Autor Wątek: Cudowny radar "Vera-E"  (Przeczytany 7867 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marioosh

• Gość
Cudowny radar "Vera-E"
« dnia: Sierpnia 26, 2005, 16:33:14 »
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2887591.html?skad=rss

500 km zasięgu, nie wykrywalny a zdolny wykrywać obiekty na lądzie, wodzie i w powierztu.

Cudowny radar "Vera-E"
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 26, 2005, 16:38:10 »
A tu bajerancki radar domowy :wink:
http://www.kinetic-avionics.co.uk/index.php
A co do radaru wykrywającego wszystko i nie do wykrycia, to na pewno w jakiś sposób da się go namierzyć. Jak nie dziś, to jutro.

lobo

• Gość
Cudowny radar "Vera-E"
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 26, 2005, 16:40:40 »
"USA nie zgodziły się jednak na sprzedaż Wiery Chińczykom. Obawiają się, że sprzęt mógłby śledzić amerykańskie okręty operujące między Chinami a Tajwanem." - straznik Teksasu rzadzi  :lol:  :lol:  :lol:

Molnar

• Gość
Cudowny radar "Vera-E"
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 26, 2005, 16:51:12 »
A to nie działa czasem jak ukraińska Kolczuga? , kiedyś o tym pisali w NTW.

John Cool

• Gość
Cudowny radar "Vera-E"
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 26, 2005, 18:07:57 »
Cytat: Molnar
A to nie działa czasem jak ukraińska Kolczuga? , kiedyś o tym pisali w NTW.

Prawdopodobnie tak. Wiera, o ile wiem, to chyba jakaś wersja rozwojowa kompleksu Tamara, która może śledzic do 72 celów jednoicześnie. Takie urządzenie, co ciekawe, eksploatowano też w Polsce.  Ale pisanie, że jest to najnowocześniejszy radar tego typu, jest moim zdaniem raczej przesadą. Podejrzana wydaje się też dośc niska cena - 10mln$, jeśli zauważyc, że na przykład ukraińskie Kolczugi chodzą po 25 "melonów".

Offline Kusch

• Global Moderator
Cudowny radar "Vera-E"
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 28, 2005, 10:57:00 »
Cytat: John Cool
Ale pisanie, że jest to najnowocześniejszy radar tego typu, jest moim zdaniem raczej przesadą.

Moim zdaniem to jednak Czechom udało się zrobić najlepszą pasywną zabawkę.Amerykanie po testach byli w lekkim szoku.Okazało się,że Vera wykrywa samoloty Stealth.Szczególnie dobre rezultaty uzyskiwała jeżeli przeciwnik stosował zakłócenia.Wtedy szum elektroniczny odbijał się od samolotów Stealth,komputer sobie ładnie to obliczał i podawał pozycję takiego samolotu na tacy.
Parę danych Very-E

Zasięg - 450-500km
Liczba śledzonych celów - 200
Sektor obserwacji - 120 stopni

Dokładność śledzenia w sprzyjających warunkach to kilkanaście metrów.
Vera potrafi wykrywać;
Pracę systemu nawigacyjnego TACAN
Układy identyfikacji "swój-obcy"
Radary i radiowysokościomierze pokładowe
Systemy zakłócania ECM
A także pociski manewrujące.

Obecnie w Czechach są trzy,cztery zestawy,które włączono do NATOwskiego systemu obrony powietrznej,jako Passive ESM Trackers.

Więcej do poczytania tutaj;
http://www.era.cz/en/pss-vera-e.shtml
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

John Cool

• Gość
Cudowny radar "Vera-E"
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 28, 2005, 19:51:01 »
Cóż, ciężka sprawa o jednoznaczny werdykt co do oceny Wiery-E. Według mnie nie jest to jednak jakiś poważny postęp w stosunku do Kolczugi czy Kolczugi M, tym bardziej że Kolczuga potrafi właściwie to samo, może za wyłączeniem możliwości śledzenia celów naziemnych, bowiem była ona dedykowana raczej do bardzo ścisłej współpracy z systemem obrony przeciwlotniczej. Bez tego Kolczuga nic nie znaczy. O ile wiem, ale nie dam głowy, Kolczuga ma też chyba nieco większy zasięg. Nie mam pod ręką bliższych danych, stąd nie mam zamiaru umierac za to co piszę  :)  W każdym razie myśle że jego parametry są typowe Kluczowe pytanie jest jaką metodę triangulacji stosuje się w Wierze i w jaki sposób określa się różnicę w czasie docierania odbieranych sygnałów bo, o ile słyszałem, w oparciu właśnie o te śmieszne pojęcia owe systemy działają. No i wreszcie, z ilu urządzeń namiarowych składa się kompleks, to znaczy, jak to jest zorganizowane? No i ile amerykanie chcą tego kupic, bo utrzymywanie jednego zestawu się kompletnie nie opłaca, tym bardziej że do efektywnego wykrywania czy też monitorowania ekhmmm... no nazwijmy to "środowiska radioelektronicznego"  :wink:  potrzeba na obecnym poziomie techniki współpracy kilku takich kompleksów. Swoją drogą Wiera to chyba właśnie najważniejsza częśc kompleksu BORAP, właśnie pordukcji owego przedsiębiorstwa ERA, czyli dawnej Tesli z Pardubic. Powstała ponoc też jej cywilna wersja do kontroli ruchu powietrznego i ma podobna nazwę. Jedno jest w każdym razie pewne - jest to rozszerzenie Tamary, mniejszy, lżejszy i dokładniejszy od poprzednika.

Wracając do Kolczugi, zasłyszałem że ponoc nie tak dawno Rosjanie zaprezentowali ofertę konkurencyjną wobec Ukraińskiej. Chodzi o kompleks Orion, który ponoc jest dużo nowoczesniejszym urządzeniem. Nic więcej jednak o tym nie wiem, i stąd ciężko to mi zestawiac z rozwiązaniem czeskim.

Offline Kusch

• Global Moderator
Cudowny radar "Vera-E"
« Odpowiedź #7 dnia: Września 03, 2005, 16:14:02 »
No i wreszcie, z ilu urządzeń namiarowych składa się kompleks

Jak każdy system działający w triangulacji tak i Vera-E do sprawnego działania musi wykorzystywać przynajmniej 3 odbiorniki rozstawione w odległości 10/35km.Jeżeli dodać do składu systemu Vera czwarty odbiornik,będzie można uzyskać informację o wysokości celu.U konkurencji to chyba narazie nie możliwe.
Co do wyższości Very-E nad Kolczugą czy Wegą to jest nim właśnie całkiem nowa metoda triangulacji nazywana Time Difference of Arrival (TDE).
Poza tym producent także podaje zasięg 600km (maksymalny Kolczugi) ale uzyskiwany w sprzyjających warunkach (wysoko lecący cel?)

Swoją drogą Wiera to chyba właśnie najważniejsza częśc kompleksu BORAP

Tak naprawdę to BORAP jest uzupełnieniem Very-E.Działa na innej zasadzie i jest mniej precyzyjna.Jak pisałem wyżej Vera może wykrywać cele kiedy jest stosowane zakłócanie (impulsy odbijają sie od samolotu i Vera je wyłapuje) ale tylko pod warunkiem kiedy zakłócenia mają postać skompresowanych impulsów.Kiedy jest stosowane zakłócanie szumowe Vera już nie radzi sobie z tym i tutaj przychodzi z pomocą Borap,który może wyłapywać cele z takiego szumu ale jest mniej dokładny.
Dla przykładu dokładność wykrycia celu przez zestawy;
Wega - 1°
Kolczuga - 0,5°
Borap - 0,2°
Vera-E - 0,008°

Wracając do Kolczugi, zasłyszałem że ponoc nie tak dawno Rosjanie zaprezentowali ofertę konkurencyjną wobec Ukraińskiej. Chodzi o kompleks Orion, który ponoc jest dużo nowoczesniejszym urządzeniem. Nic więcej jednak o tym nie wiem, i stąd ciężko to mi zestawiac z rozwiązaniem czeskim.

Orion to tak naprawdę nazwa pojedynczej stacji.Trzy takie stacje dopiero tworzą wartosciowy kompleks o nazwie Wega.Stąd nazewnictwo Wega/Orion

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
Cudowny radar "Vera-E"
« Odpowiedź #8 dnia: Września 03, 2005, 16:34:12 »
Cytat: Kusch
Time Difference of Arrival (TDE).

a czy to nie jest przypadkiem zasada działania radaru fazowego??
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

Offline Kusch

• Global Moderator
Cudowny radar "Vera-E"
« Odpowiedź #9 dnia: Września 03, 2005, 16:43:35 »
Tak całkiem możliwe.
Pierwszy raz tą metodę wykorzystano także przy opracowaniu systemu nawigacyjnego
LORAN.
Na tej samej zasadzie pracuje też GPS.
Rosjanie też chcieli wykorzystać tą metode w systemie "Baza".Niestety rezultaty były słabe i program anulowano.

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
Cudowny radar "Vera-E"
« Odpowiedź #10 dnia: Września 03, 2005, 16:55:06 »
hmmm...
GPS chyba działa na zasadzie przecinania się sygnałów z kilku satelit.

Radar fazowy (chyba) działa na zasadzie, że mam serie odbiorników, w małej odległości od siebie, i odbierają one impuls odbity od obiektu. Ale bo sa rozmieszczone w róźnej odg. to odbierają go z minimalnym opóźnienem, ale znamy odg. pomiędzy odbiornikami.
Tak np działa radar w AWACS.
Czy radary na stakach (nie te kręcace się, tylko te w "kulach" lub "piramidach"
Loran z tego co wiem, też odczytuje kolejne sygnały z róźnych stacji.

[ Dodano: Sob 03 Wrz, 2005 17:58 ]
zle sie wyraziłem.
GPS odbiera sygnały z różnych satelit, ale jest pojedynczym odbiornikiem.

a radar fazowy, ma wiele odbiorników, ktore odbierają ten sam sygnał.
i do niego chyba pasuje "Time Difference of Arrival (TDE)."
zła się nie uleknę...

Offline Kusch

• Global Moderator
Cudowny radar "Vera-E"
« Odpowiedź #11 dnia: Września 03, 2005, 17:10:16 »
Tylko,że w systemach pasywnych (Vera) proces odwrócono.Odbiorników jest więcej a sygnał jeden.
Tak na marginesie ile GPS potrzebuje satelitów aby podawał dokładne współrzędne,że jest 24 to wiem,ale ile nad konkretnym regionem? 3? 4?

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
Cudowny radar "Vera-E"
« Odpowiedź #12 dnia: Września 03, 2005, 17:14:07 »
Tylko,że w systemach pasywnych (Vera) proces odwrócono.Odbiorników jest więcej a sygnał jeden.

Kusch, ale przecież właśnie to powiedziałem, że radar fazowy, ma wiele odbiorników, i jeden sygnał:))

GPS potrzebuje dwie satelity na współrzedne, trzecią na wyskość.
Oczywiście tym więcej, tym dokładniej.
Pamiętam pierwszy gps garmina mojego ojca, który miał tylko jeden kanał, i odbierał sygnał z jednej, potem drugiej, potem trzeciej satelity:)) (dokładność jak kufaj z pepeszą:)
Teraz to oczywiscie to przeszłość, i dziś 12 kanałowe GPS-y to standard.
zła się nie uleknę...

John Cool

• Gość
Cudowny radar "Vera-E"
« Odpowiedź #13 dnia: Września 04, 2005, 00:27:07 »
Oooo, dzięki Kusch za precyzyjne info  8) 8)  

Cytat: F. von Izabelin
Kusch napisał/a:
Time Difference of Arrival (TDE).

Tak całkiem możliwe.
Pierwszy raz tą metodę wykorzystano także przy opracowaniu systemu nawigacyjnego
LORAN.

Jest to raczej, o ile mi się wydaje w pewnym sensie odwrotnośc działania systemu dalekiej radionawigacji, gdzie odbiornik znajduje się na pokładzie samolotu i przetwarza sygnały z kilku naziemnych nadajników. Tak jak Kusch napisał, właśnie jeden sygnał obrabia ileś tam odbiorników. Cały "zwanzig" w tym wszystkim to odpowiednio szybkie przetwarzanie uzyskanych danych, co stało się możliwe dopiero od początku lat 50-tych, po powstaniu bloków obliczeniowych.

Swoją drogą taką zabawę w "czesanie" środowiska radioelektronicznego prowadzono już w czasie II Wojny Światowej. Na przykład Niemcy jako pierwszi próbowali bawic się w radiopelengację. Próbowano w ten sposób uchwycic i namierzyc radiostacje, pracujące na pokładach wrogich samolotów. Tu też należy się doszukiwac początków triangulacji, czyli, jak to wałkował już ktoś przede mną  :wink:, precyzyjnego porównywania kierunku namierzania sygnałów przez kilka czy nawet więcej pelengatorów. Co więcej, jeśli położenie tych odbiorników (czyli pelengatorów) było wystarczająco precyzyjnie określone, to z nawet dośc sporą dokładnością można było określić, w jakim punkcie przecinają się wektory kierunku na nadajnik. Stąd już nietrudno wykombinowac, ze mozna tą drogą skutecznie namierzać naziemne źródła promieniowania elektromagnetycznego. Gorzej było z samolotami, tu nie osiągano takiej skuteczności, choćby z racji ich szybkiego przemieszczania się, zmiany wysokości oraz nieregularnego charakteru emisji radiowej. Temu nie były w stanie sprostać ówczesne i nie ukrywajmy, stasznie prymitywne urządzenia.

[ Dodano: Nie 04 Wrz, 2005 10:26 ]
Co do wyższości Very-E nad Kolczugą czy Wegą to jest nim właśnie całkiem nowa metoda triangulacji nazywana Time Difference of Arrival (TDE).

Cytat: F. von Izabelin

Tak całkiem możliwe.
LORAN.

Wracając jeszcze do wałkowanych wyżej metod triangulacji wykorzystywanych przez  różne systemy pasywne, to jeśli owe Time Difference of Arrival (TDE) jest rzeczywiście tym, o czym piszecie w cytowanych zdaniach, to moim zdaniem nie jest to nic nadzwyczajnego, przecież oceny różnic w czasie docierania do tych kilku odbiorników sygnału z nadajnika to podstawowa istota wszytkich, nawet najprostrzych metod triangulacji. Po rosyjsku coś podobnego pewnie inaczej się nazywa, ale w przybliżeniu idzie o to samo. Moim zdaniem cały kruczek w rzeczywistej wyższości Very-E nad innymi rozwiązaniami leży tak naprawdę w zastosowaniu nowocześniejszej i dużo szybszej aparatury obliczeniowej, na którą podejrzewam że nie za bardzo stac Ukraińców. Nowoczesny sprzęt, lepsze algorytmy pracy oraz obróbki sygnałów, że nie wspomnę o dużo bogatszej bazie danych urządzeń radioelektronicznych mogą parokrotnie zwiększyc szybkośc oraz dokładnośc wskazań otrzymanych z docierających impulsów. Stąd takie różnice w czasie i dokładności między poszczególnymi kompleksami, zapodane uprzednio przez Kuscha. To tak tytułem podsumowania powyższej dyskusji  :wink: