Autor Wątek: 10 lat Opery  (Przeczytany 22674 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
10 lat Opery
« dnia: Sierpnia 30, 2005, 18:05:18 »
Pomyślałem że Was to zainteresuję. Tylko dzisiaj można sobie zarejestrować Opere za kompletną darmochę. Deadline 24:00. Enjoy!  8)

http://my.opera.com/community/party/reg.dml

W pakieciku otrzymamy klucze pod OSy:
Windows, Linux Intel, Linux PowerPC, FreeBSD, Solaris i Mac.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
10 lat Opery
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 30, 2005, 23:28:45 »
Od stycznia miałem Firefoxa zamiast dotychczasowego Internet Explorera i byłem bardzo zadowolony. Wiele osób polecało Operę, więc korzystając z powyższej okazji zarejestrowałem, żeby mieć oną bez reklam (reklamy w przeglądarce mnie się nie uśmiechają) i sobie właśnie testuję. Żałuję tylko, że nie mogę ciasteczek zimportować, bo by to znacznie sprawę mi ułatwiło :(

Pozdrawiam

Schmeisser

• Gość
10 lat Opery
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 30, 2005, 23:39:55 »
Potencjalnym intruderom również :D

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
10 lat Opery
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 31, 2005, 00:41:29 »
No niech będzie :wink:

Natomiast jakby mi ktoś mógł powiedzieć jak usunąć ten pasek paneli z lewa nie usuwając samego panelu, bo mi tylko zajmuje miejsce (przyzwyczajenie drugą naturą człowieka :roll: ) i generalnie irytuje. Albowiem skoro jest w samym panelu lista, w której sobie wybieram i tak jaki panel ma się wyświetlać (czy zakładki czy historia czy transfer itd.) to po kiego mi obok jeszcze pasek, na którym wszystko i tak będzie.

Czy da się jakoś to usunąć z widoku, bo morduję się z tym od dwóch godzin. A jak usuwam go to usuwam razem z panelem :oops:

Pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
10 lat Opery
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 31, 2005, 01:03:16 »
Zjedź mychą  maksymalnie w lewą stronę ekranu  i kliknij lewym. Jeżeli nie zadziała to prawy mychy na tym pasku, kliknij dostosuj i zaznacz: "Pokaż krawędź przełączającą". Następnie powtórz czynność co opisałem w pierwszym zdaniu.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
10 lat Opery
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 31, 2005, 09:43:59 »
Niestety ten pasek znika razem z panelem zakładek widocznym po prawej od tego paska, a chciałem wywalić tylko ten pasek... bez panelu zakładek. :(

Offline KosiMazaki

• Administrator
10 lat Opery
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 31, 2005, 12:34:16 »
Ten pasek raczej tylko ukryjesz (chyba że jest jakiś sposób z poziomu konfiga). Trzeba zobaczyć na forum Opery.

Ale możesz otworzyć sobie ulubione i chować całość w wyżej wspomniany sposób.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
10 lat Opery
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 31, 2005, 17:33:38 »

Offline KosiMazaki

• Administrator
10 lat Opery
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 31, 2005, 17:57:53 »
Nie mi dziękuj tylko załodze z forum Opery ;]

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
10 lat Opery
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 31, 2005, 18:44:46 »
Swoją drogą... przerzuciłem się na Operę już prawie całkowicie. Próbuję zedytować jakiegoś tutaj posta... i tekst edytowany mi znika po załadowaniu okna odpowiedzi :shock:
To samo, gdy cytuję... klikam, strona się ładuje i widać cytowany tekst... kończy się ładować i tekst znika.

Sprawdziłem sobie na dws.org, gdzie jest ten sam chyba skrypt forum i tam wsio jest OK - nic nie znika.

Przestaję kumać o co w tym wszystkim biega lol :lol:

[ Dodano: Czw Wrz 01, 2005 10:12 pm ]
No to moich kilka wrażeń po kilkudniowym testowaniu Opery.

Najpierw minusy:
1. Opera najwolniej ładuje strony z pamięci podręcznej - wolniej nawet od IE. Jeśli się bywa na tych samych stronach częściej niż raz dziennie to się staje irytujące.
2. Opera beznadziejnie działa w skryptach for. Wszystkie tagi po kliknięciu daje na koniec bez względu na skrypt forum i umiejscowienie kursora w tekście.
3. Opera nie ma autouzupełniania wpisywanych formularzy, co jest bardzo niewygodne.
4. Opera nie pozwala na przeglądanie wykorzystanych haseł w witrynach jak w Firefoxie.
5. Przycisk "hasło" nie ma sensu, jeśli korzysta się czasem na jednej stronie z kilku
formularzy (różne osoby korzystające z kompa).
6. Zdecydowanie nie odpowiada mi to, żeby mieć namiastkę pewnych rozwiązań, które mam normalnie w FF i IE to muszę instalować dodatkowe nakładki.

Plusy:
1. Opera zdecydowanie najszybciej ładuje strony za pierwszym razem.
2. Opera ma genialne wprost rozwiązanie gestów myszy, które jest znakomitym ułatwieniem.
3. Projektowanie wyglądu okna w Operze jest również pierwszorzędne. Nie ma nigdzie tak wielu możliwości + skryptozakładki, które również bardzo łatwo dodać.
4. Jest miejsce na wpisanie najczęściej wykorzystywanych formularzy i notatek... ale w gruncie rzeczy w ogóle z tego nie korzystam.

Podsumowanko:
Jeśli surfujesz po sieci przeglądając co i rusz nowe stronki rzadko wracając do swoich ulubionych to Opera jest fajna po temu. Ale, jeśli tak jak ja, często odwiedzam strony, w których się muszę logować lub wpisywać formularze, żeby dotrzeć tam gdzie chcę... to zdecydowanie Opera nie jest wygodna.

I chyba pomimo wspaniałeś darmowej Opery... zostanę jednak przy FF pomimo dużych chęci, żeby się przerzucić i pomimo pewnych bajerków, które miłoby było zobaczyć w FF.

Pozdrawiam

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
10 lat Opery
« Odpowiedź #10 dnia: Września 01, 2005, 22:41:23 »
no i lisek z płonącym ogonkiem wygrał po raz kolejny w nierównej walce o serca userów  :lol:

To prawda opera jest nadal za wolna, a aktualizacje również zbyt rzadko wychodzą  :?

Offline KosiMazaki

• Administrator
10 lat Opery
« Odpowiedź #11 dnia: Września 02, 2005, 00:03:02 »
Labi raz wpisujesz a później CTR+Enter i się sam zaloguję. Z tą "powolnością" to nie odczułem. Hasła są w pliku "wand" i wystarczy go podmieniać. Rozwiązanie z brakiem dostępu do haseł jednych cieszy innych smuci bo z jednej strony nikt nie ma dostępu do tego pliku a z drugiej nawet Ty nie możesz się do niego dostać. A z kilku hasel da się korzystać. Jeżeli masz ich kilka podanych pojawi się okienko z wyborem z którego chcesz skorzystać.

Ogółem powiem tak, jedna przeglądarka jest warta drugiej ale napewno jest lepsza od IE...każdego IE!

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
10 lat Opery
« Odpowiedź #12 dnia: Września 02, 2005, 00:11:22 »
http://my.opera.com/forums/showthread.php?s=ff18e0081b5324ad5dcb1a9649460e11&postid=1030290

Co do IE to ofkors się zgodzę... ale ctrl+enter mnie nie interesuje, bo ma mnie automatycznie logować :)
Dostęp do haseł, jak kolega na forum Opery zauważył, można by było zabezpieczyć jeszcze jednym hasłem. Tak musiałbyś faktycznie pamiętać tylko jedno hasło... a nie wszystkie, a to ułatwienie spore.

P.S. Grunt to mieć POWAŻNE problemy... a dzieci w Rwandzie głodują...

[ Dodano: Pią Wrz 02, 2005 9:31 pm ]
Witam!

No cóż... Sunny chyba przedwcześnie podsumowałeś ten wątek :)
W końcu, dzięki pomocy chłopaków z forum Opery, dałem się przekonać do niej jednak.
http://my.opera.com/forums/showthread.php?s=&postid=1031257#post1031257

W gruncie rzeczy ze wszystkich tych minusów, jakie wymieniłem, to ostał się tylko ten z autouzupełnianiem formularzy. Reszta poprzez wskazywanie mi poprawnych ustawień i skryptozakładek przez chłopaków z forum Opery dała się wyeliminować. A jako, że plusy są znaczące to się chyba jednak przesiadłem :)

Firefoxa jednak zostawię... ze względu na tabele haseł :)

Pozdrawiam

P.S. Wiele mogę teraz powiedzieć, ale nie to, że Opera jest wolna :roll:

empeck

• Gość
Odp: 10 lat Opery
« Odpowiedź #13 dnia: Września 04, 2007, 22:59:01 »
Jeśli to kogoś jeszcze interesuje, to najnowszy build Opery (9.50 alpha) już nie ma problemu z wylogowywaniem na forum :) (przynajmniej jak narazie :003:)

http://www.opera.com/products/desktop/next/

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
Odp: 10 lat Opery
« Odpowiedź #14 dnia: Września 04, 2007, 23:34:51 »
No to czekamy na wersję finalną. :)

To już dwa lata jak przesiadłem się na Operę - proszę jaki jubileusz :D
Nawet sobie w moim telefonie Operę Mini zainstalowałem :roll:

Ojciec, fanatyk Maców, objawił mi, że ponoć Safari ostatnio pobiło Operę w szybkości ładowania stron. Ki czort... wie ktoś? Toż to byłby skandal jakiś ;)

Pozdrawiam