się zacząłem zastanawiać czy się tego nie podjąć. Choć najpierw może sprawdzę z ciekawości czy sama wymiana pasty nic nie da. Bo jednak podstawowa różnica między nami jest taka, że u mnie radiator na górze oddaje bardzo dużo ciepła. Choć z drugiej strony szukałem trochę informacji o tym modelu AIO i ludzie też zgłaszają problem z zapychaniem pompy, choć podobno jest to jakiś biały osad (więc chyba nie tlenek miedzi). Może napiszę do serwisu be quiet! bo w sumie to chłodzenie jest chyba jeszcze chyba na gwarancji. Ale na pewno coś jest na rzeczy bo ja w spoczynku mam 60C na dzień dobry.

O tej contact frame to nie miałem pojęcia. Ciekawe ile faktycznie to daje.

A problemów z bulgotaniem pompy nie masz żadnych? Tzn. udało się to tak napełnić, że nie ma pęcherzyków powietrza?

PS. Jak długo to Twoje chłodzenie było użytkowane?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 05, 2026, 14:25:18 »
@Yoyek

Nawet powiedziałbym, że to może być rozkładający się z czasem inhibitor, barwnik czy nawet glonek itd. Wszak wszystko dzisiaj jest biodegradowalne. Miedź masz niklowaną, chłodnice z laluminium (najczęściej), a inhibitor ma to teoretycznie niwelować korozji elektrolitycznej do minimum. Normalna sprawa i to zawsze było wadą WC, tak jak zapychające się od kurzu chłodnice, ale kiedyś nie było problemu, bo dało się wszystko rozmontować i wyczyścić. Z AiO bywa różnie niestety. Najważniejsze, że pomogło i ogarnąłeś.

PS Przepłukałeś sobie cały układ?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 05, 2026, 19:33:01 »
O tej contact frame to nie miałem pojęcia. Ciekawe ile faktycznie to daje.

A problemów z bulgotaniem pompy nie masz żadnych? Tzn. udało się to tak napełnić, że nie ma pęcherzyków powietrza?

PS. Jak długo to Twoje chłodzenie było użytkowane?

1/ A to żadna nowość. To taki wynalazek tego gościa spieniężony przez Thermaltake: https://youtu.be/zHXZMtWOVJ4?si=Vw2kUIQNW_j_D74O tylko kiedyś bałem się tego zakładać, bo traci się gwarancję na płytę jak wykryją, że socet był demontowany. Ponoć od 1 do 6 stopni mniej. Gwarancja minęła, można zatem kombinować. Dobre dla serii Intela 12xx, 13xx i 14xx.
2/ Bulgotania nie mam, udało mi się odpowietrzyć, trzeba machać wszystkim i potem dolewać, dobrą opcją jest zakup zasilacza i uruchomienie AiO poza kompem na otwartym kurku, widać jak zasysa, tworzy się przestrzeń, dolewa się kolejną partię. Kupiłem taki zasilacz już z odpowiednia końcówką, podłącza się do pompy i wszystko hula. Poprzednio w spoczynku miałem tak 51-56 stopni, sporo. Teraz 20 stopni mniej, a jest ciepło przecież.
3/ 3,5 roku. Niby taką operację powinno się przeprowadzać co dwa lata, tak gdzieś teraz wyczytałem.

PS Przepłukałeś sobie cały układ?

Tak, w całości i to 2x. Potem uzupełnione Alphacool Tec Protect 2 Clear.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 05, 2026, 22:31:06 »
Tak, w całości i to 2x. Potem uzupełnione Alphacool Tec Protect 2 Clear.

A ten płyn jest uniwersalny? Czy raczej dedykowany do tej konkretnej marki?

Gdzieś jeszcze czytałem, że podobno można napełnić zwykłą wodą destylowaną. ???

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 05, 2026, 22:37:03 »
A ten płyn jest uniwersalny? Czy raczej dedykowany do tej konkretnej marki?

Gdzieś jeszcze czytałem, że podobno można napełnić zwykłą wodą destylowaną. ???

Brałem swojej marki ale tak, jest uniwersalny. Może być woda destylowana ale plus glikol, poszukaj ew. proporcji. Na szybko coś takiego znalazłem: https://www.reddit.com/r/watercooling/comments/iy5rdw/i_want_to_use_ethylene_glycole_like_used_in_cars/?tl=pl. Tylko tutaj bym się nie bawił w sumie, mała oszczędność, a efekt nie wiadomo jaki w sumie.

www.yoyosims.pl