Autor Wątek: 10 lat Opery  (Przeczytany 22680 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: 10 lat Opery
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 16, 2009, 14:56:30 »
Takiej wielkiej nie zrobi z powszechnie niskim UL w naszym kraju. Dla mnie Opera wykonała wielka robotę na rzecz tego co wszyscy w Internecie cenimy  najbardziej - wolność wyboru i czynienia tego na co mamy ochotę. Ze wszelkimi plusami i minusami takiej wolności. Jak zapewne zauważyłeś w wielu krajach podnosi się potrzebę (na szczeblu rządów) kontroli i ograniczania przepływu treści w internecie. Opera sprawiła wypuszczając Unite że ich praca zaczyna się od nowa jeśli nie to nawet że jest już beznadziejna :), I o to chodzi. Internet jest jednym z największych wynalazków w historii ludzkości i nie należy go psuć. A Unite go ulepsza. Oczywiście lobby właścicieli wszelkich stron w rodzaju rapid.., mega..., chom..., i innych będzie walczyło bo odbiera się im pieniądze, ale nie dadzą chyba rady. To mi się w Internecie podoba - ruch do przodu, setki pomysłów i stałe, postępujące ulepszanie komunikacji internautów. A od tego jest właśnie WWW. A do korzystania z niej służy właśnie przeglądarka. Najlepszą zaś jest - dla mnie - Opera.

btw. rewolucja czy nie  - przekonamy się wkrótce. Zobaczymy jak zareagują internauci.   

Co do ilości userów Opery... No cóż słaby marketing w porównaniu do liska robi swoje. Ludzie przeważnie nie wiedzą co jest dobre ;)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 16, 2009, 15:19:08 »
Hmmm... Może to kwestia marketingu. Ale co z Google Chrome? Przy tamtej kampanii z całą jej nachalnością i wciskaniu tej przeglądarki wszędzie na stronach google corp. udział też ma niewielki. Ja używam Firefoxa bo swego czasu Opera nie miała wbudowanego sprawdzania pisowni. Na dobrą sprawę (wtedy) to zaważyło, dziś to już bardziej przyzwyczajenie. Z blokowaniem reklam Opera nadal stoi według mnie słabiej. Szybkie wybieranie, fajne - ale można mieć jako wtyczkę w FF. Argumenty o szybszej pracy i mniejszym zużyci procesora były dobre w erze modemów 56k i procesorów PIII.

Nie twierdzę, że to zła przeglądarka. Ale nie widzę w czym ma być lepsza od innych i dlaczego użytkownicy Opery są tak przekonani o jej wyższości (przypomina mi to trochę profil psychologiczny widzów programu  "Szkło kontaktowe" :D)...

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 16, 2009, 15:48:20 »
Właściwie to nie ma sensu dyskusja na temat co jest lepsze, opera czy lisek bo jak powiedział klasyk jeden lubi jak mu cyganie grają a drugi jak mu nogi śmierdzą. Opery używam praktycznie od zawsze, chociaż lisek i chrome też się na kompie znajdą i jest spoko i kul. Jakieś 3 godziny temu zainstalowałem junajta i jak na razie baaardzo mi się to podoba.
Po pierwsze primo udostępnianie plików: coś co pokochają piraci, a co znienawidzą wszystkie ZAiKSy i MPAA... (nie żebym popierał piractwo ale do tego się to sprowadzi zapewne)
Po drugie primo serwisy typu picassa i inne fotkowe przestają mieć sens.
Po trzecie primo strona web na własnym kompie i to praktycznie bez posiadania jakiejkolwiek wiedzy na temat.
Trochę bajerów jak lodówka i media player, i to wszystko na początek ponieważ udostępniają narzędzia do tworzenia czegoś zupełnie nowego.
Moim zdaniem fajna rzecz, a czy przełomowa to się okaże za jakieś pół roku:)
(to wszystko przy założeniu, że nie siedzi się na łączu z uploadem rzędu 128kb/s albo mniej)
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 16, 2009, 23:09:30 »
To jest genialne!

Narazie bez polskiej wersji więc mam podkreślony każdy napisany wyraz (co niezmiernie irytuje). Pomijając ten fakt Opera mnie po prostu oczarowała!
Począwszy od wbudowanej poczty, po niesamowite widgety (akwarium!! :D ), czy nawet ładny, nowoczesny design okna i guziczków. I może takie rzeczy były w "Lisku" ale dostępność jest o wiele lepsza w Operze. O Unite się nie rozpisuje, to po prostu trzeba zobaczyć u siebie na komputerze...fenomen.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 16, 2009, 23:33:01 »
Narazie bez polskiej wersji więc mam podkreślony każdy napisany wyraz (co niezmiernie irytuje)

PPM -> Language -> Add/Remove Dictionaries
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 17, 2009, 14:35:02 »
Pod PPM nie ma "Języków" ale w zakładce "Edit" trzeba odznaczyć "Check Spelling". Mimo to dzięki Some1!

Tylko od czasu do czasu knoci mi się wyświtlanie stron, np. fora czy strony mBanku - widać same linki na białym tle, bez obrazków. Ale już, to nie jest temat o problemach, zwalam to na fakt, że to beta ;).

Dla tych którzy się zastanawiają, a odstrasza ich kwestia przyzwyczajenia do przeglądary - kwestia paru godzinek, a wszystko staje się intuicyjne!

empeck

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 17, 2009, 14:54:19 »
Pod PPM nie ma "Języków"

Wewnątrz obszaru formularza klikasz prawym, na samym dole jest Dictionaries -> Add/Remove Dictionaries.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #52 dnia: Września 01, 2009, 15:59:57 »
Trailer Opery 10 final, mocno lotniczy  :karpik
Chciałem zarazem dać sygnał do ściągania.
Opera już mnie nie zawodzi, opera mnie zadziwia że jest tak dobra :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #53 dnia: Września 01, 2009, 17:32:37 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #54 dnia: Września 01, 2009, 23:41:15 »
Lol, tak sie podekscytowałem że zapomniałem dać sznura :)
Dzięki Kosi .

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #55 dnia: Września 17, 2009, 21:17:46 »
Z innej beczki, wczoraj ukazała się beta Opery Mini 5 na telefony komórkowe i muszę przyznać że pod niektórymi względami bije bardziej zaawansowaną Operę Mobile na smartfony. Jak to beta, nie ma wszystkich funkcji, brak jest możliwości pobierania plików oraz synchronizacji z opera link, no i wskazana jest rozdzielczość ekranu co najmniej 240x320.

http://www.opera.com/mini/next/
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #56 dnia: Marca 02, 2010, 16:22:17 »
Dzisiaj ukazała się stabilna wersja Opery 10.50. Jest szybsza od 10.10, ale posiada jeszcze kilka drobnych błędów (autorzy nie wiedzieć czemu bardzo się śpieszyli z premierą). U mnie aktualizacja z 10.10 na 10.50 przebiegła gładko i bezproblemowo.

http://choice.opera.com/browser/download/
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

empeck

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Marca 02, 2010, 17:07:30 »
autorzy nie wiedzieć czemu bardzo się śpieszyli z premierą

Prawdopodobnie po to, by nowa wersja przeglądarki załapała się na okno wyboru przeglądarki w Windowsach :)

Nowa Operka dobra jest, od pre alfy używam :)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #58 dnia: Października 14, 2010, 15:12:44 »
http://www.idg.pl/news/363099/Opera.11.wreszcie.z.rozszerzeniami.html

Nadchodzi wersja 11 opery. Z rozszerzeniami, ale mam mieszane uczucia co do takich zamiarów.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #59 dnia: Października 14, 2010, 16:41:15 »
Dobry ruch. Firefox ma kilka rewelacyjnych dodatków i pewnie tutaj też tak będzie. Lepsze to niż widgety.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"