Autor Wątek: Wątek porządkujący i nie prowokacyjny  (Przeczytany 13134 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Makumba

• Gość
Wątek porządkujący i nie prowokacyjny
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 31, 2005, 04:04:45 »
Powiem tak:

Od początku jak wszedłem na to forum,czerwona strona PF była i jest dyskryminowana.Za to druga strona uznawana za bohaterow forum.306 jest chyba juz jedynym dywizjonem zarejestrowanym na tym forum latającym po stronie czerwonej i stąd te czasem ostre wymiany zdań w niektórych tematach związanych z grą.Panowała czy też panuje totalna jednostronność,a jednostki które miały odwage wypowiedzieć sie inaczej niż wiekszość forumowiczów stawały się czarnymi owcami lub tez zostawały banowane z błachych powodów(szczególnie strona czerwona).Fakt,ban pomagał,bo taki człowiek nie miał zamiaru wiecej uczestniczyć w tego typu dyskusjach i zamykał sie w swoim gronie gdzie jak sie okazuje też nie ma prywatności ani wolności wypowiedzi(prywatne forum 306)
Myśle że problem rodzi sie gdy powstaje temat realizmu w PF i tu jest przyczyna.Czym owe dyskusje się kończyły wszyscy wiemy.Rzeczą dziwną dla mnie jestł fakt,że na temat gry maja najwięcej do powiedzenia ludzie,którzy nie maja o niej zielonego pojęcia,bo nie latają od dłuższego czasu i to mnie najbardziej irytowało.
Inne tematy związane z lotnictwem zawsze czytałem z ciekawością na tym forum i wiele się od niektórych nauczyłem.Wiem,że  są tu ludzie ktorzy wiedzą o czym piszą i piszą mądrze,ale są i tacy którzy o lotnictwie pojęcia nie mają.Prawdopodobnie nie rozumieją nawet tego co przepisuja z jakiejś strony czy książki i to oni w znacznym stopniu sa przyczyną tych napiętych sytuacji.

Takie jest moje zdanie

p.s.Nie uważam że jest tu żle,ale przy odrobinie chęci wszytkich forumowiczów i moderatorów mogło by być lepiej

Pozdrawiam

306_Rzeznik

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 31, 2005, 05:33:42 »
Tak sobie czytam te glopoty co piszecie i mysle ze macie panowie za duzo wolnego czasu ,czemu ciagle walczycie zakladacie jakies bezsensowne tematy tylko po to zeby sie sprzeczac kto jaki jest .
Szkoda ze bana nie dostaja ci ktorzy prowokuja,oczywiscie ten temat jest zamiarem na to zeby sie poklucic bo pan elmwood to lubi .
Bawcie sie koledzy w te intrigi a w koncu zostaniecie sami no chyba ze wpadnie nowa ofiara latajaca po przeciwnej stronie i majaca odmienne zdanie.

« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 31, 2005, 06:24:58 »
Jeszcze raz się wtrącę. Może dla ostudzenia emocji coś trochę z innej beczki,a myślę że nie warto zakładać nowego tematu bo tutaj też była mowa o propozycjach zmian na forum.
Mam taki o to pomysł (jak ktoś uważa, że głupi to się nie obrażam) - proponował bym stworzenie jeszcze jednego działu, a mianowicie Samoloty wojskowe w FS2004. Przecież życie pilota (także wirtualnego) to nie tylko walka z przeciwnikiem, ale nauka latania, nawigacja itp - sam właśnie edukuję moją osobistą małżonkę w wirtualnym lataniu za pomocą Fs-a i samolotu PT-17 (napatrzyła się kobieta i musiałem kupić drugi komp, yoja, pedały etc.). Na forach dotyczących FS-ów raczej pojawiają sie tematy dotyczące samolotów cywilnych, a przede wszystkim pasażerskich (nic dziwnego bo to jest przecież głównym tematem tego symulatora), brakuje miejsca gdzie można by wymienić poglądy i wskazówki dotyczące samolotów wojskowych. W sieci pojawia sie przecież wiele (setki) dodatków darmowych i płatnych, których tematem są samoloty wojskowe - w obu typach różnej wartości i jakości - i dyskusja mogła by być wartościowa przy ich wyszukiwaniu (darmowych) i ewentualnym zakupie (płatnych). Sam jestem namiętnym poszukiwaczem perełek do FS-a z historii lotnictwa wojskowego (tym darmowych) - jak np. P-24 "wynaleziony" dzięki jednemu z tematów na tutejszym forum. A i poziom emocji może będzie tu mniejszy bo w końcu do niczego się w FS nie strzela. Jeśli trzeba to chętnie pomogę przy organizacji takiego działu.

Pozwolę sobie odnieść się również do wypowiedzi, które pojawiły w tym temacie: przez "Mazaka" zostałem trochę źle zrozumiany nie chodziło mi o to, że nie należy porównywać gry do rzeczywistości - sam często to robię, ale że wojnę należy prowadzić tylko w grze a nie poza nią. Ktoś może uznać, że nie powinienem sie wtrącać bo nie latam na HL, a tylko w sieci wewnętrznej ale apeluję - Panowie wyluzujcie! - to w końcu tylko zabawa i szkoda zdrowia na kłótnie.

PS. Jeśli ktoś zechciałby polemizować ze mną na temat pomysłu stworzenia nowego działu  to proszę się nie obrażać brakiem mojej reakcji, ale właśnie wybywam na parę dni na "łono natury" co gorąco polecam także tym, których zaczynają ponosić emocję.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 31, 2005, 08:05:32 »
Inne tematy związane z lotnictwem zawsze czytałem z ciekawością na tym forum i wiele się od niektórych nauczyłem.Wiem,że są tu ludzie ktorzy wiedzą o czym piszą i piszą mądrze,ale są i tacy którzy o lotnictwie pojęcia nie mają.Prawdopodobnie nie rozumieją nawet tego co przepisuja z jakiejś strony czy książki i to oni w znacznym stopniu sa przyczyną tych napiętych sytuacji.

Brawo! Wreszcie zaczyna coś docierać
Pracujemy nad utrzymaniem poziomu ciężko , ale nie wszyscy zdają się to rozumieć

Bartolnikow

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 31, 2005, 08:18:53 »
Tak sobie czytam i czytam... i dochodze do wnisku, ze brakuje w tym watku (i w wiekszosci forum) woli porozumienia sie. Ani strona rzadzaca, ani opozycja nie wykazuja checi do zaprzestania sporow. Caly czas toczy sie walka na argumenty. Myle sie?

Angelripper

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 31, 2005, 08:38:12 »
Wydaje mi się,że w postach wielu postach jest dużo prawdy jak i chęci sprowokowania do jakiejś niezdrowej dyskusji.Zgadzam się w wypowiedzi Ziuka "Jeszcze smutniejsi są ci, którzy podskakując koło swoich mentorów próbują ich naśladować by zaskarbić sobie ich względy."Natomiast nie zgodzę się z wypowiedzią Blackmessiaha"Byc moze ostatnio moderatorzy sa zbyt porywczy i bezceremonialni, ale wina lezy po stronie gry, ktorej ewolucja poszla w zlym kierunku"Co tu ma do tego gra?Jaki może ona mieć wpływ na decyzję moderatora o skasowaniu postu?Szanuję pracę Mazaka,Ger0 i wielu innych,ale nie zgodzę się z sytuacją typu"jesteście u nas,albo mówicie rzeczy dla nas przyjemne,albo papa..."To jest forum dyskusyjne(nie uświadamiam tutaj nikogo)i wypowiedzi tutaj(przynajmniej ja)należy traktować z pewnym dystansem i zachowaniem asertywizmu
M.in.moja kochana kobieta to ostatnio skwitowła(Mazak wie;-)

[ Dodano: Sro 31 Sie, 2005 07:39 ]
Cytat: Bartolnikow
Ani strona rzadzaca, ani opozycja nie wykazuja checi do zaprzestania sporow

Właśnie...strona rządząca i opozycja...nie uważasz,że na FORUM DYSKUSYJNYM nie ma miejsca na takie frakcje?

[ Dodano: Sro 31 Sie, 2005 07:41 ]
Cytat: Razorblade1967
A i poziom emocji może będzie tu mniejszy bo w końcu do niczego się w FS nie strzela

No niestety...to co mnie kręci w lataniu to właśnie walka :D

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 31, 2005, 08:44:54 »
Najwięcej o porządku na forum chcą rozmawiać ludzie udzielający sie głównie w działach:
Dyskusja przy barze i Ił-2/PF
Ktoś się zastanawiał dlaczego w działach LO i Falcon panuje inna atmosfera?
Może dlatego iż ludzie przychodzący tam,robią to w pewnym celu.Chcą sie dowiedzieć jak najwięcej,a nie wszczynać awantury.Zapytam się także największych krzykaczy,co Wy robicie dobrego dla sceny oprócz wszczynania awantur?
Moim zdaniem powinno się banować całkowicie takie osoby.Nie wszystko kręci się wokół Pasyfik Fighters,mamy jeszcze jedyne w Polsce działy Lock-On i Falcon,więc nie pozwólmy tego zadeptać.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Angelripper

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 31, 2005, 08:48:40 »
Cytat: Kusch
Ktoś się zastanawiał dlaczego w działach LO i Falcon panuje inna atmosfera?

Bo w LO nie ma LaParchów;-)

Bartolnikow

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 31, 2005, 09:05:44 »
Cytat: Angelripper
Ani strona rzadzaca, ani opozycja nie wykazuja checi do zaprzestania sporow

Właśnie...strona rządząca i opozycja...nie uważasz,że na FORUM DYSKUSYJNYM nie ma miejsca na takie frakcje?

Niestety celowo uzylem takiego sformulowania....

kaa

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 31, 2005, 11:18:24 »
Cytat: Angelripper
Co tu ma do tego gra [FB/AEP/PF]?

Cytat: Kusch
Ktoś się zastanawiał dlaczego w działach LO i Falcon panuje inna atmosfera? Może dlatego iż ludzie przychodzący tam,robią to w pewnym celu.Chcą sie dowiedzieć jak najwięcej,a nie wszczynać awantury.

Cytat: Makumba
Panowie wyluzujcie! - to w końcu tylko zabawa i szkoda zdrowia na kłótnie.

« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 31, 2005, 11:31:15 »
Cytat: Razorblade1967
Na forach dotyczących FS-ów raczej pojawiają sie tematy dotyczące samolotów cywilnych, a przede wszystkim pasażerskich (nic dziwnego bo to jest przecież głównym tematem tego symulatora), brakuje miejsca gdzie można by wymienić poglądy i wskazówki dotyczące samolotów wojskowych.

Military Aircrafts w FS2004

Zapraszam na forum. Jesli masz linki do jakis dobrych wojskowych samolotów do FS'a, smiało mozesz sie podzielic.

Pozdrawiam
Bartek
Aztec.pl

kaa

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 31, 2005, 11:35:05 »
jeszcze jedno - taka ciekawostka. rzuciłem okiem na statystyki. wiecie, że 30 najaktywniejszych użytkowników jest autorami 66% postów na tym forum? następna 30-ka i mamy już ponad 80% postów. a użytkowników jest 545.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 31, 2005, 12:14:18 »
Ziuk pięknie mówisz ale ja mam może troszkę osobiste pytanie. Dlaczego wywalili Cie z wielkim hukiem już z dwóch dywizionów (rozmawiałem z ich twórcami prywatnie jakiś czas temu) i wytłumacz mi czy reformy i chęć zbawiania owych się nie powiodła czy poprostu Cie wywalili bo nie chciało Ci sie latać?

Ciągle mówisz "jest nas wielu i chowamy sie w filarach tego forum" (może masz na myśli te 1500 kont widmo które poleciały w śmietnik?) to ja zapraszam te osoby niech się wypowiedzą.

@makumba
To forum zaczynało może z 20 osób które nie widziały nic złego w nazywaniu ich "ścierwami" czy "czerwona zarazą" natomiast tacy nowi jak Ty dorobili do tego resztę i wypominają ją na każdym kroku. Ja nic nie poradzę że łapiesz klimatu. Nie chcę  być wredny ale popatrz na daty dołączenia na forum, ja 2002 rok tym 2005 jest między nami przepaść jeżeli chodzi o tą grę i chodzi mi głównie o to że ja widziałem jak ta i to środowisko ewoluowało a Ty tylko głośno krzyczysz że wiesz jak jest. Więc trochę pokory i zrozumienia bo ja Cie nie znam a większość osób które Ty uważasz za prześladowców traktuję jak rodzinę.

A to że panuje taka opinia o "czerwonej stronie" nie miej pretensji do mnie tylko do jednego takiego który wie lepiej.

Poza tym wytłumaczyłem Ci sprawę PW ale do Ciebie to nie trafiło, Ty dalej swoje.

Powiedziałem to kilka razy i powiem jeszcze raz. Jeżeli uważasz że w jakimś stopniu naruszam twoją prywatność, poglądy czy też Cie zwyczajnie obrażam możesz stąd odejść. Nikt nikogo nie zmusza do pisania na tym forum.

I jeszcze słowo, z tego co widzę to najwięcej mają do powiedzenia osoby które kiedyś latały w 303 ale odeszły z niego bo tam też im się nie podobało.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Rokosowski

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 31, 2005, 12:26:23 »
jeszcze jedno - taka ciekawostka. rzuciłem okiem na statystyki. wiecie, że 30 najaktywniejszych użytkowników jest autorami 66% postów na tym forum? następna 30-ka i mamy już ponad 80% postów. a użytkowników jest 545.

Czyli jednym słowem burza w szklance wody ???

Ziuk

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 31, 2005, 12:32:45 »
Blackmessiah ja nie zgodzę się, że przyczyną nieszczęść jest gra a uważam, że jak zwykle winni są ludzie. Jeśli komuś ta gra nie pasuje i nie może pojąć jego jakże ekspercki łeb, że to jest komputerowa masowo nakierowana gra to, co tu poradzić.
Dlaczego tacy ludzie siedzą i monotonnie marudzą, narzekają i tym samym wprowadzają rozkład w samo środowisko? to jest fundamentalne pytanie do nich. Na które jak do tej pory nie ma odpowiedzi.
Jest w tym coś z hasła „nie chcę, ale muszę”. Tylko, po co grać schizofreniczną postać, która wylewa pomyje na grę a sama od niej oderwać się nie umie?
Części środowiska już nie chce się słuchać tych dekadencko nastawionych do wszystkich owoców Olega graczy. Jednocześnie narzucają oni to jak na forum ma się myśleć o PF.
Przemęczenie grą i znudzenie już tym produktem daje o sobie znać. Powrót do starego iłka jest niemożliwy a i sam stary iłek urasta w wypowiedziach niektórych do gry wręcz legendarnej i niezastąpionej ale prawdą jest że wcale się w iłku trudniej nie lata a i błędów ma od groma o czym ludzie go idealizujący zapominają.

Jednocześnie żałosnym jest wycie niektórych o uznanie swojego autorytetu na forum, co jest symbolem jego wyjątkowo marnej pozycji skoro ciągle trzeba o niego walczyć. By mieć uznanie wśród nowych trzeba latać, komu latanie nie pasuje niech pozwoli aktywnej reszcie kształtować to środowisko.

Oczywiście są to sprawy odnoszące się do iłka i jego pochodnych, fora o symulacjach nowszych samolotów trzymają się mocno bo to stosunkowo nowe pole do popisu gdzie nikt tak desperacko nie musi bronić starego porządku bo zwyczajnie nie miał czasu by go ukształtować.

Nawoływanie o wyluzowanie o przycichniecie są nawoływaniami do bierności, która doprowadzi tylko do przedłużania się tej sytuacji pozostawiając ją nierozwiązaną.